Annons

Allianspartier på kollisionskurs efter M-besked

Liberalernas Jan Björklund säger i nuläget nej till Ulf Kristersson och kan tänka sig Annie Lööf (C) som statsminister. Centerledaren kräver i sin tur svar från M-ledaren om hur han tänker regera med stöd av Sverigedemokraterna. Nästa vecka blir det skarp omröstning i statsministerfrågan.

Publicerad
Annie Lööf är pressad.
Annie Lööf är pressad. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Alliansen är på kollisionskurs efter senaste utvecklingen i regeringsfrågan. Under måndagen höll talmannen Andreas Norlén en pressträff där han berättade att han på måndag nästa vecka ska föreslå att riksdagen röstar om Moderaternas ledare Ulf Kristersson som statsminister.

– För dagen finns inga som helst garantier för att Ulf Kristersson blir vald, sa Andreas Norlén.

Snart efter talmannens pressträff blev splittringen i Alliansen tydlig.

Annons

M-ledaren fortsätter att föra fram sin ”3–2–1-modell”, som går ut på att han vill bilda en M-regering som innehåller så många allianspartier som möjligt – och att resten kan samarbeta med regeringen i riksdagen.

KD vill vara med, men Centern och Liberalerna har hittills sagt nej, eftersom de anser att en sådan regering skulle bli för beroende av Sverigedemokraterna.

– Jag hoppas att Centern och Liberalerna vill bli viktiga delar i en ny regering, sa Kristersson och satte ännu mer press på mittenpartierna.

Svend Dahl, chef för Liberala nyhetsbyrån, menar att det skulle vara mycket tufft för C och L att rösta nej till en moderat statsminister.

–Det är oerhört jobbigt för både Centerpartiet och Liberalerna. Jag tror att man in i det sista har försökt undvika att hamna i den här situationen så snart. Att se till att Ulf Kristersson blir statsminister var ett lika skarpt vallöfte som tankarna på att isolera Sverigedemokraterna, säger han och lägger till:

– Det vi har sett i dag tyder på att konfliktnivån inom Alliansen har tilltagit.

Inom Centerpartiet finns en irritation över att M och KD säger nej till lösningar som inte rör Sverigedemokraterna. Ulf Kristersson menar själv att både spåret att få stöd av S och av MP är kört i botten.

Men Annie Lööf säger att blocköverskridande lösningar inte diskuterats på djupet. Hon har själv sagt sig vara beredd att sondera för att hitta en regeringslösning som håller ihop Alliansen. Men M och KD har sagt nej.

Centerledaren Annie Lööf beklagar att de, enligt henne, förvägrat henne att sondera och är fortsatt skeptisk till en M- eller M+KD-regering.

– Våra invändningar mot en SD-stödd regering är välkända, säger Lööf till TT och fortsätter:f

– Nu är det viktigt att Ulf Kristersson redogör för hur man tänker regera med aktivt SD-stöd. Hur kommer det att gå till?

Liberalernas ledare Jan Björklund säger att Liberalerna står fast vid sitt nej till en M+KD-regering i nuläget.

– Jag kan inte se att något har förändrats, säger partiledaren Jan Björklund till TT.

Han är också kritisk till att Moderaterna stoppade Annie Lööfs försök att sondera möjligheterna för en alliansregering med stöd av MP – och utesluter inte att Annie Lööf skulle kunna vara en statsministerkandidat.

Annons
Annons

Annie Lööf är pressad.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons