Annons

Olle Wästberg:Alla vet vem som ger vad till vem

I USA är det öppet vem som ger bidrag till vem.

Under strecket
Publicerad

Bernie Sanders.

Foto: Gerardo Bello/TTBild 1 av 1

Bernie Sanders.

Foto: Gerardo Bello/TTBild 1 av 1
Bernie Sanders.
Bernie Sanders. Foto: Gerardo Bello/TT

Jag får varje dygn uppåt 100 mejl från demokratiska presidentkandidater och deras stödgrupper, till exempel ”Our revolution”, som socialisten Bernie Sanders organisation typiskt nog heter.

De redovisar uttalanden av kandidaterna och frågar vad jag tycker att kandidaten ska göra. Det handlar inte om mig personligen, utan är ett sätt att samla in pengar. De avslutas oftast med fraser som ”Chip in 10 dollars”. Man ska klicka på det antal dollar man vill ge.

Jag är inte amerikansk medborgare, därför får jag inte lämna bidrag till politiska kandidater här. Men fram till för 20 år sedan var jag medlem i Bill Clintons organisation Democratic Leadership Council, som accepterade utländska liberala medlemmar som haft folkvalda positioner. Jag lämnade när jag blev generalkonsul i New York och inte skulle ta politisk ställning i USA. Men det innebar att min mejladress stod på en lista hos Demokraterna, och där finns den tydligen kvar.

Annons
Annons

Ingen får alltså någon slant från mig, men oerhörda summor rinner in till kandidaterna. Kamala Harris, från Kalifornien, skrev nyss att hon under de senaste tre månaderna fått in 11,6 miljoner dollar till sin kampanj. Till Donald Trump har det kommit långt mer. Hans kampanj har de tre senaste månaderna – då frågan om riksrätt stått i centrum – fått in 125 miljoner dollar och hittills i år 300 miljoner.

Det intressanta är att USA är totalt öppet när det gäller vem som ger bidrag till vem. Det finns flera sajter där man kan gå in på ett namn, en adress, ett postnummer eller söka på kandidatens namn och se vilka som lämnat bidrag, så lite som några dollar. Själv tittar jag inte sällan på bekanta, bland annat svenskar med dubbelt medborgarskap. Enklast är att använda den här sajten.

Jag hör rätt ofta från amerikanska vänner att de kollar att deras bekanta inte har stött Trump eller hans anhängare. Det är ytterligare ett exempel på den ökande polariseringen och aggressionen kring politik i USA.

OLLE WÄSTBERG är tidigare generalkonsul i New York. olle@wastberg.se

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons