Annons

Alliansen: Stärk hemvärnet och statlig krisledning

lliansens partiledare Annie Lööf (C),Ulf Kristersson (M), Jan Björklund (L) och Ebba Busch Thor (KD) håller pressträff om nya förslag för en stärkt krisberedskap och krisledningsförmåga.
lliansens partiledare Annie Lööf (C),Ulf Kristersson (M), Jan Björklund (L) och Ebba Busch Thor (KD) håller pressträff om nya förslag för en stärkt krisberedskap och krisledningsförmåga. Foto: Hossein Salmazadeh/TT

Alliansen vill inrätta en ny krisledning – direkt underställd regeringen, med både mandat och resurser.

– Det räcker inte med samarbete, samordning och samverkan. Ingen skulle komma på idén att ha samordning på ett akutsjukhus, där alla bara samordnar, säger Moderatledaren Ulf Kristersson.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Alliansens partiledare Annie Lööf (C), Ulf Kristersson (M), Jan Björklund (L) och Ebba Busch Thor (KD) håller pressträff om nya förslag för en stärkt krisberedskap och krisledningsförmåga.

Foto: Hossein Salmazadeh/TTBild 1 av 1

Alliansens partiledare Annie Lööf (C), Ulf Kristersson (M), Jan Björklund (L) och Ebba Busch Thor (KD) håller pressträff om nya förslag för en stärkt krisberedskap och krisledningsförmåga.

Foto: Hossein Salmazadeh/TTBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Alliansen vill stärka krisberedskapen
Alliansens partiledare Annie Lööf (C), Ulf Kristersson (M), Jan Björklund (L) och Ebba Busch Thor (KD) håller pressträff om nya förslag för en stärkt krisberedskap och krisledningsförmåga.
Alliansens partiledare Annie Lööf (C), Ulf Kristersson (M), Jan Björklund (L) och Ebba Busch Thor (KD) håller pressträff om nya förslag för en stärkt krisberedskap och krisledningsförmåga. Foto: Hossein Salmazadeh/TT

Efter de våldsamma skogsbränderna presenterar nu de borgerliga partierna förslag för att stärka Sveriges krisberedskap. Kristersson framhåller vikten av en statlig krisledande instans. Någon måste kunna leda i kriser, prioritera och fatta beslut, men det har ingen i dag, anser han.

Även grundlagen bör ändras, så att även civila kriser kan hanteras extraordinärt på samma sätt som krig eller krigsfara, menar Alliansen. Det skulle ge regeringen bättre möjligheter till att utfärda regler och fatta beslut i krislägen, enligt Alliansledarna. Frågan är vilka risker det skulle innebära.

– Jag tror att det finns större risker att inte fatta de beslut som krävs, säger Ulf Kristersson.

Det finns två grundläggande förutsättningar för att hantera kriser, menar Alliansen.

Annons
Annons

– Ett effektivt långsiktigt klimatarbete är en förutsättning för att begränsa skador på lång sikt, säger Kristersson under en presskonferens på tisdagen.

– Den andra är att ha ett fungerande krisledningsarbete i Sverige. Vi tror inte att det nu är läge för nya stora långa utredningar. Det är dags att fatta politiska beslut efter 25 års underskattande av den civila beredskapens betydelse.

Men vad som är en kris kan variera, enligt partiledarna. De räknar upp skogsbränderna, torkan i sommar för jordbruket, stormar, it-skandalen på Transportstyrelsen, Estoniakatastrofen och Tsunamikatastrofen. KD-ledaren Ebba Busch Thor tycker också att flyktingkrisen hösten 2015 var en kris.

– En kris handlar om många olika aktörer som är samlade och behöver agera. De operativa myndigheterna avgör vad som är en kris, säger Centerledaren Annie Lööf.

Alliansen föreslår också att en krisfond inrättas. Men hur mycket pengar som ska finnas i den och hur den ska få användas kan partiledarna inte säga nu.

Försvaret ska kunna bistå mer vid kriser, tycker de. Dessutom måste Sverige ha mer brandresurser.

– Försvarsmakten ska ha ett tydligt uppdrag att stödja det civila samhället vid kriser och katastrofer, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund.

– Det vi föreslår är att kraftigt utöka den nationella egna förmågan att bekämpa bränder från luften, säger Ebba Busch Thor.

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin välkomnar förslag för att stärka civilförsvaret.

– Men samtidigt föreslår de att miljöbudgeten skärs ned, och Moderaterna vill ta bort hela 30 procent av klimatanpassningsbudgeten, säger hon.

Inrikes- och justitieminister Morgan Johansson (S) håller inte med Alliansen om att det under sommarens bränder har saknats en distinkt krisledning och beslutsförhet.

– Min bild är inte att det saknats beslut eller ledning, snarare materiel och resurser, som brandslangar och flyg.

Han är kritisk till att Alliansen presenterar förslag utan att ange vad de kommer att kosta.

– De förslag de lägger saknar finansiering, samtidigt som de går till val på sänkta skatter. Den bästa krisfonden är starka statsfinanser, säger Morgan Johansson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons