Annons

Alliansen kräver besked om vinsttak i vården

Ett vinsttak i vården skulle vara ett hårt slag mot Stockholm som har flest privata vårdgivare i landet. Det framgår av en färsk rapport som politikerna i huvudstaden låtit göra om konsekvenserna av ett tak.

– Vi kan se att det skulle få enorma konsekvenser för vården i Stockholm och för våra patienter om ett vinsttak införs, säger Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd i Stockholms län.

Under strecket
Publicerad

Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd i Stockholms län.

Foto: Adam WrafterBild 1 av 1

Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd i Stockholms län.

Foto: Adam WrafterBild 1 av 1
Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd i Stockholms län.
Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd i Stockholms län. Foto: Adam Wrafter

På tisdagen presenterade Socialdemokraterna en rad förslag för att förbättra vården och göra den mer jämlik.

– Vi vill skapa ordning och reda i vården, sa finansminister Magdalena Andersson på en presskonferens.

Hon gav dock inget besked om vinsttaket för privata vårdföretag som håller på att utredas på regeringens uppdrag. Ett slutbetänkande väntas först nästa år, men de styrande politikerna i Stockholms län kräver mer detaljer redan före valet.

– Det är en skandal att Socialdemokraterna, trots ambitioner att reglera de privata vårdföretagen, inte vill vara tydliga innan valet med beskeden om hur de ska göra detta, säger Irene Svenonius (M), och fortsätter:

– Stockholmarna, som på grund av att de har flest privata vårdgivare i landet är mest beroende av alla av de här beskeden, måste få ett svar före valdagen. Vad innebär ett nytt socialdemokratiskt maktinnehav i Sverige och i Stockholms läns landsting för vården i Stockholm?

Annons
Annons

Irene Svenonius hänvisar till en färsk rapport som sammanställts av landstingsstyrelsens förvaltning.

Den visar att vinsterna hos de privata vårdföretagen i Stockholms län skulle begränsas med 95 procent om politikerna röstar igenom ett vinsttak likt det som regeringen föreslog för omsorg och skola, men som röstades ner av en majoritet i riksdagen tidigare i sommar.

Enligt Irene Svenonius skulle en sådan kraftig vinstbegränsning leda till att många vårdföretag skulle tvingas att stänga. I Stockholms län är 2 av 3 vårdcentraler fristående, och 6 av 10 läkarbesök sker hos privata vårdgivare.

Fyra av tio anställda inom sjukvården arbetar hos en vårdgivare som inte ägs av landstinget, och 3 av 10 vårdplatser inom specialistvården finns hos privata aktörer.

– Vi ser en stor påverkan och därmed stor risk för att många verksamheter kommer att behöva läggas ner. Och därmed att vi får vårdköer i Stockholm igen, säger Irene Svenonius.

Irene Svenonius är också oroad för att ett vinsttak kommer att försämra kvaliteten i vården.

– Konkurrens är ett väldigt viktigt sätt att förbättra vården, och valfriheten är en grundbult  för våra invånare, säger hon.

Enligt rapporten skulle nästan hälften av vårdföretagen i länet bara kunna ta ut en vinst på max 50 000 kronor. Endast 14 av knappt 300 vårdleverantörer skulle få ta ut en vinst på en miljon kronor.

Det är, enligt Irene Svenonius, inte tillräckligt för att kunna investera i verksamheten och täcka oförutsedda utgifter.

– Alla seriösa företag har marginal i sina företag för att kunna klara dåliga dagar, säger Irene Svenonius.

Enligt landstingets rapport har vinstmarginalerna för privata vårdföretag i Stockholms läns landsting i genomsnitt varierat mellan 3,5 till 5,2 procent mellan 2012–2016, jämfört med 6,7 procent för tjänstesektorn totalt sett i Sverige 2016.

Anna Starbrink (L), som är sjukvårdslandstingsråd, menar att oron för ett vinsttak har gjort att många av Stockholms vårdgivare inte vill utöka sin verksamhet.

– Jag träffar personer som är intresserade av att driva eget men som inte kan göra det för att man inte vågar ta risken. Det finns heller inte så stora möjligheter att få banklån eftersom man inte vet vad som kommer att hända med vinsttaket, säger Anna Starbrink.

Anna Starbrink menar också att ett vinsttak riskerar att slå mot de anställda i vården när konkurrensen minskar när privata vårdföretag lägger ner.

– Det är också ett hot mot småföretagare och just i den här branschen så är det väldigt många kvinnor som driver företag. Det finns med andra ord en udd riktad mot jämställdheten här, säger Anna Starbrink.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons