Annons

Alliansen och MP i samtal om landstinget

Samtal förs nu mellan Alliansen och Miljöpartiet om ett samarbete i Stockholmslandstinget. Ett avgörande kan komma snart.

Under strecket
Publicerad

Landstinghuset i Stockholm.

Foto: Gunnar LundmarkBild 1 av 1

Landstinghuset i Stockholm.

Foto: Gunnar LundmarkBild 1 av 1
Landstinghuset i Stockholm.
Landstinghuset i Stockholm. Foto: Gunnar Lundmark

För att slippa ha Sverigedemokraterna som tungan på vågen i landstinget i Stockholm försöker nu Allianspartierna knyta till sig de åtta miljöpartister som är kvar efter de grönas urusla val.

Tillsammans kan de då bilda en hållfast majoritetsregim – eller nå stora uppgörelser på viktiga sakområden.

Enligt vad SvD erfar finns också ett genuint intresse hos Miljöpartiet. Redan under den gångna mandatperioden har man gjort flera trafiköverenskommelser med Alliansen.

– Det har byggt en del förtroende mellan oss som vi kan gå vidare med. Att sitta bortglömda som ett litet oppositionsparti som ingen lyssnar på är inget bra alternativ, säger en MP-källa till SvD.

Ett samarbete kan också underlättas av att det skett förskjutningar inom Alliansen där Moderaterna ensamt inte längre är större än alla övriga inblandade partier. I själva verkat har Moderaterna gjort sitt sämsta landstingsval i Stockholm sedan 1973. I samtliga 26 kommuner i Stockholms län har partiet backat rejält i landstingsvalet, och i 19 av kommunerna är tappet större än i kommunalvalen.

– Mest är det nog rikstrenden som slår igenom och i kommunerna är det oftast byggplaner som gör att vi kan tappa lokalt. När det gäller landstingsvalet och Nya Karolinska kan det vara så att andra borgerliga partier har fått röster från oss, säger Kjell Jansson, förbundsordförande för Moderaterna i Stockholms län.

Gustav Hemming är gruppledare för Centern som var en av vinnarna i landstinget och gick starkt framåt med fem mandat. Förutom en Annie Lööf-effekt är han övertygad om att Moderaterna straffades för alla gamla försyndelser kring NKS-affären och att många borgerliga väljare då valde Centern.

– I vilket fall gick de inte till Socialdemokraterna. Sedan början av 2017 har Alliansen svarat på missnöjet mot NKS och nu jobbar vi för att säkra framtiden för sjukhuset. I ett samarbete med Miljöpartiet tror jag också att vi kan gå tillbaka till grunderna i vårdpolitiken och öka tyngden i personalfrågorna, säger Gustav Hemming.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons