Annons

Teresa Küchler:Alla skyller på alla när corona tar fram ledarnas värsta sidor

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen Foto: Nicolas Landemard/ TT NYHETSBYRÅN

Unken nationalism, brist på solidaritet och jakten på en syndabock. Coronaviruset ställer solidariteten mellan exempelvis EU-länderna på prov, och tar fram politikers värsta sidor över hela världen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

BRYSSEL ”Vi måste slå ihop våra krafter, samordna våra svar, samarbeta… koordination inom Europa är nödvändigt”, sade Frankrikes president Emmanuel Macron i ett tv-sänt tal till nationen i torsdags, om coronavirusets spridning och vilka åtgärder han planerade.

Macron varnade för nationalism i coronavirusets spår. ”Det här viruset har inget pass”, sade presidenten.

Men bara några minuter senare i talet utannonserade Macron just det slags coronaåtgärd som andra EU-länder, till exempel, skulle kunna kalla nationalistisk.

Han sade att Frankrike inte kommer att tillåta export av skyddsutrustning. Franska munskydd stannar i Frankrike.

Samma beslut har också Tyskland och Tjeckien fattat: munskydd och annan skyddsutrustning får inte exporteras till utlandet – beslut som bland annat Sverige och Ungern kritiserat.

Koordinationen mellan EU-länderna, som delar inte bara ett geografiskt territorium där människor rör sig fritt, utan också en marknad där varor ska säljas i fri konkurrens och utan statliga diktat, har i coronavirusets spår varit i det närmaste obefintlig.

Annons
Annons

EU-kommissionen har för döva öron påpekat att beslut i ett EU-land påverkar de andra. Som när enskilda länder väljer att stänga sina gränser.

Hur ska en transport med medicinsk utrustning ens kunna ta sig från, säg, Sverige till behövande i Italien – om Danmark har stängt sina gränser? Lastbilen kommer ju inte ens över Öresundsbron.

– Det är inte bra när medlemsländer fattar ensidiga beslut, för det skapar alltid en dominoeffekt och förhindrar att utrustning som behövs akut inte når fram till patienterna, till sjukhusen, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i Bryssel inför helgen.
– I slutändan handlar det om att återinföra de inre gränserna, och det vid en tidpunkt då det behövs solidaritet mellan medlemsstaterna, beklagade hon sig.

Men EU-kommissionens vädjan var förgäves. Bara några timmar senare meddelade Danmark att man stänger sina gränser. Tjeckien meddelade att man stänger sina gränser för 15 länder, inklusive Sverige – dock inte för lastbilar, med hänvisning till ekonomin.

Som om viruset bara attackerade människor i personbilar, och skonade chaufförerna i deras förarhytter.

Även Österrike och Ungern har tillfälligt upplöst Schengenreglerna om fri rörlighet och ställt upp gränskontroller. Slovakien har infört en egen variant: landet har stängt sina gränser för alla utom polacker (!).

Det finns ingen internationell handbok för hur man stoppar smittspridningen, något som är tydligt i de åtgärder som olika länder tagit till.

Ett tjugotal länder i Europa har stängt sina skolor. Men även där finns märkliga diskrepanser i resonerandet bakom. Belgien har stängt alla sina skolor – men föräldrar som inte kan fixa barnpassning kan fortfarande ta med dem dit.

Annons
Annons

Men om skolor ska räknas som en plats där smittan kan spridas, gäller det då inte oavsett vilken tillgång till barnpassning belgiska familjer har?

Det är svårt att sia om hur mycket de spretiga beslutet handlar om att enskilda ledare helt enkelt vill visa på handlingskraft inför sina uppskrämda väljare, och hur mycket om att inte ens vetenskapen är enig om hur man stoppar corona.
Däremot så är ryggmärgsreflexen att peka finger och leta en syndabock för det kanske mest statslösa som finns – ett virus – ett tecken på att vissa politiker inte har förstått stundens allvar utan tar chansen att göra hätska, politiska utspel. När Kina under lördagen anklagar Sverige för att inte robust nog tackla corona så är det knappast utifrån en vetenskaplig bedömning.

President Donald Trump anklagar öppet Kina för viruset, som han konsekvent kallar ”ett utländskt virus” – som om problemet är att corona inte talar felfri engelska.
Men Trump säger också att det är européer som besökt USA som ”sått” coronaviruset i USA. Han införde ett inreseförbud för resenärer från 26 EU-länder. När han fick kritik från EU-länderna för att han inte samrått med dem, svarade han:

– När de (EU) höjer skatterna för oss så konsulterar de inte oss i förväg, sade Trump och tog därmed alltså tillfället i akt att genom viruset samtidigt tvåla till EU i handelsfrågor.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons