Annons

Torbjörn Isacson:Allt annat än drömstart för den nya vd:n

Hans Vestbergs efterträdare kommer inte till något dukat bord. Istället väntar några tuffa pass vid grovdiskmaskinen.

Under strecket
Publicerad

Ericssons sparkade vd Hans Vestberg.

Foto: Daniella Backlund

Ericssons sparkade vd Hans Vestberg.

Foto: Daniella Backlund
Ericssons sparkade vd Hans Vestberg.
Ericssons sparkade vd Hans Vestberg. Foto: Daniella Backlund

När Hans Vestbergs företrädare Carl-Henric Svanberg våren 2003 tog över som vd i Ericsson hette det efter ett tag att han kom till dukat bord. Den bespottade Kurt Hellström hade då haft det otacksamma slitjobbet att städa upp i Ericsson.

Carl-Henric Svanberg kunde därmed bli hyllad för de kommande åren i Ericsson, och kliva av med en stark kursuppgång i ryggen.

När Hans Vestberg nu kastas ut från Ericsson lyfter aktien snabbt så pass mycket att den precis når över den nivå som den stod på när Vestberg tillträdde i januari 2010.

Det säger en hel del om Ericssons trista utveckling under Hans Vestbergs vd-tid.

Bakom detta ligger en kombination av en tuff marknad som drabbat många aktörer och egenskapade tillkortakommanden. Den som tar över efter Hans Vestberg kommer att få fullt upp, någon tid för flärdfulla extrauppdrag kommer det inte att finnas.

Annons
Annons

Att leda ett bolag som Ericsson är långtifrån någon enkel syssla. Telekombolaget är en gigantisk apparat, på många håll och kanter trögrörlig i en omvärld som hela tiden snabbt byter skepnad.

Ericsson har tveklöst en lång rad problem.

Ericsson har genom åren lyckats kryssa sig fram genom en lång rad problem och kriser. Men oron kring Ericssons position är just nu ändå ovanligt stor.

Hans Vestberg tycks ha tagit allt för lätt på det när han tvärtemot vad omgivningen varnade för valde att bli ordförande för Sveriges Olympiska Kommitté. Det är lätt att misstänka att Hans Vestberg blivit ännu ett offer för den sjuka som drabbar många på hans höjd, där han flugit allt högre över huvudena på sin omgivning och till slut tappat markkontakten. De stora omstuvningarna i bolagets ledning tyder inte heller på någon balans i utvecklingen.

Ericsson har tveklöst en lång rad problem. Den organiska tillväxten har fallit i stort sett varje kvartal i ett par års tid. Samtidigt finns oro för den aggressiva bokföring som Ericsson enligt SvD Näringslivs källor ägnat sig åt, där risken är att det framöver kommer att eka lite tomt för försäljningen. Det är allt annat än en drömstart för en ny vd.

Därtill kommer andra hemvävda bekymmer med både organisationen och korruptionsmisstankar.

Ericsson är dock långt ifrån ensamt i branschen om att ha svårigheter. Den nya konkurrenssituationen har slagit väl så hårt mot flera andra av de telekombolag som dominerade världen för 10-15 år sedan.

Och även om Ericssons forskning fått kritik för ineffektivitet är det långsiktigt absolut ingen lösning att bara skära ner på det området.

Annons
Annons

Från teknikfackligt håll krävs att hela den ”ekonomiinriktade” ledningen byts ut. Dessutom finns frågetecken kring både styrelsen och på ägarfronten. Styrelseordföranden Leif Johansson, som på måndagen uttalade sig kring kravprofilen för den kommande vd:n, sitter inte helt säkert själv. Leif Johanssons historik blir allt mer ifrågasatt, senast i förra veckan i samband med Volvos miljardböter för inblandningen i den stora europeiska kartellen under Johanssons vd-tid.

Frågan är också vad som kommer att hända på ägarsidan. Ericsson är inte längre något riktigt tungt bolag i portföljen för någon av de två huvudägarna Investor och Industrivärden, även om de sitter på makten i bolaget. Och ett svajigt Ericsson är inte en given komponent i Fredrik Lundbergs Industrivärden.

Samtidigt får man inte glömma att Ericsson är ett väldigt viktigt företag för Sverige, även om dess position på aktiemarknaden inte är som i fornstora dagar. Det är tveklöst ett viktigt arbete som väntar den som om några månader tar plats vid grovdiskmaskinen i Ericsson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons