Annons

Alliansen drar ifrån – så mycket skiljer mellan blocken

Ny SvD/Sifo: Alliansen drar ifrån de rödgröna och Moderaterna gör sin bästa opinionsmätning sedan valet.

Nu väntar en ovanligt händelserik politisk sommar.

Under strecket
Publicerad
Foto: Alexander Rauscher/grafikBild 1 av 3
Foto: Alexander Rauscher/grafikBild 2 av 3
Foto: Alexander Rauscher/grafikBild 3 av 3
Foto: Alexander Rauscher/grafikBild 1 av 1
Foto: Alexander Rauscher/grafik

Alliansen har nu ett försprång på 4,8 procentenheter till de rödgröna partierna. Skillnaden mellan blocken i SvD/Sifos väljarbarometer för juni är statistiskt säkerställd.

Övertaget beror framför allt på att Moderaterna går starkt. Partiet får 27,4 procent – fyra procentenheter över valresultatet 2014 och den högsta siffran sedan Anna Kinberg Batra blev partiledare.

– Moderaterna börjar vinna unga väljare väldigt tydligt. Förstagångsväljarna har länge varit rödgröna. Nu är är det en tydlig slagsida åt alliansen, säger Toivo Sjörén som är chef för Sifos opinionsundersökningar.

Missnöjet med en sittande regering brukar vara ännu större mitt i en mandatperiod.

I åldersgruppen 18 till 23 år får allianspartierna stöd av 53 procent, medan de tre rödgröna partierna endast samlar 29 procent bakom sig.

Annons
Annons
Foto: Alexander Rauscher/grafikBild 1 av 1

Toivo Sjörén höjer dock ett varningens finger för den som tror att vägen mot en borgerlig valseger är utstakad. Historiskt sett är oppositionens försprång relativt litet.

– Det är egentligen ingen jättestark ställning som Alliansen har. Missnöjet med en sittande regering brukar vara ännu större mitt i en mandatperiod, säger Toivo Sjörén.

Noteras bör även att Kristdemokraterna med 3,2 procent ligger under riksdagsspärren i SvD/Sifos junimätning.

Foto: Alexander Rauscher/grafik

För Centerpartiet och Liberalerna ligger opinionen i princip stilla. Det samma gäller för Sverigedemokraterna, som nu förankrat sig runt 16 procent tre månader i rad.

Även de båda regeringspartierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, noterar jämförbara siffror siffror med maj månads väljarbarometer. Den nystart som Miljöpartiet vill uppnå med sitt språkrörsbyte har än så länge uteblivit.

Sifos Toivo Sjörén beskriver det som ett slags vänteläge i svensk politik just.

– Det råder en allmän otydlighet i vad partierna vill just, nu utan några klara konfliktlinjer. Det saknas inte frågor, men inget parti lyckas riktigt positionera sig, säger Sjörén.

Men väljarna kan mycket väl börja röra på sig igen väldigt snart.

Svensk politik har en ovanligt het sommar framför sig där mycket saker händer som kan komma att påverka opinionen. Redan på måndag ska riksdagen debattera regeringens kontroversiella åtstramningspaket för att minska antalet asylsökande, som mött hård kritik från olika intresseorganisationer.

Annons
Annons
Foto: Alexander Rauscher/grafikBild 1 av 1

Den 23 juni håller Storbritannien folkomröstning om huruvida landet ska lämna EU, vilket skulle få stora politiska och ekonomiska konsekvenser för Sverige ­– och möjligen väcka liv i den EU-kritiska svenska opinionen. Fem dagar senare, den 28 juni, röstar FN:s generalförsamling om fem platser i säkerhetsrådet för perioden 2017 till 2018. Skulle den svenska kandidaturen lyckas vore det en stor framgång för regeringen.

Foto: Alexander Rauscher/grafik

En mer svårhanterad fråga för Socialdemokraterna och Miljöpartiet är Vattenfalls försäljning av den den tyska brunkolsverksamheten, där regeringen när som helst väntas fatta beslut. Samtidigt pågår blocköverskridande bostadspolitiska samtal som enligt tidigare uppgifter ska vara klara till sommaren. Men om regeringen lyckas ro iland samtalen verkar än så länge högst oklart.

SvD/Sifos väljarbarometer genomfördes mellan den 7 och 16 juni och drygt 1 900 väljare intervjuades.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons