Annons

Alla kan få strandtomt

PODD | 27 juli. I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras strandskyddet. Lyssna direkt här.

Under strecket
Publicerad

I dagens avsnitt av Ledarredaktionen diskuteras strandskydd – regleringen som alltid sätter käppar i hjulet för att man ska kunna bygga hus nära havet. I dagarna har både Expressens ledarsida och Göteborgs-Postens ledarsida skrivit om avarterna av den här regleringen. Lydia Wålsten skrev om hur ett pensionerat par fick vänta över tre år på att få svar på sin ansökan från Länsstyrelsen behandlad om ett bygglov för en bastu på sin strandtomt.

Men hur fungerar den här regleringen egentligen? Och i Januariavtalets punkt 24 står det att strandskyddet ska förändras i grunden. Men många regeringar har pratat om att göra om strandskyddet. Vad talar för att det lyckas den här gången? Är det dags att investera i en tomt kanske?

Lydia Wålsten diskuterar med Niklas Nordström, socialdemokrat som idag arbetar som konsult men som har ett långt förflutet i politiken, senast som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Luleå, Fredrik Bergman, vd på organisationen Centrum för Rättvisa som företräder enskildas rätt gentemot staten där strandskyddet är ständigt aktuellt och Marcus Nilsen, som i folkmun beskrivs som Liberalernas största strandskyddsfiende, tidigare kommunpolitiker och nu på Magasinet Axess.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons