Annons

Janerik Larsson:Alla hjärtans dag i Vita huset

Hope Hicks - en del av dramat?
Hope Hicks - en del av dramat? Foto: Andrew Harnik / TT / NTB Scanpix
Under strecket
Publicerad

På onsdag är det Alla hjärtans dag samt Askonsdagen enligt min almanacka.

PÅ engelska heter dagen Saint Valentine's Day och historien är intressant. Här Wikipedias version.

Sedan 1300-talet har dagen varit kopplad till romantisk kärlek och det som nu hänt och händer i Vita huset fyller ganska högt ställda krav på både romantisk kärlek och möjligen en del annat.

Härom dagen avslöjade brittiska Daily Mail att Rob Porter, närmaste man till Vita husets stabschef general John Kelly, av sina två tidigare fruar och av en tidigare flickvän anklagats för att ha misshandlat dem.

Efter att en bild av en av ex-fruarna med en mycket rejäl blåtira nådde medierna tvingades Porter snabbt be att få lämna sin tjänst.

Det som därefter hände är inte riktigt klart men att döma av vad som rapporterats i amerikanska medier så är Porter nu pojkvän till Hope Hicks, president Trumps mycket högt skattade kommunikationschef.

Kommunikationen från Vita huset var högst förvirrande ända fram till fredagskvällen svensk tid då presidenten själv ingrep.

Ena stunden tyckte Vita huset tidigare att det inte passade sig att ha en misstänkt hustrumisshandlare i presidentens omedelbara närhet. Det visade sig också att den säkerhetskontroll som krävs inte lett till att Porter fått det godkännande som krävs.

Ena stunden var det alltså olämpligt att hantera en hustru med våld, men när president Trump grep in så handlade det bara om vilken utmärkt medarbetare Porter var samt att denne minsann förnekade att han burit sig illa åt.

Presidenten önskade Porter lycka till framöver.

Frågan är om detta ”kärleksdrama” nu är avslutat.

Mycket frän kritik har riktats mot John Kelly för hur denne hanterat - eller snarare inte hanterat - denna affär.

Det sannolika är att presidenten - och möjligen Hope Hicks - velat skydda Porter vilket gjort att Kellys handlingsutrymme varit högst begränsat.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons