Annons

Maria Ludvigsson: Allt är inte fake news som osar katt

Publicerad
  • Den genomsnittliga vinstutdelningen i vård och omsorg är sex gånger mindre än vad svenska folket tror.
  • 86 procent har en eller fler privata vårdcentraler i sin kommun.
  • I kommuner som infört LOV, valfrihet för hemtjänst, gör 90 procent av de äldre ett aktivt val.
  • 2014 hade 27 procent av Sveriges kommuner brist på äldreboenden. 2018 är motsvarande andel 43 procent.
  • Fram till 2026 behövs minst 265 000 fler medarbetare i vård- och omsorgssektorn.

Fakta främjar förnuft, varför organisationen Vårdföretagarna årligen ger ut skriften ”Privat vårdfakta”. Den behövs. I veckan kom 2018 års uppdaterade upplaga och faktauppgifterna ovan kommer därifrån.

Allt är inte ”fake news” som osar katt, men det finns grav okunskap om exempelvis kvalitetskrav, privata vårdföretag, friskolor och vinstutdelning. Uttryck som ”kapitalisterna suger ut skolföretagen på pengar och sticker till kanalöarna” (vet någon förresten var dessa ligger?) möter inte alltid mothugg. Kunskapsluckorna fylls i stället med känslosvall och rena felaktigheter.

Annons

På detta råder enbart underbyggd moteld, det vill säga korrigeringar och fakta. Och verklighetskontakt.

Ständiga vittnesmål om väntetider, vårdköer, vanvård och rädsla att inte få vård i tid. Där har vi de verkliga problemen inom vård och omsorg. Och de berör oss alla på ett eller annat sätt.

Sedan Stefan Löfven inför valet 2014 lovade cancervård inom fyra veckor har han, MP och delvis V styrt Vårdsverige på ett sätt som dubblat, ibland tredubblat, vårdköerna. Patienter med grönstarr får i delar av landet vänta så länge på behandling att de hinner bli blinda.

Statsministerns svar på befogad kritik? Att han ”i vart fall inte tänker sänka skatten”. Nå, att få veta allt statsministern inte tänker göra ger föga tröst. Möjligen är det bara besked om vad han vill göra som trumfar i elände.

Allt vad företagsamhet, entreprenörskap, privat kapital, privata initiativ liksom personalens kunnande och erfarenhet kan bidra med för att svensk vård ska fungera är att välkomna.

Och om någon gör vinst? Be my guest!

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons