Annons

"Allas rätt att få vara kär i vem de vill"

Albin Ekdal. Arkivbild.
Albin Ekdal. Arkivbild. Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Fler än 40 öppet homosexuella spelare under fotbolls-VM för damer i somras. Åtta stycken herrproffs inom fotbollen – någonsin.

I en intervju med Aftonbladet diskuterar landslagsmittfältaren Albin Ekdal bristen på öppet homosexuella spelare inom herrfotbollen – och lärdomarna som kan tas av damerna.

Under strecket
TT
Publicerad

Inom den professionella herrfotbollen har åtta spelare, aktiva som pensionerade, gått ut med sin homosexualitet, enligt Aftonbladet. Det är inga siffror som går att ses som helt exakta men faktum är att det är klart, klart fler inom damfotbollen. Under fotbolls-VM i Frankrike tidigare i somras deltog över 40 öppet homosexuella damspelare, enligt tidningen.

I en intervju med tidningen säger den svenske herrspelaren Albin Ekdal, lagkapten för landslaget mot Spanien och Malta i juni, att herrfotbollen har mycket att lära av damernas motsvarighet.

– Vi får absolut ta lärdom av hur de har gjort, för det är klart att man önskar att det vore lika accepterat bland herrar som damer att visa sin kärlek. Det definierar inte vem man är, bara vem man är kär i. Det borde påverka fotbollen extremt lite, men tyvärr finns problemen ändå kvar 2019, säger Sampdoriaspelaren till Aftonbladet.

Den nyblivne 30-åringen, som i höstas fick sitt första barn tillsammans med flickvännen Camilla, vill se ett öppnare klimat där ens sexuella läggning inte ska ha något med fotbollen att göra. När det kommer till killar som håller inne med sin läggning och därmed påverkas negativt på planen har Ekdal följande att säga:

– Att jag önskar att de kunde få berätta. Det är allas rättighet att få vara kär i vem de vill. Det är inget man ska behöva smyga omkring med eller skämmas över, det ska vara roligt. Jag hoppas verkligen att det blir bättre på den fronten. Det vore bra för samhället om homosexuella män kunde spela fotboll utan att behöva ta skit för det. Det vore häftigt att se också.

Men då krävs det att alla tar sitt ansvar, menar Ekdal.

– Det är inte den enskilde killens ansvar att våga. Det är min, din och alla andras uppgift att se till att det inte krävs mod. Utan att det ska vara enkelt och roligt att berätta att man är kär.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons