Annons

Allergivård i kris – fler läkare utbildas i Stockholm

Astmamedicin/Ella Bohlin (KD)
Astmamedicin/Ella Bohlin (KD) Foto: TT
Under strecket
Ella Sundström / Omni
Publicerad

Allergivården i Stockholms läns landsting är i kris efter att allt fler allergiläkare gått i pension och flera mottagningar stängt, skriver Mitti.

Stockholms läns landsting har därför beslutat att skapa nya utbildningsplatser för allergologer – en specialistutbildning som tar cirka tio år efter läkarexamen.

Sedan tidigare är en allergolog under utbildning på Södersjukhuset, men nu blir det ytterligare en på Karolinska i Huddinge och en i Solna, och en på S:t Görans sjukhus. Det är dock tveksamt om det kommer att räcka då allergologer redan för fem år sedan varnade om stora pensionsavgångar.

– Det här är vad vi budgeterat med till att börja med. Det är en nödvändig satsning, allergivård är något som vi kommer att se mer av eftersom allt fler drabbas av allergier, säger landstingsrådet Ella Bohlin (KD) till tidningen.

Många av de allergologer som är i tjänst är över 65mitti.seAllergimottagningar i Stockholms län https://www.1177.se/Stockholm/Regler-och-rattigheter/Vardval-i-Stockholm1/valj-allergologmottagning/
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons