Annons
Ledare

Maria Ludvigsson:Alliansen i mitt hjärta hördes från Nyamko Sabuni

Nyamko Sabuni talade väl i Almedalen.
Nyamko Sabuni talade väl i Almedalen. Foto: Adam Ihse /TT

Nyamko Sabuni höll sitt första almedalstal ikväll.

Under strecket
Publicerad

Hon har varit partiledare i fem dagar. Då håller hon ett direktsänt tal med hela Mediasverige idel öra och varje självutnämnd expert på plats. Det är en enastående möjlighet.

Nyamko Sabuni lugnade dem som befarat att Liberalerna gjort upp med sin allianstid. Under talet nämnde hon till och med Fredrik Reinfeldt som en statsminister som fick människors förtroende för politiker att öka. Det gjorde hon rätt i. Genren ”Reinfeldt gjorde fel och stack” är både ohederlig och urtråkig. Att Sveriges liberala parti definierar sig som borgerligt är avgörande.

Att i ett almedalstal ta sin utgångspunkt i ett bröllop är nog ett alldeles nytt grepp. Och välkommet. Vi behövde inte höra en enda anekdotisk bevisföring om någon med förnamn men utan efternamn som partiledaren träffat. ”Jag träffade NN som berättade XX” är partiledares grepp för att knyta an till ”vanligt folk”. Nyamko Sabuni behöver inte göra det.

Så istället tar hon med sig ett ödmjukt hopp om en ljusnande framtid från ett bröllop och delar med sig av. Detta är ju kärnan i den liberala samhällssynen: Vi går en bättre framtid till mötes, och då är människan lösningen och inte problemet. Men för att nå dit krävs rätt beslut idag.

Annons
Annons

Kanske var det därför något tunt att låta ett förslag om en ”elektrifieringskommission” vara den bärande sakpolitiska balken. (Hade förslaget kommit från Löfven hade många av oss raljerat med glädje...)

Men. Klimatfrågan är ett ypperligt område för att särskilja vänster och höger. Socialister och marknadsliberaler. Teknokrater och humanister. Att Sabuni framhöll ingenjörer i sitt tal är hisnande innovativt och sannolikt aldrig gjort förr. (Någon borde göra en studie av vilka yrkeskategorier som är gångbara i politiska tal och inte...) ”Nästan inget är omöjligt för en ingenjör” sade hon. Efter sin tid som hållbarhetsdirektör på ÅF med 16000 ingenjörer menar Sabuni att hon vet vad hon talar om. (För övrigt en tjänst även Alice Bah-Kuhnke innehaft.)

Det är teknisk utveckling och innovation som kommer att lösa även vår tids problem och dra ner koldioxidutsläppen. Den som inser att varken politiker eller någon annan yrkesgrupp på förhand kan säga vad som kommer att vända utvecklingen rätt, kommer också att ge både ingenjörer, innovatörer och entreprenörer förtroende och frihet.

Som jämställdhetsminister var Sabuni rakryggad liberal. Ingen kvotering. Ingen politisk quick fix för att det skulle kännas bra på konferenser och nätverksträffar. Istället drev hon ständigt krav på lika rättigheter. När Sabuni talat om hederskulturens förödande inverkan på unga människors liv har hon inte vikt en millimeter från sin linje. Relativism har inte något hos henne att hämta.

Sabuni var som bäst när hon i sitt tal förklarade varför all form av identitetspolitik är grundläggande fel. Hon sade att den bygger på antagandet att empati är omöjlig. Att vi inte har förmåga att leva oss in i andra människors situation och därför kräver att bara personer med identiska erfarenheter kan företräde varandra.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons