President Trump välkomnar Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov till Vita huset i maj 2017.
President Trump välkomnar Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov till Vita huset i maj 2017. Foto: AP

Ryssutredningen – här är hela härvan kring Trump

(Uppdaterad 22 mars 2019.) Ryssland hjälpte Trump i valet, har USA:s underrättelsetjänster med flera slagit fast. Det intrikata spelet kring de ryska kopplingarna i samband med presidentvalet 2016 har skuggat president Donald Trumps presidentskap under hans två första år.

Särskilda åklagaren Robert Mueller har åtalat ryska medborgare för att ha infiltrerat valet via sociala medier. Flera ex-medarbetare till Trump har fällts för och erkänt olika brott.

SvD dokumenterar hela härvan i en tidslinje.

Uppdaterad
Publicerad

Termometern närmade sig 40-gradersstrecket i slutet av juli 2016 och storstaden Philadelphia vibrerade av värmen, demonstrationer och politisk debatt.

Det hade gått mindre än en vecka sedan Donald Trump valts till Republikanernas presidentkandidat vid partiets konvent i Cleveland, Ohio. Nu var det Demokraternas tur att samlas, 70 mil österut i Pennsylvania – en av Hillary Clintons mest kritiska delstater.

Men som flera gånger tidigare i USA:s politiska historia var det ett partikonvent som skulle komma att handla lika mycket om showen runtom som om huvudpersonen.

Och den här gången, i en valkampanj under vintern och våren som satt rekord i kaos, så skulle ytterligare en faktor påverka skeendet. En faktor som nu – snart ett år senare – hotar underminera Vita huset och en hel presidentadministration, på ungefär samma sätt som Watergate gjorde under Richard Nixon fyra decennier tidigare.

Faktorn: Ryssland.

Efter reklamen visas:
Ryssutredningen kring Trump- vad handlar den om?

Men som flera gånger tidigare i USA:s politiska historia var det ett partikonvent som skulle komma att handla lika mycket om showen runtom som om huvudpersonen.

Och den här gången, i en valkampanj under vintern och våren som satt rekord i kaos, så skulle ytterligare en faktor påverka skeendet. En faktor som nu – snart ett år senare – hotar underminera Vita huset och en hel presidentadministration, på ungefär samma sätt som Watergate gjorde under Richard Nixon fyra decennier tidigare.

Faktorn: Ryssland.

En av Trumps kampanjskyltar utanför ett ”rally” med den dåvarande kandidaten under 2016.
En av Trumps kampanjskyltar utanför ett ”rally” med den dåvarande kandidaten under 2016. Foto: Erik Bergin
Annons

Demokraternas partikonvent ska inledas måndag 25 juli i Philadelphia. Alla stora amerikanska medier och tusentals utländska journalister är på plats för att se Clinton bli Demokraternas kandidat. Men alltihop går snett innan evenemanget ens hinner börja. Fredagen inför publicerar ”whistleblower”-sajten Wikileaks vad den hävdar är 20 000 stulna mejl inifrån Demokraternas partiapparat.

Effekten blir omedelbar.

Hillary Clinton i Philadelphia.
Hillary Clinton i Philadelphia. Foto: Paul Sancya/AP

Timmar efteråt buas partichefen Debbie Wasserman Schultz ut på scen av de egna medlemmarna när mejlen tyckts visa att partiet gynnat Hillary Clinton på bekostnad av hennes utmanare, Bernie Sanders.

Demokraternas partichef avgår – helgen före konventet. Praktskandalen är ett faktum.

Men redan nu kommer de första signalerna om den ryska koppling som ska visa sig prägla slutet av Donald Trumps valkampanj och början av hans period som president.

Annons
Debbie Wasserman Schultz.
Debbie Wasserman Schultz. Foto: Mary Altaffer/AP

På måndagen, timmar innan konventet inleds i jättearenan Wells Fargo Center, anklagar Clintons kampanjchef Robby Mook ryska hackers för att ligga bakom epoststölden.

Det ska inte dröja länge innan Manafort själv finner sig avsatt.

Påståendet avfärdas av Trumps kampanjchef och chefsstrateg Paul Manafort som ett liberalt anti-Trump-utspel.

Men det ska inte dröja länge innan Manafort själv finner sig avsatt – efter anklagelser om oredovisade utländska kontakter i österled. Och långt ifrån enbart Hillary Clintons valkampanj och Demokraternas partihögkvarter är nyfikna på Trumps och hans medarbetares potentiella ryska kontakter.

Trump med Lavrov i Vita huset 2017.
Trump med Lavrov i Vita huset 2017. Foto: AP
Annons

För nu inleder USA:s federala polis FBI, spionbyrån CIA och flera andra organisationer undersökningar om vilka kontakter Trumps krets av rådgivare och kampanjmakare egentligen har med Moskva.

SvD har kartlagt spelet om Trumpkampanjens påstådda rysskopplingar under det senaste året. Tidslinjen utgör en intrikat väv av officiella och anonyma anklagelser, pågående utredningar, faktauppgifter och läckor. Den liknar stommen till en agentroman om spioneri och falskspel på högsta möjliga nivå. En affär som president Trump utan synlig framgång gjort allt för att lägga bakom sig och tidvis även själv, paradoxalt nog, gett nytt bränsle via uttalanden, tweets och genom att sparka sin FBI-chef.

Donald Trumps svärson och rådgivare Jared Kushner.
Donald Trumps svärson och rådgivare Jared Kushner. Foto: Carolyn Kaster/AP

FBI inhämtar hemlig tillåtelse att avlyssna Trumps kampanjrådgivare Carter Page, som misstänks vara rysk agent.

Annons

Historiens kärna befolkas av ett fåtal män – män med mycket stor makt men som i vissa fall utövas i det fördolda. Det handlar om personer i presidentens innersta krets: justitieminister Jeff Sessions, svärsonen och rådgivaren Jared Kushner, numera sparkade säkerhetsrådgivaren Mike Flynn, supportern och provokatören Roger Stone, tidigare kampanjchefen Paul Manafort, bland flera andra.

Och inget tyder på att sista kapitlet är nära att skrivas. För presidenten är det dåliga nyheter – medan han själv av allt att döma inte misstänks för samröre med Ryssland inför valet, så fortsätter flera parallella undersökningar i kongressen, hos FBI och bland USA:s svåröverskådliga samling av underrättelsemyndigheter kring hans medarbetare och hur Moskva egentligen agerade.

För hur stor makt en president än har så står det nu klart, när Trump styrt världens enda supermakt i snart ett halvår, att han inte på egen hand kan skaka sig loss från den ryska inblandningen i presidentvalet 2016.

Historien tar sin början sommaren 2016, när Trumps och Clintons politiska valkampanjer – båda historiska på egna meriter – är på väg att kulminera i två skandalomsusade politiska konvent, ett i Cleveland, Ohio samt ett i Philadelphia, Pennsylvania, under en het julimånad.

Annons

FBI inhämtar hemlig tillåtelse att avlyssna Trumps kampanjrådgivare Carter Page, som federala myndigheter misstänker kan vara rysk agent. Avlyssningen sker som en del i en pågående utredning hos FBI med flera om misstänkt inblandning i valet av Ryssland, och avslöjas av Washington Post i april 2017. Page är en av Trumps utrikespolitiska rådgivare.

Justitieminister Jeff Sessions.
Justitieminister Jeff Sessions. Foto: Frank Franklin II/AP

15 juni 2016

Med en dryg månad kvar till Demokraternas partikonvent släpper ett it-säkerhetsföretag information om att det skett en cyberattack mot partiets ledning, DNC, månaden före. Företaget, Crowdstrike, hävdar att två ryska hackergrupper med kopplingar till rysk underrättelsetjänst ligger bakom attacken.

18–21 juli

Jeff Sessions, som senare blir Trumps justitieminister, träffar Rysslands ambassadör Sergey Kislyak under Republikanernas partikonvent i Cleveland, Ohio. Även Trumps rådgivare Carter Page och JD Gordon möter ambassadören, avslöjar USA Today i mars 2017.

Annons

22 juli

Wikileaks publicerar 20 000 stulna mejl inifrån Demokraternas partihögkvarter. Partichefen Debbie Wasserman Schultz avgår. Clintons kampanjchef beskyller ryska hackers för att ligga bakom attacken. Strax efteråt meddelar FBI att angreppet utreds.

Ryssland, om ni lyssnar, jag hoppas ni kan hitta de 30 000 mejlen som saknas.

27 juli

Vid en presskonferens i Florida gör Trump ett uttalande som tolkas som att han ber Ryssland att lämna över de tusentals mejl som saknas i den parallella FBI-utredningen om Hillary Clintons privata epostserver.

”Ryssland, om ni lyssnar, jag hoppas ni kan hitta de 30 000 mejlen som saknas”, säger Trump.

Roger Stone i Trump Tower.
Roger Stone i Trump Tower. Foto: Andrew Harnik/AP

8 augusti

Roger Stone, konservativ provokatör och Trumpsupporter, hävdar att han har kontakt med Wikileaks grundare Julian Assange och att sajten har en ”oktoberöverraskning” på gång, underförstått att mer är att vänta vad gäller stulna mejl från Demokraterna.

Annons

”Men det går inte att säga säkert vad oktoberöverraskningen består i”, säger Stone vid ett politiskt möte i Florida.

14 augusti

12,7 miljoner dollar i kontanter har betalats mellan 2007 och 2012 från en pro-rysk grupp till Trumps kampanjchef Paul Manafort, avslöjar New York Times.

Ett kontor i Ukrainas huvudstad Kiev som Manafort använt innehöll hans personliga tillhörigheter så sent som maj 2016.

19 augusti

Manaforts ställning eroderas snabbt efter en nyhetsrapport om att FBI utreder hans ryska kontakter. Han tvingas avgå som kampanjchef.

Augusti-september

Roger Stone fortsätter att skryta över sina kontakter med Wikileaks, men även med en hacker som går under namnet Guccifer 2.0 och som av FBI med flera misstänks stå i kontakt med rysk underrättelsetjänst.

26 september

Under en tv-debatt mellan Trump och Clinton ifrågasätter Republikanernas kandidat att ryssar ligger bakom attacken mot Demokraterna.

– Det kan vara Ryssland, men det kan även vara Kina. Eller någon annan. Det kan vara någon som sitter i sängen och väger 200 kilo, säger Trump.

Annons

7 oktober

Wikileaks släpper en första omgång mejl som stulits från Clintons kampanjordförande John Podesta. Mejlen ska fortsätta att komma med jämna mellanrum fram till valet i november.

8 november

Donald Trump vinner presidentvalet.

10 november

Ett par dygn efter valsegern möter Trump avgående presidenten Barack Obama i Vita Huset. De båda håller god min och Trump hyllar Obama, efter att ha ägnat flera år åt att ifrågasätta att han alls är född i USA. Under mötet varnar Obama Trump för Mike Flynn, som senare ska utses till nationell säkerhetsrådgivare. Det bekräftas av Vita Husets presstalesperson Sean Spicer i maj 2017.

Mike Flynn, som var Trumps säkerhetsrådgivare i ett par veckor innan han sparkades.
Mike Flynn, som var Trumps säkerhetsrådgivare i ett par veckor innan han sparkades. Foto: Carolyn Kaster/AP

Omedelbart uppmärksammas att Flynn 2015 deltog på en påkostad middag i Moskva där han satt bredvid president Putin.

Annons

18 november

Trump utser Mike Flynn till säkerhetsrådgivare. Omedelbart uppmärksammas att Flynn 2015 deltog på en påkostad middag i Moskva där han satt bredvid president Putin. Han har även fått betalt för att tala vid ett event arrangerat av den ryska statligt kontrollerade tv-kanalen RT (Russia Today). Senare framkommer det att Flynn arbetat även åt bland annat turkiska intressen utan att redovisa det.

December

Flynn kontaktar Rysslands amerikanska ambassadör Sergey Kislyak vid ett flertal tillfällen, samma dag som Obamas administration utvisar 35 ryska diplomater. Vad Flynn däremot inte gör är att redovisa omfattningen av sina ryska kontakter till Trumps övriga administration, inklusive vicepresident Mike Pence.

Även Trumps svärson Jared Kusher, Ivanka Trumps make, möter Sergey Kisylak i december i Trump Tower i New York.

30 december

Vladimir Putin meddelar att Ryssland inte vidtar någon vedergällning sedan Obamas administration, som en av sina sista åtgärder, straffat Ryssland för att ha lagt sig i det amerikanska valet. Donald Trump hyllar ånyo Putin.

Annons

2017

6 januari 2017

FBI-chef James Comey informerar valvinnaren Donald Trump om vad FBI anser är Rysslands försök att påverka valet.

Samtidigt släpper amerikanska underrättelsemyndigheter en rapport som enligt dem visar att ryska intressen la sig i valet i syfte att skada Clinton och hjälpa Trump.

Vad analysen bygger på och om den inbegriper otillbörliga eller potentiellt olagliga kontakter mellan Trumps kampanj och ryssar framgår inte.

10 januari

Kandidaten till justitieminister, Jeff Sessions, säger i senatsförhöret att han inte haft kontakt med några ryssar, före eller efter Trumps valseger. Senare framkommer det att det inte stämmer. Sessions hävdar att han missförstått en fråga under förhöret.

11 januari

Trump förnekar återigen att han har några som helst kontakter med Ryssland. Samtidigt bekräftar han på en presskonferens att han numera tror att Ryssland låg bakom epostangreppen mot USA, vilket CIA, FBI med flera säger sig ha slagit fast.

12 januari

Mike Flynns samtal med Rysslands ambassadör månaden före rapporteras i bland annat en kolumn i Washington Post.

Annons

13–15 januari

Trumps talesperson Sean Spicer och blivande vicepresident Mike Pence förnekar att Mike Flynn ska ha diskuterat USA:s sanktioner mot Ryssland med landets ambassadör. Spicer återupprepar ståndpunkten den 23 januari, tre dagar efter att Trump svurits in. Ungefär samtidigt förhörs Flynn av FBI om sina ryska kontakter.

20 januari

Trump svärs in som USA:s 45:e president i Washington.

Tillförordnade justitieministern Sally Yates.
Tillförordnade justitieministern Sally Yates. Foto: Carolyn Kaster/AP

26 januari

Tillförordnade justitieministern Sally Yates, som arbetat under Obama, varnar en tjänsteman i Vita Huset, Donald McGahn, om risken för att Flynn kan utpressas av ryssarna.

27 januari

President Trump bjuder FBI-chefen James Comey, som leder polisens ryssutredning, på middag och ber honom om ”hans lojalitet”, enligt en dagboksanteckning av Comey.

Annons

Trump hävdar senare att Comey istället bett att få äta middag med Trump, men det förnekas av den då sparkade FBI-chefen i senatsförhör i juni.

9–10 februari

Vicepresident Mike Pence får veta via en artikel i Washington Post att Mike Flynn mörkat sina rysskontakter. Uppgiften bekräftas av en talesperson för Pence. Flynn ringer Pence för att be om ursäkt.

Presidenten kan ha gjort sig skyldig till obstruction of justice.

13 februari

Inom loppet av några timmar eroderar Flynns position i Vita Huset. Vid 16-tiden säger Trumps rådgivare Kellyanne Conway att Trump har fullt förtroende för Flynn. Någon timme senare säger Sean Spicer att presidenten ”utvärderar Flynns position”. På kvällen avslöjar flera medier att tf justitieminister Yates varnat Vita Huset för Flynn. Vid 23 lokal tid meddelar Vita Huset att Flynn sparkas.

En misstanke är att Flynn ljugit för FBI om sina ryska kontakter, vilket kan vara ett federalt brott.

14 februari

Trump ber justitieminister Sessions och svärsonen/rådgivaren Jared Kushner att lämna ovala rummet i Vita Huset. När Trump är ensam med sin FBI-chef ber han James Comey att sluta utreda Mike Flynn, enligt en dagboksanteckning som Comey själv senare läcker till New York Times. I senatsförhör 8 juni upprepar Comey samma berättelse.

Annons

När mötet blir känt uppstår omedelbart misstanken att presidenten kan ha gjort sig skyldig till ”obstruction of justice”, förhindrande av rättvisan.

Trump fortsätter förneka att han försökt påverka FBI-chefen.

Comey säger strax efteråt till USA:s nyutsedda justitieminister Jeff Sessions att han inte vill lämnas ensam med presidenten, av rädsla för att FBI:s oberoende kan skadas av vad FBI-chefen uppfattar som Trumps försök att få polisen att sluta utreda Flynn.

16 februari

President Trump kallar i ett tweet storyn i amerikanska medier om ryska kontakter för ”fake news” och skyller på Demokraterna.

Tio dagar senare twittrar Trump samma sak igen.

2 mars

Justitieminister Jeff Sessions meddelar att han avskärmar sig själv, ”recuse”, från inblandning i FBI:s ryssutredning.

Annons

4 mars

President Trump twittrar, utan att hänvisa till några bevis, att president Obama avlyssnade hans telefoner under fjolårets valkampanj.

10 mars

Vita Huset, nu med Trump vid makten, medger att det var känt sedan tidigare att Mike Flynns ryska kontakter gjorde att han borde ha registrerat sig som ”utländsk agent” hos amerikanska myndigheter.

20 mars

James Comey bekräftar att FBI utreder möjliga kopplingar mellan Trumps kampanj och Ryssland. Både FBI och NSA:s chef Mike Rogers säger samtidigt att det inte finns några bevis för att ryska aktiviteter gjorde att röster förvanskades eller ändrades i presidentvalet.

Comey säger att FBI inte har något bevis för Trumps påstående att Obama avlyssnat hans telefoner.

Också i slutet av mars begär sparkade säkerhetsrådgivaren Mike Flynn immunitet i utbyte mot att vittna i de utskottsutredningar i kongressen som granskar Trumps eventuella ryska kopplingar.

Annons

30 mars

Presidenten ringer FBI-chefen Comey och klagar över det ”moln” som hänger över utredningen om de ryska kontakterna och som hindrar presidenten att få någonting gjort, enligt James Comeys vittnesmål i senaten den 8 juni.

Jag har varit väldigt lojal mot dig.

Presidenten säger att han inte har någonting att göra med Ryssland och förnekar innehållet i en underrättelserapport av en tidigare brittisk agent, där det påstås att Trump gått till ryska prostituerade. Trump ber Comey ”skingra molnet”. Han säger också att det vore bra att veta om några av hans medarbetare betett sig felaktigt men att han vill att det ska bli allmänt känt att han själv inte är under utredning av FBI, enligt Comeys vittnesmål.

11 april

Trump ringer igen och ber Comey i samma ärende. FBI-chefen säger att den normala vägen att gå är att Vita Husets jurist kontaktar justitiedepartementet med en sådan begäran.

Trump säger, enligt Comey, att ”jag har varit väldigt lojal mot dig”, vilket tolkas av FBI-chefen som att presidenten vill ha något i utbyte.

27 april

Det blir känt att försvarshögkvarteret Pentagon också utreder Mike Flynn. Misstanken är att han olovligen kan ha tagit emot pengar från Ryssland och Turkiet medan han jobbade på Pentagon.

Annons

2–8 maj

Trump twittrar flera gånger i maj om att Rysslandshistorien är, ”ett totalt påhitt”. Han går också till angrepp mot James Comey som han menar lät Hillary Clinton slippa undan med grova brott (en referens till utredningen 2016 om hennes e-postserver).

Samtidigt vittnar sparkade tf justitieministern Sally Yates i kongressen om att hon varnade Trump för Mike Flynn.

James Comey.
James Comey. Foto: Alex Brandon/AP

3 maj

Comey försvarar i ett förhör i kongressen sitt beslut att berätta offentligt om att FBI först återupptar och sedan lägger ned utredningen om Clintons e-post strax före valet i november. Han indikerar också att FBI:s utredning om den ryska inblandningen i valet fortgår.

8 maj

Trump säger till justitieminister Jeff Sessions och hans vice minister Rod Rosenstein att han vill sparka FBI-chefen. Rosenstein skriver en rekommendation som går ut på att Comey misskötte utredningen kring Clintons e-postserver.

Annons

9 maj

Trump sparkar oväntat FBI-chef Comey. Strax innan rapporteras Comey ha bett justitiedepartementet om mer resurser för ryssutredningen, men de detaljerna är oklara. Vita Husets officiella förklaring är Rosensteins skrivelse.

Sergey Lavrov.
Sergey Lavrov. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP

10 maj

Dagen efter möter Trump ryska ambassadören Kislyak och Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov i Vita Huset. Under mötet delar presidenten hemlig underrättelseinformation med ryssarna, vilket Trump senare kritiseras för. Han uppges även säga till ryssarna att kan känner sig mindre pressad nu när Comey är borta.

Putin kallar misstanken om kopplingar mellan Trump och Ryssland för politisk schizofreni.

11 maj

Trump intervjuas av NBC News ankare Lester Holt. I intervjun uppger Trump att han funderat på att sparka Comey redan innan rekommendationen om saken kom från justitiedepartementet. Därmed går han emot Vita Husets egen historieskrivning. Han kallar nedlåtande Comey för ”showboat”, en person som söker uppmärksamhet genom märkliga handlingar.

Annons

17 maj

Rysslands president Putin kallar misstanken om kopplingar mellan Trump och Ryssland för ”politisk schizofreni”.

Samma dag utser justitiedepartementet förre FBI-chefen Robert S. Mueller till oberoende särskild klagare och undersökningsledare för ryssutredningen. Mueller får långtgående befogenheter att förhöra individer och inhämta information.

7 juni

Nyhetsbyrån AP publicerar dokument från avlyssningsyrån NSA som visar hur ryska agenter inför valet sägs ha försökt hacka sig in i lokala röstningssystem för att potentiellt påverka valet. Det framgår inte om försöket lyckats.

8 juni

Sparkade FBI-chefen Comey vittnar under ed i senatens underrättelseutskott om sina kontakter med president Trump. Vittnesmålet sker under monumental mediebevakning runt Capitol Hill. Comey säger att han uppfattade det som att presidenten försökte få honom att lägga ned utredningen kring Mike Flynn, som ännu pågår.

Comey säger sig vara övertygad om att Ryssland kommer att fortsätta försöka påverka amerikansk politik och den demokratiska processen. Han uppmanar även Trump att lämna ut de inspelningar av deras samtal som presidenten hävdar existerar.

Annons

Jag sa aldrig det. Och det hade inte varit något fel om jag hade sagt det.

9 juni

Dagen efter kontrar Trump genom att beskylla Comey för att ljuga under ed, med undantag av de uttalanden som gynnar Trump själv.

Om att han skulle ha pressat FBI-chefen att lägga ned Flynn-utredningen säger Trump:

– Jag sa aldrig det. Och det hade inte varit något fel om jag hade sagt det.

Det är inte förbjudet för en president att föra samtal med en FBI-chef – presidenten är formellt chef även för FBI – men enligt justitiedepartementets regler ska en president inte involvera sig i en pågående FBI-utredning.

12 juni

Republikaner uppmanar Trump att lämna ut eventuella inspelningar av samtal mellan Comey och Trump, rapporterar AP. Presidenten hävdar att de, om de existerar, friar honom från Comeys anklagelser, medan Comey menar att de stärker hans version.

13 juni

Justitieminister Jeff Sessions vittnar i senatens underrättelseutskott, som också utreder rysk inblandning i valet. Sessions kallar anklagelser om att han skulle ha samarbetat med ryssar för ”en avskyvärd lögn”. Han bekräftar att James Comey var oroad för att president Trump försökte påverka FBI:s utredning, men vägrar kommentera egna samtal med presidenten.

Annons

Både Sessions och vice justitieminister Rod Rosenstein, som också förhörs, får frågor om hur de ser på särskilda åklagaren Robert Muellers ställning.

14 juni

Muellers utredning inkluderar nu även huruvida president Trump försökte förhindra rättvisan, ”obstruction of justice”, avslöjar Washington Post. Samtidigt kommer fler rapporter om att flera i Trumps närmaste krets vill sparka Mueller.

 Vice justitieminister Rod Rosenstein.
Vice justitieminister Rod Rosenstein. Foto: Jacquelyn Martin/AP

Trump har offentligt kommenterat att han inte vill sparka åklagaren. Skulle han vilja det så måste han gå via justitiedepartementet som tillsatt honom. Både Jeff Sessions och vice justitieminister Rod Rosenstein har sagt att de inte ser någon anledning att sparka åklagaren.

15–16 juni

Trump går till allt aggressivare angrepp mot de utredare som utreder rysk valpåverkan och misstanken att Trump försökte förhindra rättvisan.

Annons

”Hur kommer det sig att Hillary Clintons familj och Demokraternas kontakter med Ryssland inte granskas, men mina icke-kontakter granskas?”, twittrar presidenten.

Fredagen den 16 juni följer presidenten upp med ett ilsket tweet som verkar vara ett angrepp på vice justitieminister Rod Rosenstein, som var den som tillsatte den särskilda åklagaren Mueller.

”Jag utreds för att ha sparkat FBI-chefen av den man som sa åt mig att sparka FBI-chefen! Häxjakt”, skriver Trump.

Annons

Samtidigt hyr vicepresident Mike Pence en advokat, Richard Cullen, som ska representera honom i den alltmer omfattande ryssutredningen.

18 juni

Två dagar efter att presidenten själv hävdade att han utreds säger hans advokat Jay Sekulow att Donald Trump inte alls utreds för att ha försökt störa ryssutredningen.

Juli

Det framkommer att flera medlemmar i Donald Trumps familj och kampanjledning mötte en rysk advokat i Trump Tower i New York sommaren 2016 för att, enligt epostkorrespondens från Trumps son Trump Junior, få information från den ryska källan som kunde användas för att skada Hillary Clinton. Med på mötet var förutom Donald Trump Junior bland andra Trumps svärson Jared Kushner och dåvarande kampanjchefen manager Paul Manafort.

Det är inte känt att någon konkret information om Clinton någonsin överlämnades. Mötet väcker dock specialåklagaren Muellers intresse, enligt nyhetsrapporter.

Trumps tidigare kampanjchef Paul Manaforts hem i Virginia utsätts för husrannsakan av polis i juli.

Samma månad rapporterar flera amerikanska medier att Trumps advokater börjat leta efter intressekonflikter bland de utredare och jurister som specialåklagaren Mueller anställt till ryssutredningen, eventuellt med syftet att svärta ned och ta fokus från utredningen. I en intervju med New York Times menar Trump även att Mueller inte har rätt att utreda Trumps och hans företags finansiella omständigheter.

Annons
Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort.
Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort. Foto: Andrew Harnik / TT / NTB Scanpix

Augusti

Specialåklagaren Muellers stab utfärdar stämningsansökningar mot sex chefer på olika pr-företag som anlitades av Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort, rapporterar NBC News. Pr-företagen ska ha arbetat med internationellt kampanjarbete inför valet, på order av Manafort. Få detaljer om vad för slags kampanjarbete det handlade om är kända.

September

Sociala mediers roll och spridning av ”fake news” och propaganda inför valet hamnar alltmer i fokus. Facebook rapporterar att 100 000 dollar investerades i politisk annonsering i plattformen av misstänkta ryska agenter inför presidentvalet 2016. Runt 3 000 annonser, publicerade mellan juni 2015 och maj 2017, redovisas för utredarna av rysshärvan. Annonserna köptes via 470 fejkkonton på Facebook.

Annons

En majoritet av annonserna, rapporterar amerikanska medier, fokuserade på att skapa debatt om polariserande politiska frågor som immigration och vapenlagar. Vissa nämnde även båda kandidaterna i valet, Trump och Hillary Clinton, i olika sammanhang, enligt Washington Post.

Strax efteråt avslöjar organisationen Pro Publica, som arbetar med granskande journalistik, att Facebook-annonser kan riktas till användargrupper som ”judehatare”. Efter avslöjandet tar Facebook bort de användarkategorierna.

Nyheterna kring Facebooks, Twitters och Googles dolda inblandning i valkampanjandet fortsätter under september. Enligt CNN använde misstänkta ryska aktivister eller agenter ett konto, ”Blacktivist”, på Facebook och Twitter för att veva igång en rasrelaterad debatt under valet. Enligt Twitter har Blacktivist-kontot koppling till Ryssland.

Även Google undersöker hur dess plattform kan ha använts för att sprida propaganda inför valet, rapporterar Wall Street Journal. Informationen lämnas över till ryssutredarna.

Oktober

Måndag 30 oktober väcks åtal mot Donald Trumps tidigare ordförande för förra årets valkampanj, Paul Manafort. Åtalet innehåller tolv åtalspunkter, inklusive konspiration mot USA och penningtvätt. Även en tidigare nära medarbetare till Manafort grips. Det är de första konkreta brottsmisstankarna i särskilda utredaren Robert Muellers utredning kring rysk påverkan i valet.

Annons

Manafort överlämnar sig till FBI samma morgon som åtalet blir känt.

Tidigare i oktober uppskattar Facebook att annonserna som köpts av ryska agenter kan ha nått tio miljoner väljare inför valet i november 2016. En annan, extern beräkning av en forskare vid Columbia University i New York kommer fram till en väsentligt högre siffra, drygt 19 miljoner. Annonserna rapporteras ha delats mer än 340 miljoner gånger.

Google hittar bevis för att ryska agenter utnyttjat sökjättens plattform för att sprida information inför valet, rapporterar Washington Post.

Samma tidning avslöjar även att Hillary Clintons kampanjstab och Demokraterna vad med och finansierade den så kallade ”Trump-dossiern” inför valet, en samling obekräftade och negativa uppgifter om Trump med rysk koppling insamlade av en före detta brittisk underrättelseagent.

Parallellt fortsätter specialåklagaren Robert Mueller att hålla förhör med bland annat medlemmar ur Trumps forna kampanjstab.

14 november

I ett nytt förhör hos en av de utredningar som pågår i olika kongressutskott om rysk påverkan inför valet säger justitieminister Jeff Sessions nu att han kände till att en tidigare rådgivare till Trump, George Papadopoulos, hade kontakt med ryssar före valet.

Annons

Sessions nya vittnesmål går på tvärs med det han gett tidigare under året, men justitieministern hänvisar till att han inte mindes detaljerna från det specifika mötet med Papadopoulos 2016.

24 november

Advokater till den sparkade tidigare säkerhetsrådgivaren Mike Flynn, som utreds av Mueller, meddelar att de bryter allt samarbete med president Donald Trumps jurister, rapporterar flera medier.

En teori, som förs fram av flera amerikanska medier inklusive New York Times, är att Flynn inleder eller är på väg att inleda ett samarbete med Muellers federala utredning, möjligen i utbyte mot någon form av åtalsimmunitet eller strafflindring vid ett eventuellt åtal mot Flynn själv.

Mike Flynn, sparkad säkerhetsrådgivare, som medgett att han ljög för FBI.
Mike Flynn, sparkad säkerhetsrådgivare, som medgett att han ljög för FBI. Foto: Susan Walsh/AP

1 december

Trumps sparkade säkerhetsrådgivare Michael Flynn – som bara hann ha sin post i ett par veckor efter Trumps tillträde i januari – anklagas av Muellers utredning för att ha ljugit för den federala polisen FBI om sina kontakter med Rysslands ambassadör. Att ljuga för FBI är ett federalt brott.

Annons

Dagarna inför Flynns erkännande har Muellers utredare bland annat förhört Trumps svärson och nära rådgivare Jared Kushner om Flynn enligt källor till nyhetsbyrån AP.

2–4 december

Ett tweet från Trumps konto lördag 2 december beskriver presidentens agerande kring Flynn som att säkerhetsrådgivaren sparkades sedan han ljugit för vicepresident Mike Pence och för FBI. Frågan uppstår dock direkt hur Trump vid det tillfället, i början av året, överhuvudtaget kände till att Flynn hade ljugit för den federala polisen om sina ryska kontakter.

Måndag 4 december bekräftar en av Trumps advokater, John Down, att han var den som skrev Twitter-meddelandet som gick ut i Trumps namn. Han medger att det var slarvigt formulerat.

I ett annat tweet dementerar Trump att han skulle ha bett tidigare FBI-chefen James Comey att sluta utreda Flynn. Det går på tvärs med Comeys eget vittnesmål tidigare under hösten, sedan han sparkats av Trump.

Trump Junior.
Trump Junior. Foto: Brynn Anderson/AP
Annons

6 december

I ett förhör hos representanthusets underrättelseutskott på onsdagen vägrar en av president Trumps söner, Trump Junior, att uppge innehållet i ett samtal han hade med sin far i somras. Samtalet mellan far och son skedde efter nyheten blivit känd att ett möte hållits i Trump Tower under valkampanjen 2016 där personer med rysk koppling var närvarande.

Trump Junior hänvisar till att advokater var närvarande vid samtalet och att vad som sades därmed är skyddat av tystnadsplikten mellan en advokat och dennes klient, rapporterar Politico.

17 december

President Trump bedyrar att han inte överväger att sparka den särskilda åklagaren Robert Mueller, som leder utredningen av eventuella brott i samband med Rysslands inblandning i presidentvalet 2016. Det rapporterar New York Times med flera medier.

Samtidigt attackerar presidenten, återigen, utredningen och anklagar Muellers utredare för att vara negativt inställda till Trump redan på förhand.

En av Trumps advokater anklagar även Muellers utredare för att ha fått tag på mejl inifrån Trumps grupp av medarbetare på felaktigt sätt. Det får Muellers talesperson Peter Carr att gå till motangrepp och slå fast att informationen inhämtats enligt lagliga och normala utredningsåtgärder.

Annons

2018

2 januari 2018

Grundarna av undersökningsföretaget Fusion GPS skriver i en op-ed i New York Times att Republikanerna i kongressen försöker blunda för fakta som talar emot Trump när det gäller samarbetet med ryssar.

Fusion GPS anlitades före presidentvalet av Clintons kampanj och det demokratiska partiet för att utreda Trump. Bolaget hyrde i sin tur in en brittisk tidigare underrättelseagent, som producerade den så kallade ”Steele-dossiern”, benämnd efter agentens efternamn. Dossiern innehåller diverse anklagelser mot Trump som inte kunnat bekräftas. Dossiern hamnade även hos den federala polisen FBI.

Dagen efter får Fusion mothugg av Wall Street Journals konservativa ledarsida, som anser att bolaget mörkar delar av sitt arbete och försöker utpeka sig som offer när firman egentligen arbetar för att orsaka Trump politisk skada.

3 januari

Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort, som åtalades under 2017 av Muellers utredning för bland annat penningtvätt, går till motangrepp och stämmer utredningen. Manafort kräver att en federal domare begränsar Muellers utredning.

Annons

Parallellt skär det sig rejält mellan Donald Trump och en annan av hans tidigare kampanjchefer, Steve Bannon som även var chefsstrateg i Vita huset i början av 2017. Bannon, som nu gått tillbaka till att driva högerpopulistiska opinionssajten Breitbart News, anklagar i en kommande bok, vars manus läcker ut, Trumps son Trump Junior för ”förräderi” och att vara ”opatriotisk” när han ihop med bland andra Manafort träffade en rysk advokat i Trump Tower sommaren 2016. Advokaten påstod sig känna till information som skulle vara skadlig för Hillary Clinton. Bannon kallar även Ivanka Trump för ”dum som en tegelsten”.

Trump säger i ett uttalande att Bannon ”förlorat förståndet”.

5 januari

Republikanska kongressledamöter rekommenderar justitiedepartementet att utreda Christopher Steele, den tidigare brittiska agenten som samlat ihop informationen i den så kallade ”Steele-dossiern” som innehåller obekräftade anklagelser om Trump-samarbete med ryssar.

Rekommendationen får demokrater, rapporterar New York Times med flera, att gå till storms mot de republikanska politikerna som anklagas för att försöka undergräva den federala utredningen om Trump-kampanjens misstänkta samarbete med Ryssland.

Annons

8 januari

Obekräftade uppgifter dyker upp i januari om att den särskilda åklagaren Robert Mueller förbereder en begäran om att intervjua Donald Trump själv som en del i utredningen.

16–18 januari

New York Times rapporterar att Muellers ryssutredning kallar Trumps tidigare kamapnjchef och chefsstrateg Stephen Bannon att vittna om sitt samarbete med Trump under kampanjen och i Vita huset. Kallelsen, en så kallad ”subpoena”, kommer sedan Bannon tidigare vägrat besvara frågor om Trump inför representanthusets underrättelseutskott, rapporterar AP.

Stephen Bannon blir den hittills högst uppsatta Trump-medarbetaren att vittna i utredningen. Bannon tvingades lämna posten som strateg i Vita huset i somras. I början av januari skar det sig offentligt mellan honom och Trump efter kommentarer från Bannon om Trumps familj i boken ”Fire and Fury” som kom ut i början av januari.

Steven Bannon.
Steven Bannon. Foto: J. Scott Applewhite/AP
Annons

Vid förhöret med Bannon vägrar han svara på flera frågor med hänvisning till presidentens så kallade ”executive privilege” som ger rätt att hemligstämpla konversationer. Det irriterar utskottets medlemmar som menar att Vita huset tolkar rätten alltför frikostigt, enligt bland andra AP.

24 januari

President Trump deklarerar att han är redo att låta sig intervjuas under ed av den särskilda åklagaren Robert Mueller. Trump har tidigare flera gånger dömt ut utredningen som ”häxjakt” och ”bluff”.

25 januari

Senatens justitieutskott planerar att släppa utskrivna förhör med presidentens son Donald Trump Junior, dåvarande kampanjchefen Paul Manafort och andra som deltog i det uppmärksammade mötet 2016 i Trump Tower i New York med en rysk advokat. Advokaten rapporteras ha erbjudit information som skulle skada Hillary Clinton.

Samtidigt rapporterar New York Times att Trump i juni 2017 ska ha begärt att få specialåklagaren Mueller sparkad, men att presidenten ändrat sig sedan Vita husets egen advokat Donald McGahn vägrat utföra ordern. Vita husets förnekar att Trump ska ha beslutat sig för att sparka Mueller.

Annons

29 januari

Den republikanska majoriteten i representanthusets underrättelseutskott röstar för att offentliggöra en intern rapport, skriven av republikanska ledamoten Davin Nunes, som påstås visa på en komplott mellan FBI och Demokraterna för att sabotera Trumps valkampanj under 2016. Demokraterna avfärdar rapporten som ofullständig och ämnad att undergräva FBI:s utredning om rysk påverkan i valet.

31 januari

FBI med dess nytillträdde chef Christopher Wray går på tvärs med Vita huset och president Trump över det republikanska dokumentet. FBI deklarerar att man är ”gravt bekymrad” över huruvida informationen är korrekt och misstänker att viss annan information medvetet utelämnats, vilket gör innehållet missvisande. Trump vill tvärt om att det offentliggörs, enligt AP.

Parallellt rapporterar New York Times ny information om mötet sommaren 2016 i Trump Tower mellan medlemmar i Trumps valkampanj och en rysk advokat som sade sig ha skadlig information om Hillary Clinton att förmedla. När mötet först blev allmänt känt runt ett år efteråt, i juli 2017 då Trump suttit vid makten i runt ett halvår, försökte Trump och hans närmaste medarbetare mörka mötets syfte, enligt tidningens uppgifter.

Annons

Den särskilda åklagaren Robert Mueller är nu intresserad av att ställa frågor till Trump själv angående hur hans administration hanterade informationsgivningen kring mötet, skriver New York Times. Hur en intervju med Trump förhandlas mellan Muellers stab och Vita huset.

USA:s nationella säkerhetsrådgivare John Bolton, vänster, ihop med bland andra underrättelsesamordnaren Dan Coats, mitten, och FBI-chefen Christopher Wray.
USA:s nationella säkerhetsrådgivare John Bolton, vänster, ihop med bland andra underrättelsesamordnaren Dan Coats, mitten, och FBI-chefen Christopher Wray. Foto: Evan Vucci/AP

13 februari

Cheferna för CIA och FBI med flera av USA:s säkerhets- och underrättelsetjänster informerar i ett förhör i senatens underrättelseutskott att Ryssland redan är igång med att försöka påverka kongressvalet i november. Det sker på liknande sätt som gjordes inför presidentvalet 2016, till stor del genom att sprida desinformation och skapa politisk splittring via sociala medier, säger USA:s underrättelsechef Dan Coats.

16 februari

Annons

Det framkommer att Steve Bannon, Trumps tidigare chefsstrateg, frågats ut som en del i ryssutredningen under veckan som gått. Förhöret pågick i två dagar och Bannon ska ha svarat på alla frågor han fick.

Fredag 16 februari kommer även beskedet att 13 ryssar åtalas i Muellers utredning för att ha försökt manipulera det amerikanska presidentvalet, rapporterar Washington Post med flera medier.

Enligt åtalet har ryssarna bland annat agerat via sociala medier för att påverka valutgången. Arbetet har pågått sedan 2014 med bas i Sankt Petersburg, samt även på plats i USA där politiska möten och demonstrationer styrts upp av ryssar, enligt åtalet.

19 februari

Ännu en tidigare rådgivare till Trump, Richard Gates, är på väg att inleda ett samarbete med Muellers utredning, rapporterar amerikanska medier. Tidigare har förre säkerhetsrådgivaren Mike Flynn och tidigare utrikesrådgivaren George Papadopoulos slutit liknande överenskommelser. Det är inte känt exakt vilken information Gates är redo att lämna över till den federala utredningen.

Annons

20 februari

Dagen efter kommer nyheten att Mueller väcker åtal mot Gates, som anklagas för att ha ljugit för FBI vilket är ett federalt brott. Ytterligare tre dagar senare, fredag 23 februari, erkänner sig Gates skyldig till två åtalspunkter, enligt bland andra Wall Street Journal.

Erkännandena har inget direkt att göra med den ryska inblandningen i presidentvalet, i stället ökar det pressen på Paul Manafort, Trumps tidigare kampanjchef, som också misstänks för brott i Muellers utredning.

27 februari

Robert Mueller, den särskilda åklagaren som granskar Rysslands påverkan på presidentvalet och Trumps eventuella ryska kopplingar, rapporteras vara igång med att utreda Donald Trumps affärskopplingar med Ryssland från före valet, CNN. Det ska handla om frågor som ställts till vittnen i utredningen.

4 mars

Donald Trump frågade två personer i sin nära omgivning som vittnat i Muellers ryssutredning om vad de diskuterat med Muellers utredare, enligt uppgifter till New York Times. Enligt tidningen ställde presidenten frågor om utredningen till sin juridiska rådgivare Donald F McGahn och tidigare stabschefen Reince Priebus. Normalt rekommenderas presidenter att inte personligen blanda sig i utredningar som rör dem själva, noterar tidningen.

Annons

12 mars

En av de kongressutredningar som utrett Rysslands inblandning i presidentvalet 2016 slår fast att det inte finns några bevis för att Trump eller hans kampanj samarbetat med ryssar inför valet. Utredningen har drivits av representanthusets underrättelseutskott, där Republikanerna har majoritet. Demokrater kritiserar beslutet att lägga ned utredningen, rapporterar AP.

13 mars

Roger Stone, den konservativa politiska aktivisten som länge varit inofficiell rådgivare åt Trump, hade kontakt med Wikileaks grundare Julian Assange våren 2016 om att sajten hade tillgång till läckta mejl inifrån Hillary Clintons kampanj. Det hävdar två uppgiftslämnare och nära allierade med Stone till Washington Post.

Wikileaks grundare Julian Assange vid Ecuadors ambassad i London.
Wikileaks grundare Julian Assange vid Ecuadors ambassad i London. Foto: Frank Augstein/AP

Våren 2016 var det ännu inte känt att Wikileaks hade tillgång till de läckta mejlen. Muellers utredare rapporteras ha intresserat sig för Stones koppling till Assange, enligt tidningen.

Annons

15 mars

USA inför nya sanktioner mot 19 ryssar som straff för Rysslands inblandning i det amerikanska presidentvalet 2016. En av ryssarna, Jevgeni Prigozhin som ledde företaget Internet Research Agency varifrån enligt Muellers åtal en kampanj bedrevs via sociala medier för att störa valet, skämtar enligt AP om att han slår tillbaka genom att bojkotta McDonald’s.

Samma dag rapporterar New York Times att den särskilda åklagaren Robert Mueller via domstol begär in dokument från Trumps fastighetsföretag, Trump Organization, om dess ryska affärer.

16 mars

Justitieminister Jeff Sessions sparkar FBI:s vice chef Andrew McCabe efter rekommendation från den federala polisens internutredare. Avskedandet sker några timmar innan McCabe skulle ha gått i pension. McCabe har i månader kritiserats offentligt av Trump, som betraktar honom som allierad med Clinton och den tidigare sparkade FBI-chefen James Comey.

Omedelbart efter att han sparkats attackerar McCabe presidenten och beskyller honom för att försöka underminera FBI:s trovärdighet och Muellers pågående ryssutredning. Trumps advokat John Dowd säger å sin sida att hela utredningen nu bör läggas ned.

Annons

17 mars

Dataanalysföretaget Cambridge Analytica, som arbetade åt Trumps kampanj inför valet, analyserade användarinformation från 50 miljoner amerikanska Facebookanvändare för att kunna påverka dem inför valdagen i november 2016, rapporterar AP, New York Times och The Guardian.

Mer läsning: Här är hela härvan kring Cambridge Analytica.

18 mars

McCabe har fört anteckningar om sina möten med Donald Trump, avslöjar AP. Hans tidigare chef James Comey förde liknande anteckningar, som Comey refererade till under kongressförhör 2017. Bland annat återberättade Comey en episod där Trump ska ha tryckt på för att få honom att lägga ned utredningen kring den tidigare säkerhetsrådgivaren Mike Flynn, en händelse Trump förnekar. Robert Mueller och hans utredare har nu tillgång till McCabes anteckningar, enligt AP.

22 mars

Nyhetssajten The Daily Beast rapporterar om hackaren Guccifer 2.0, som omnämnts i många månader som den som låg bakom intrånget i Demokraternas epostsystem inför valet 2016. Mejl stals som hamnade hos Wikileaks, som sedan läckte dem inför presidentvalet. Enligt The Daily Beast var Guccifer 2.0 i själva verket en rysk underrättelseofficer som arbetade åt GRU, hävdar sajtens källor.

Annons

26 mars

Elliot Brody som arbetade åt Trumps valkampanj med att dra in kampanjmedel, ”fundraising”, tog emot 2,5 miljoner dollar från en politisk rådgivare, George Nader, som arbetade åt Förenade arabemiraten. Det avslöjar nyhetsbyrån AP. Nader samarbetar nu med Muellers utredning. Uppgiften är potentiellt kontroversiell eftersom utländska intressen inte får donera kampanjmedel hur som helst inför ett amerikanskt val.

28 mars

I samband med utredningen av en nederländsk advokat, Alex van der Zwaan, 33, framkommer att Muellers utredare verkar ha funnit en direkt koppling mellan Trumps valkampanj och Ryssland, rapporterar Washington Post. Domstolsdokument som tidningen läst refererar till en ”Person A” som enligt Washington Post är en Konstantin Kilimnik, tidigare rådgivare åt Trumps förre kampanjchef Paul Manafort, själv under utredning. Kilimnik var tidigare rysk underrättelseofficer och har koppling till ryska underrättelsetjänsten GRU, enligt dokumenten.

3 april

Nederländska advokaten Alex van der Zwaan dömd till 30 dagars fängelse plus 20 000 dollar i böter. Det är den första domen i Muellers utredning om rysk valpåverkan, rapporterar bland andra AP.

Annons

van der Zwaan döms för att ha ljugit och undanhållit information för FBI, vilket är ett federalt brott.

Som flera andra misstänkta brott i Muellers utredning har advokatens brott ingen direkt koppling till rysk valpåverkan.

3–4 april

President Trump är inte misstänkt för något brott i Muellers utredning om rysk valpåverkan, rapporterar flera medier i början av april. Muellers utredare ska ha informerat Trumps advokater om saken, enligt bland andra nyhetsbyrån AP.

10 april

Under sin utfrågning i senaten bekräftar Facebooks vd Mark Zuckerberg att företaget samarbetar med Robert Muellers utredning om rysk valpåverkan.

27 april

Den undersökning om rysshärvan som pågått i representanthusets underrättelseutskott avslutar sitt arbete. Något samarbete mellan Trumps valkamapanj och Ryssland har inte hittats, slår utskottet fast. Demokraterna i utskottet reserverar sig från den slutsatsen, rapporterar amerikanska medier inklusive Washington Post.

30 april

New York Times publicerar en lång lista med frågor som Robert Mueller och hans utredare vill ställa till Donald Trump, under förutsättning att en intervju med presidenten någonsin blir av. Frågorna rör bland annat vilka kontakter personer i Trumps valkampanj hade med ryssar inför valet 2016.

Annons

2 maj

Särskilde åklagaren Robert Mueller tog upp möjligheten att via ett domstolsbeslut få USA:s president Donald Trump att medverka i utredningen som granskar Rysslands inblandning i presidentvalet 2016. Det uppger Trumps tidigare personlige advokat John Dowd. Diskussionen ska ha först under ett möte i mars, enligt Dowd.

Samma dag meddelas av Cambridge Analytica lägger ned verksamheten efter skandalen kring den brittisk-amerikanska politiska dataanalysfirmans användning av tiotals miljoner Facebook-användares uppgifter i politiska syften.

9 maj

Michael Avenatti, advokat till den porraktris som går under namnet Stormy Daniels och som hävdar att hon hade en intim affär med Trump tio år innan han vann presidentvalet, hävdar att ryssar betalade Trumps advokat Michael Cohen för att få henne att hålla tyst om affären, rapporterar AP.

Avenatti säger att han har dokumentation som visar att Cohen tog emot 500 000 dollar från ett ryskt företag med koppling till en inflytelserik miljardär. Betalningen ska ha skett några månader innan Cohen i sin tur betalade 130 000 dollar till Stormy Daniels i utbyte för att hon höll tyst om sin historia. Trump ersatte senare Cohen för det utlägget, har presidenten medgett.

Annons
Donald Trump Junior.
Donald Trump Junior. Foto: Manish Swarup/AP

16 maj

Ryssland gynnade Donald Trump inför presidentvalet 2016, den slutsatsen drar senatens underrättelseutskott som utrett saken parallellt med en rad andra undersökningar. Utskottet kommer fram till att USA:s underrättelsemyndigheter, som CIA, den federala polisen FBI med flera hade rätt när de hävdade att Moskva agerade aktivt för att få Trump vald, rapporterar bland andra Washington Post.

Därmed bryter senatsutskottet med en grupp republikanska politiker i kongressen som tidigare försökt spela ned uppgifterna om den ryska påverkan i valet, som utreds av den särskilda åklagaren Robert Mueller.

Parallellt framkommer nya uppgifter om det möte i juni 2016 i Trump Tower som medlemmar i Trumps familj och kampanjledning hade med en rysk advokat inför valet. Donald Trumps son Donald Junior utlovades information som skulle skada Hillary Clinton i valet, framgår det av information som senaten släppt.

Annons
Särskilda åklagaren Robert Mueller.
Särskilda åklagaren Robert Mueller. Foto: Andrew Harnik/AP

17 maj

Ett år har gått sedan den särskilda åklagaren Robert Mueller utsågs och tog över den federala utredningen om Rysslands påverkan i valet. Hittills har 19 individer och tre ryska företag åtalats eller erkänt sig skyldiga till brott, enligt AP:s kartläggning. Kärnfrågan – om Trump aktivt tog rysk hjälp för att vinna valet – har inte fått något svar.

Trumps advokat Rudolph Giuliani, New York Citys tidigare borgmästare, argumenterar för att det är dags för Mueller att avrunda sin utredning.

– Det är dags att säga att det är nog nu. Vi har torterat den här presidenten tillräckligt, säger Giuliani i en intervju.

Tidigare New York-borgmästaren Rudolph ”Rudy” Giuliani, numera en av president Trumps advokater.
Tidigare New York-borgmästaren Rudolph ”Rudy” Giuliani, numera en av president Trumps advokater. Foto: Andrew Harnik/AP
Annons

20-22 maj

Presidenten går till ny attack mot Muellers ryssutredning. På söndagen twittrar Donald Trump att han beordrar justitiedepartementet att utreda om FBI spionerade på Trumps valkampanj inför valet 2016, och om Obamas administration gett order om det.

Strax därefter rapporterar amerikanska medier även att kongresspolitiker ska få granska dokument som har med FBI:s utredning av rysk valpåverkan att göra.

Dramatiken kommer samridigt som förhandlingar pågår mellan Muellers utredare och Vita huset om att intervjua presidenten för utredningen.

22 maj

President Trump twittrar om hur FBI spionerade på hans valkampanj 2016, en ”skandal” han dubbar till ”SPYGATE” med referens till Watergatehärvan och hävdar är den största politiska skandalen USA sett.

Trump refererar till uppgiften att FBI hade en uppgiftslämnare, republikanska universitetsprofessorn Stefan A. Halper, som kontaktade personer i Trumps kampanj, skriver Washington Post.

James A Clapper, tidigare nationell säkerhetsrådgivare under Obama, dementerar i en tv-intervju med ABC News att FBI spionerade på Trumps kampanj, utan i stället att den federala polisen spionerade på var ryssarna hade för sig inför valet.

Annons

25 maj

Trumps tidigare advokat och fixare Michael Cohen, som utreds för brott av FBI och var den som betalade 130 000 dollar å Trumps vägnar till porraktrisen känd som Stormy Daniels, hade ett möte i Trump Tower med en rysk oligark, Viktor Vekselberg, strax innan Trump svors in som president i januari 2017, avslöjar New York Times.

De två ska ha diskuterat sätt att stärka de rysk-amerikanska banden, enligt tidningen. Den särskilda åklagaren Robert Mueller har granskat Vekselbergs koppling till USA, enligt New York Times, men det är oklart vad granskningen resulterat i.

30 maj

President Trump får mothugg från en republikansk kongresspolitiker, Trey Gowdy, om påståendet att FBI planerade en spion i Trumps inför valet 2016 för att spionera på Trumps valkampanj. Det finns inget som ryder på det, säger Gowdy till bland andra Fox News enligt nyhetsbyrån AP.

Trump har hävdat att FBI spionerade på hans kampanj i syfte att hjälpa Hillary Clinton, medan FBI självt hävdar att den spionerade på ryska försök att påverka valutgången.

Annons
Rudy Giuliani.
Rudy Giuliani. Foto: Susan Walsh/AP

8 juni

Tidigare New York-borgmästaren och republikanen Rudy Giuliani, en av Trumps advokater, medger att han försökt påverka särskilda åklagaren Robert Muellers ryssutredning till Trumps fördel, bland annat genom att slå fast offentligt att det enda Mueller kan göra ”är att skriva en rapport”, samt att slå fast att utredningen närmar sig sitt slut. Mueller själv har inte kommenterat saken.

– Vår strategi är: när vi inte pratar så förlorar vi, säger Giuliani till nyhetsbyrån AP om försvaret av Trump.

17 juni

President Trump hävdar felaktigt att justitiedepartementets utredning om hur FBI bedrev som granskning 2016 av Hillary Clintons epost friar honom från alla anklagelser om ryskt valsamarbete. Departementets utredning tar överhuvudtaget inte upp den frågan, konstaterar AP i en faktakontroll av Trumps uttalande.

Annons

Samtidigt förbereder sig Trumps allierade för juridisk drabbning inför att ryssutredningen väntas kunna avslutas senare under året, skriver Washington Post.

27 juni

Inför Trumps och Putins planerade möte i juli åter Trumps säkerhetspolitiska rådgivare John Bolton till Moskva för förberedande samtal. Mötet ska handla om de usla rysk-amerikanska relationerna, uppger Kremls talesperson Dimitri Peskov enligt ryska nyhetsbyrån Tass.

28 juni

Kreml meddelar att presidenterna Trump och Putin träffas i Helsingfors den 16 juli.

16 juli

Vid presskonferensen med Putin återupprepar Trump sin idé om att ryssutredningen är en ”häxjakt” på honom själv och att han tror på Putins deklaration om att Ryssland inte försökt manipulera amerikansk politisk debatt inför presidentvalet 2016. Stark kritik kommer från även vissa republikanska politiker, bland andra talmannen Paul Ryan som säger öppet att Trump har fel.

18 juli

Trump hävdar att han sa fel vid presskonferensen med Putin i Helsingfors och skulle ha sagt motsvarande ”jag ser ingen anledning att det inte skulle ha varit Ryssland” som försökte påverka presidentvalet, i stället för ”jag ser ingen anledning att det skulle ha varit Ryssland”.

Annons

Samtidigt svarar Trump ”nej” på en direkt fråga om huruvida han anser att Ryssland fortfarande försöker lägga sig i amerikansk politik. Efteråt hävdar Vita huset att Trumps svar innebar att han inte ville svara på frågor.

21 juli

Trumps administration offentliggör en ansökan om avlyssning mot Carter Page, en tidigare medarbetare i Trumps valkampanj, som FBI misstänkte kunde vara rysk agent. Republikanska politiker, liksom presidenten själv, hävdar att avlyssningen visar på en dold komplott inom FBI mot Trump inför valet. Men demokrater noterar att FBI redogör för konkreta bevis mot Page som inte har med Trumps försök att bli president att göra, rapporterar bland andra New York Times.

I en analys skriver tidningen att det saknas stöd i de släppta dokumenten för det Trump hävdar att de bevisar.

26 juli

Elva republikanska politiker i representanthuset inleder ett försök att väcka riksrättsåtala mot vice justitieminister Rod Rosenstein, som är den som övervakar den särskilda åklagaren Robert Muellers ryssutredning, rapporterar AP. Bland andra republikanska talmannen Paul Ryan motsätter sig ett riksrättsåtal mot Rosenstein.

Annons

Riksrätt, ”impeachment”, initieras i representanthuset och avgörs i senaten.

27 juli

Den ryska advokat, Natalia Veselnitskaya, som i juni 2016 mötte bland andra Trumps son Donald Trump Junior i Trump Tower i New York hade nära kopplingar till Kreml. Det avslöjar nyhetsbyrån AP och refererar till epost och andra dokument.

3 augusti

Chefer för amerikanska underrättelsemyndigheter säger officiellt att Ryssland fortsätter att försöka manipulera amerikansk demokrati och valprocess inför kongressvalet i november 2018. Det rapporterar bland andra Wall Street Journal och New York Times.

5 augusti

President Donald Trump medger själv för första gången via Twitter att det omtalade mötet i juni 2016 som hans son deltog i med en rysk advokat handlade om att få tillgång till skadlig information om Hillary Clinton inför valet.

13 augusti

FBI sparkar FBI-agenten Peter Strzok som i månader utsatts för personangrepp från president Trump och andra republikaner.

Strzok arbetade inledningsvis, under 2016, med den ännu pågående utredningen om rysk påverkan i presidentvalet och huruvida Trumps kampanj samarbetade med ryssar. Han var även involverad i utredningen om Hillary Clintons privata epostserver, rapporterare AP med flera medier.

Annons

Strzok har kritiserats hårt av Justitiedepartementets internutredare för privata meddelanden där han inför valet i november 2016 skrev att Trump aldrig aldrig kan bli president och ”vi ska stoppa honom”. Internutredningen konstaterade visserligen att Strzok inte verkar ha påverkats i sin yrkesutövning av avskyn för Trump som presidentkandidat. Trump själv och många republikaner anser dock att Strzok är ett exempel på en konspiration inom FBI och justitiedepartementet mot Trump.

21 augusti

Microsoft larmar om att mjukvaruföretaget upptäckt nya försök från vad som verkar vara en rysk hackergrupp, Fancy Bear, att infiltrera amerikanska datornätverk inför kongressvalet i november, rapporterar AP.

7 september

Dom meddelas för Donald Trumps tidigare utrikespolitiska rådgivare George Papadopoulos, som erkänt att han har ljugit för FBI om omfattningen av sina ryska kontaktförsök i samband med presidentvalet 2016.

14 september

President Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort erkänner sig skyldig till flera brott som han anklagats för som en del av ryssutredningen, rapporterar amerikanska medier. Uppgörelsen med Muellers åklagare innebär att fem av sju återstående åtalspunkter stryks. Manafort dömdes i augusti för brott i en tidigare rättegång.

Annons

21 september

President Trump tvärvänder och kräver inte längre att utredningsmaterial om bland annat FBI:s avlyssning av Carter Page, en tidigare rådgivare till Trumps valkampanj, släpps till allmänheten, rapporterar amerikanska medier. Konservativa opinionsbildare och Trumpsupportrar har länge misstänkt att dokumenten skulle kunna bevisa en liberal sammansvärjning för att stoppa Trump.

4 oktober

USA:s underrättelsetjänst CIA och flera västländers diton presenterar vad som verkar vara omfattande bevisning av ryska underrättelsetjänsten GRU:s ljusskygga aktiviteter för att sabotera val, inklusive presidentvalet i USA, och andra intrång i västländers inre aktiviteter, rapporterar nyhetsbyrån AP. Ryssland nekar till anklagelserna.

19 oktober

USA:s justitiedepartement agerar mot ett misstänkt ryskt försök att påverka kongressvalet i USA den 6 november. En rysk medborgare från St Petersburg, Elena Khusyaynova, 44, åtalas misstänkt för konsopiration mot USA.

31 oktober

Robert Mueller, den särskilda åklagaren som utreder Rysslands manipulation av val i USA, ber FBI utreda uppgifter om att kvinnor ska ha fått pengar för att gå ut med sexanklagelser mot Mueller i syfte att smutskasta honom, rapporterar nyhetsbyråer.

Annons
USA:s tillförordnade justitieminister Matthew Whitaker.
USA:s tillförordnade justitieminister Matthew Whitaker. Foto: Mary Altaffer/AP

7 november

Dagen efter kongressvalet i USA sparkar president Trump sin justitieminister Jeff Sessions. Han har attackerats av Trump i över ett år för sitt beslut att förklara sig jävig i ryssutredningen. I hans ställe tillsätts Matthew Whitaker, tidigare Sessions stabschef, som tillförordnad justitieminister. Därmed tar Whitaker över ansvaret för ryssutredningen från vice justitieminister Rod Rosenstein. Whitaker har tidigare uttryckt sig kritiskt mot utredningen, rapporterar bland andra Politico och New York Times.

17 november

President Trump har skriftligen besvarat ett antal frågor som en del i ryssutredningen, rapporterar amerikanska medier, bland annat här och här. Särskilda åklagaren Robert Mueller och Trumps advokater har förhandlat i runt ett år om hur en intervju med presidenten ska genomföras. Det är oklart om Muellers utredare är nöjda med svaren, men att de alls skickats in kan innebära att ryssutredningen börjar närma sig sitt slut.

Annons

Muellers medarbetare hade kommit överens med Vita huset om en intervju med Trump för ett år sedan. Men när presidentens advokater fick se vilka frågor Mueller ville ställa så ställdes intervjun in, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Vita husets tidigare chefsjurist Don McGahn. Han har samarbetat med Muellers utredning.
Vita husets tidigare chefsjurist Don McGahn. Han har samarbetat med Muellers utredning. Foto: Jacquelyn Martin/AP

20 november

President Trump övervägde att beordra justitiedepartementet att starta en utredning mot Hillary Clinton och förra FBI-chefen James Comey, som Trump sparkade våren 2017. Det skriver New York Times med hänvisning till anonyma källor.

Vita husets dåvarande chefsjurist Donald McGahn avrådde presidenten från att ge en sådan order och varnade för att den skulle slå tillbaka mot Trump själv.

27–28 november

Paul Manafort, Trumps kampanjchef under 2016 och numera dömd för bankbedrägerier med flera brott, anklagas av den särskilda åklagaren Robert Mueller för att ha brutit ett avtal om samarbete med ryssutredningen. En av Manaforts advokater ska ha rapporterat till Trumps advokater vad Manafort diskuterade med Muellers utredning, enligt New York Times.

Annons

Samtidigt rapporterar brittiska tidningen The Guardian att den fått uppgifter om att Manafort träffade Wikileaks grundare Julian Assange 2016, samtidigt som Manafort tog över ordförandeskapet i valkampanjen.

Manafort förnekar uppgifterna om möte med Assange.

Det var Wikileaks som senare samma år läckte mejl som stulits från Hillary Clintons valkampanj och som CIA med flera menar stals av ryska hackers.

29 november

Michael Cohen, Donald Trumps tidigare personliga advokat, erkänner att han ljugit för utredare tidigare under ryssutredningen. Cohen hade hand om ett försök att uppföra ett Trump Tower i Moskva, men har tidigare sagt att försöket att få bygget genomfört avslutades när Trump ställt upp i presidentvalet. I själva verket fortsatte försöken under stora delar av 2016, medger Cohen nu.

Det innebär nya potentiella juridiska problem för Trump, som slagit fast flera gånger att han inte haft något med Ryssland eller ryska affärer att göra.

8 december

För första gången ger Robert Muellers åklagare detaljer kring utredningen som binder Trumps själv till ett brott. Det gäller betalningen till porrstjärnan Stormy Daniels, som egentligen heter Stephanie Clifford, för att hon skulle hålla tyst om en påstådd affär med Trump (som Trump nekar till). Betalningen som utfördes av Trumps advokat Michael Cohen på order av Trump har dock varit känd sedan tidigare.

Annons

President Trump twittrar om att de släppta dokumenten friar presidenten från alla misstankar. Det är inte korrekt, enligt bland annat AP:s faktagranskning.

9 december

Förra FBI-chefen James Comey vittnar inför representanthusets juridiska utskott om att FBI inledningsvis fokuserade på ”fyra amerikaner” när det gällde misstänkt samarbete med Ryssland inför valet, och att Donald Trump själv inte var en av dem, rapporterar AP. Comey säger även att han inte är nära vän med den särskilda utredaren, Robert Mueller.

2019

10 januari 2019

Det framkommer i domstolsdokument att Trumps förra kampanjchef Paul Manafort, som numera är dömd för flera brott, anklagas för att ha delat interna opinionsmätningar med en misstänkt tidigare rysk agent. Manafort misstänkt ha ljugit för FBI om saken, rapporterar bland andra ABC News och New York Times.

11 januari

Det framkommer att den federala polisen FBI inledde en utredning för att ta reda på om Donald Trump arbetade på uppdrag av ryska intressen eller tog order från Moskva, avslöjar New York Times. Utredningen inleddes strax efter att Trump sparkat FBI-chefen James Comey våren 2018, rapporterar tidningen. Inga konkreta misstankar om ryska kontakter med Trump personligen kom såvitt känt fram, rapporterar tidningen.

Annons

15 januari

Trumps val till ny justitieminister, William Barr, förhörs i senatens justitieutskott inför omröstningen i senaten om att godkänna honom för jobbet. Inför förhöret säger Barr, som varit justitieminister en gång tidigare på 1990-talet, att han tycker att det är viktigt att Robert Mueller får göra sin utredning om rysk påverkan i valet klar och att resultatet ska släppas till allmänheten.

Trump sparkade sin tidigare justitieminister Jeff Sessions strax efter kongressvalet i november 2018.

18 januari

Enligt två anonyma poliskällor till Buzzfeed News gav president Trump order till Michael Cohen, Trumps tidigare advokat som dömts för flera brott, att ljuga inför kongressen om Trumps planer på ett ryskt Trump Tower i Moskva.

Muellers stab dementerar dock Buzzfeeds uppgifter, rapporterar Wall Street Journal.

25 januari

Roger Stone, republikansk aktivist och rådgivare till bland andra Trump under presidentvalskampanjen, grips i Florida. Stone anklagas av Muellers utredare för bland annat påverkan av vittne, enligt ett åtal.

5 februari

Federala åklagare begär ”alla dokument” om vem eller vilka som skänkte pengar till Donald Trumps installationskommitté, ”inaugural committee”, som hade hand om förberedelserna mellan valet i november 2016 och Trumps installation som president den 20 januari 2017. Det rapporterar New York Times, Washington Post med flera andra medier.

Åklagarna verkar vara ute efter information om huruvida utländska intressenter stödde Trump, vilket är olagligt, och om de fick något i utbyte.

22 mars

Robert Muellers över 20 månader långa ryssutredning är klar. Den lämnas över till nya justitieministern William Barr fredagen den 22 mars, som meddelar att han skyndsamt ska sammanfatta innehållet och leverera slutsatserna till kongressen.

En av Trumps kampanjskyltar utanför ett ”rally” med den dåvarande kandidaten under 2016.

Foto: Erik BerginBild 1 av 25

Hillary Clinton i Philadelphia.

Foto: Paul Sancya/APBild 2 av 25

Debbie Wasserman Schultz.

Foto: Mary Altaffer/APBild 3 av 25

Trump med Lavrov i Vita huset 2017.

Foto: APBild 4 av 25

Donald Trumps svärson och rådgivare Jared Kushner.

Foto: Carolyn Kaster/APBild 5 av 25

Justitieminister Jeff Sessions.

Foto: Frank Franklin II/APBild 6 av 25

Roger Stone i Trump Tower.

Foto: Andrew Harnik/APBild 7 av 25

Mike Flynn, som var Trumps säkerhetsrådgivare i ett par veckor innan han sparkades.

Foto: Carolyn Kaster/APBild 8 av 25

Tillförordnade justitieministern Sally Yates.

Foto: Carolyn Kaster/APBild 9 av 25

James Comey.

Foto: Alex Brandon/APBild 10 av 25

Sergey Lavrov.

Foto: Alexander Zemlianichenko/APBild 11 av 25

Vice justitieminister Rod Rosenstein.

Foto: Jacquelyn Martin/APBild 12 av 25

Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort.

Foto: Andrew Harnik / TT / NTB ScanpixBild 13 av 25

Mike Flynn, sparkad säkerhetsrådgivare, som medgett att han ljög för FBI.

Foto: Susan Walsh/APBild 14 av 25

Trump Junior.

Foto: Brynn Anderson/APBild 15 av 25

Steven Bannon.

Foto: J. Scott Applewhite/APBild 16 av 25

USA:s nationella säkerhetsrådgivare John Bolton, vänster, ihop med bland andra underrättelsesamordnaren Dan Coats, mitten, och FBI-chefen Christopher Wray.

Foto: Evan Vucci/APBild 17 av 25

Wikileaks grundare Julian Assange vid Ecuadors ambassad i London.

Foto: Frank Augstein/APBild 18 av 25

Donald Trump Junior.

Foto: Manish Swarup/APBild 19 av 25

Särskilda åklagaren Robert Mueller.

Foto: Andrew Harnik/APBild 20 av 25

Tidigare New York-borgmästaren Rudolph ”Rudy” Giuliani, numera en av president Trumps advokater.

Foto: Andrew Harnik/APBild 21 av 25

Rudy Giuliani.

Foto: Susan Walsh/APBild 22 av 25

USA:s tillförordnade justitieminister Matthew Whitaker.

Foto: Mary Altaffer/APBild 23 av 25

Vita husets tidigare chefsjurist Don McGahn. Han har samarbetat med Muellers utredning.

Foto: Jacquelyn Martin/APBild 24 av 25
Bild 25 av 25