X
Annons
X

”Alliansvänner, backa inte nu för SD”

Vi vädjar till våra medsystrar, allianskollegor och vänner i Moderaterna och Kristdemokraterna att inte glömma vilken omodern politik som Sverigedemokraterna gått till val på. Det skriver Sofia Jarl, förbundsordförande i Centerkvinnorna.

Läs mer om Kampen om regeringsmakten
Sofia Jarl.
Sofia Jarl. Foto: Pressbild

DEBATT | REGERINGSBILDNINGEN

Sedan valet har det varit mycket prat om Jimmie Åkesson, men inte så mycket om vad han egentligen står för. Men i tider då påtryckningar och en vilja att närma sig regeringsmakten kan få riksdagspartier att kanske vackla och bortse från löften de gick till val på, tål det att påminnas om just Sverigedemokraternas politik och vilka värderingar deras företrädare står för.

Sverigedemokraterna utgör ett populistiskt och rasistiskt parti, med gräsrötter och företrädare från den nazistiska myllan. De har en agenda som aktivt motarbetar kvinnors fri- och rättigheter, som syftar till att vända utvecklingen för jämställdheten genom att inskränka kvinnors egenmakt, de är ett parti med företrädare som öppet hyllar president Trump – och den kvinnosyn som han stoltserar med.

Nu har det snart gått två månader sedan valdagen, men värderingskampen fortsätter. Under hela valrörelsen utgjorde Centerpartiet den tydligaste motpolen till Sverigedemokraterna. Liberala värderingar ställdes mot populistiska, förlegade och konservativa värderingar. I debatt efter debatt stod Annie Lööf upp för medmänsklighet och jämställdhet. Att i en valrörelse år 2018 behöva försvara kvinnors rätt till sin egen kropp, rätten att göra abort, det var ett hårt slag mot den utveckling som kvinnor och män i Sverige, från vänster till höger, kämpat för under decennier. Men Annie Lööf såg allvaret i hoten, stod upp och slog näven i bordet.

Annons
X

Tillsammans med övriga allianspartier gick Centerpartiet till val på att bilda en alliansregering. Annie Lööf var kanske tydligast av alla, något inflytande för Sverigedemokraterna kan inte bli aktuellt. Det går helt enkelt inte att som liberalt parti ge inflytande åt krafter som vill begränsa människors fri- och rättigheter, inskränka aborträtten, införa samvetsfrihet för barnmorskor, återinföra den omoderna sambeskattningen och som anser att det är flummigt att uppfostra barn utan fördomar och stereotypa könsroller. Centerpartiet kan och vill inte samarbeta med ett parti som representeras av människor som tror att det finns en nedärvd essens som bland annat omöjliggör jämställdhet mellan kvinnor och män.

Vi väntade oss ett komplicerat parlamentariskt läge, Centerpartiet gjorde sitt bästa val på 30 år, men det totala valresultatet innebär ett svårlagt pussel och regeringsförhandlingarna kan komma att fortsätta under hela hösten. Men nu gäller det att stå upp för de grundläggande värderingar vi tror på.

82 procent av den svenska befolkningen röstade inte på Sverigedemokraterna. Rekordmånga väljare angav i SVT Valu att jämställdheten var en av de frågor som avgjort vilket parti de röstat på.

Med detta vädjar vi till våra medsystrar, allianskollegor och vänner i Moderaterna och Kristdemokraterna att inte glömma vilken omodern politik som Sverigedemokraterna gått till val på. Att närma sig SD är fortfarande en farlig väg att slå in på. När ni riskerar att ge Sverigedemokraterna ökat inflytande ber vi till er, vi får inte backa nu, utan istället stå upp för det som förenar Alliansen – en tro på alla människors lika rätt och värde och vikten av att kämpa för kvinnors fri- och rättigheter varje dag.

Sofia Jarl
förbundsordförande i Centerkvinnorna

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Sofia Jarl.

Foto: Pressbild Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X