SvD Perfect Guide
Annons
Krönika

Hugo Rehnberg:Alla valmöjligheter gör oss ångestridna och paralyserade

Text: Hugo Rehnberg - 6 mars 2020

Kvinnan på mobilskärmen påminner lite om Salma Hayek och hon flörtar ohämmat med kameran. Ändå svajpar min kompis vänster. 

– Vad gör du? frågar jag chockat. Du är definitivt inte för snygg för henne. 

– En åtta på bild är en sexa i verkligheten, muttrar han och ratar sedan ytterligare tre kvinnor på dejtingappen Tinder.

Under de tio minuter jag nyfiket tittar över hans axel svajpar han bara höger en enda gång (och det blir ingen ”match”).

Några dagar senare ligger jag hemma i soffan och snorar. Zappar mellan Netflix, Hbo, Amazon prime och Svt play men har förtvivlat svårt att välja. Brittisk polisserie eller dokumentär om en överklassmördare? Kanske den där norska komedin folk pratade om för några år sedan?  Påbörjar en serie, tröttnar snabbt, testar en annan, ger upp efter några minuter, sen kommer Sigge hem från skolan och tar tv:n i besittning.

Psykologiprofessorn Barry Schwartz skriver om valfrihetens tyranni, att alla dessa möjligheter – på Mathem finns i skrivande stund 144 olika frukostflingor – gör oss ångestridna och paralyserade.

Annons
Annons

Minns sjukdagarna framför daytime-såpan Glamour. Jag kämpade med febertoppar medan tvålfagre Ridge växlade mellan kärleksrivalerna Brooke och Taylor. Jag accepterade den usla underhållningen eftersom det saknades vettiga alternativ. Jag ska inte förlora mig i falsk DDR-nostalgi, den utökade valfriheten har förstås förbättrat mitt tv-tittande. Chansen att hitta något i min smak är astronomiskt mycket större idag än 1990. 

Men alternativkostnader är ändå en bitch. Jag har svårt att glädjas åt en brittiskt fyrplus-action eftersom tanken på att det döljer sig ett belgiskt femplusdrama inne i Netflix-djungeln gnager.

Nyckeln är tydligen att nöja sig. Men det är lättare sagt än gjort. Vi dras till alla valmöjligheter som nattfjärilar till ljuset.

Titta på min kompis, som riskerar att bli en incel. Förr om åren stod han och ryckte i allt med puls vid bardiskarna. Nu ligger han hemma i soffan – medelålders och lätt överviktig – och vaskar tjej efter tjej eftersom han väntar på en ”match” med Elsa Hosks okända tvillingsyster.

Sannolikheten att jag ska få ett Nobelpris är större.

Annons