SvD Perfect Guide
Annons
Krönika

Hugo Rehnberg:Allt är inte dåligt med 70-plussarna

Text: Hugo Rehnberg - 23 mars 2020

– Mamma, vad är det du och dina kompisar inte fattar? Hur kan det vara så förbannat svårt att bara sitta hemma under en filt och läsa böcker?

– Nu tycker jag att du är elak. Jag sitter ju hemma hela dagarna. Och så promenerar jag med Pricken i parken. Jag var tvungen att hämta en sladd inne på Fältöversten, det tog max en minut.

Jag muttrar något ursäktande och lägger på luren. Efteråt skäms jag över min hårda ton. Mamma tvingas klä skott för alla hennes bångstyriga generationskamrater som hotar att överbelasta sjukvården eftersom de inte står ut med att ha tråkigt i några veckor. 

När det kommer till 40-talister är det lättantändligt, topplocket går vid minsta provokation från deras sida. Något som varit tydligt senaste veckan. 

Debattörer ur min egen generation har öst elakheter över dem. Och visst, 70-plussarna är bortskämda, de har alltid kunnat avnjuta en välfärdsbuffé med bostäder, utbildning och god löneutveckling. De är dessutom unikt måna om att uttrycka sina egna åsikter och gör det ofta med en förbluffande tvärsäkerhet. Klart man blir provocerad. Addera viss arrogans, tröttsam 60-talsromantik och det ständiga tjatet om Beatles betydelse för musikhistorien så har du ett rött skynke. 

Men. Jag är inte säker på att generationskrig är det mest konstruktiva vi kan ägna oss åt just nu. 

Ska man ifrågasätta en hel generation bör man dessutom vara rättvis. Allt är inte dåligt med köttberget. Kvinnors frigörelse, homosexuellas rättigheter, demokratiska arbetsplatser och skolbarn som tillåts tänka själva var inget som bekymrade 70-plussarnas föräldrageneration – ”The Greatest Generation” (känn på provokationen i det namnet) – utan kan helt och hållet tillskrivas 40-talisterna. Med sådana meriter på cv:t tycker jag man kommer undan med några irriterande personlighetsdrag.

Om du trots allt känner för att straffa någon närstående 70-plussare, sätt på dem ett par hörlurar och tvinga dem att repeatlyssna på Yellow submarine i några timmar. Efteråt ger du dem en rejäl distanskram och så tar ni nya, gemensamma krafttag mot den riktiga fienden.

Hugo Rehnberg är aktuell med boken I huvudet på Hugo.

Annons