Den tredje fasen i Marvels filmuniversum tar slut den 24 april när ”Avengers: Endgame” har premiär.
Den tredje fasen i Marvels filmuniversum tar slut den 24 april när ”Avengers: Endgame” har premiär. Foto: Marvel Studios/Entertainment Pictures

Allt du behöver veta inför ”Avengers: Endgame”

Marvel har under det senaste decenniet pumpat ut superhjältefilmer. Nu är det dags att säga farväl till en rad hjältar i och med att den tredje fasen tar slut med ”Avengers: Endgame”. För alla som inte har 38 timmar att lägga på ett maraton listar vi här alla filmer och de allra viktigaste händelserna.

Publicerad

 

Efter reklamen visas:
Avengers-Endgame

Iron Man (2008)

Regi: Jon Favreau

”Iron Man” (2008). Robert Downey Jr flyr från terrorister i sin egengjorda, högteknologiska rustning.
”Iron Man” (2008). Robert Downey Jr flyr från terrorister i sin egengjorda, högteknologiska rustning. Foto: Marvel/TT

Blev starten – trots dåliga recensioner

Historien om industrimagnaten och uppfinnargeniet Tony Stark – som efter att ha blivit kidnappad sadlar om, slutar sälja vapen och börjar vaka över världen i en högteknologisk rustning – är i dag välkänd hos Marvel-fansen. Något som inte är så konstigt med tanke på att filmen drog in hela 318,4 miljoner dollar i biljettförsäljning och blev en storfavorit bland fansen.

Men när filmen släpptes var åsikterna delade: Expressen tyckte tempot var för trögt, SvD skrev att det var skådespelarnas insatser som räddade filmen från att bli ”en rutinprodukt i raden av CGI-actionskramlare” och DN förutspådde att filmen inte kunde ”rädda Marvel Enterprises den här gången”(!).

I denna film introducerades återkommande rollfigurer: livvakten Happy Hogan, snarare anställd i egenskap av sällskap än skydd, militäröversten James ”Rhodey” Rhodes, Tonys enda vän från college och den framtida War Machine, Phil Coulson, fanfavorit och SHIELD-agent, samt Pepper Potts, godhjärtad men stentuff personliga assistent.

Värt att notera är att Terrence Howard som spelar Rhodes hamnade i konflikt med produktionen och därför byttes ut till nästa film, samt att specialeffekterna mestadels håller måttet trots att de är från en tid då folk fortfarande använde flipptelefoner och Myspace.

Annons

Betygssnitt: 3,2 / 5 (Kritiker.se).

The Incredible Hulk (2008)

Regi: Louis Leterrier

Edward Norton som Bruce Banner/Hulken och Tim Roth som supersoldaten Emil Blonsky/The Abomination i ”The Incredible Hulk” från 2008.
Edward Norton som Bruce Banner/Hulken och Tim Roth som supersoldaten Emil Blonsky/The Abomination i ”The Incredible Hulk” från 2008. Foto: Rights Managed/TT

Filmen alla låtsas som att den inte existerar

”The Incredible Hulk” kom som en frisk fläkt fem år efter Sonys kritiserade ”Hulk” (i regi av Ang Lee), nu med en ny skådis som den gröne jätten: Edward Norton.

Svenska Dagbladets kritiker var positiv till just Norton: ”I Edward Nortons milda gestalt blir han (Hulken) gripande”, skrev Jan Söderqvist som inte gav filmen mer än tre av sex.

Annons

Aftonbladets kritiker gav filmen tre plus och var delvis positiv men skrev ändå: ”att se två specialeffekter slåss blir snabbt tålamodsprövande”. DN sågade filmen (en etta i betyg) som man ansåg saknade djup och Expressen kallade den för ”en färglös och trög pang-pang historia som knappt kommer att dansa en sommar.” Dessutom var kritiker och publiken helt överens för en gångs skull: filmen är än i dag den som dragigt in minst pengar i biljettförsäljning av samtliga filmer inom Marvels filmuniversum.

Officiellt är ”The incredible Hulk” fortfarande en del av Marvels filmserie, men inga rollfigurer från filmen förutom hulken, som numera spelas av Mark Ruffalo, återkommer.

Betygssnitt: 3 / 5 (Kritiker.se).

Annons

Iron man 2 (2010)

Regi: Jon Favreau

Scarlett Johansson och Robert Downey Jr i ”Iron Man 2” (2010).
Scarlett Johansson och Robert Downey Jr i ”Iron Man 2” (2010). Foto: Marvle/TT

Iron Man 2 – en typisk superhjälte-franchise?

2010 återvände Iron Man för att stoppa terroristen Ivan Vanko. Trots större budget och bättre effekter fick filmen låga betyg i såväl SvD, Expressen och Aftonbladet. Framför allt möttes filmen av stark kritik för att den underutnyttjade sin skådespelarensemble.

Filmen ansågs helt enkelt vara överfull, dels med alla bifigurer från första ”Iron Man”-filmen, dels med nya rollfigurer, som SHIELD-överhuvudet Nick Fury och spionen Black Widow – förklädd som Tony Starks nya personliga assistent, Natalie. För dem som inte sett första filmen blev det svårt att hänga med och det var ingen som ännu förstod att detta var upptakten till något större än ännu en medioker superhjälte-franchise.

Annons

SvD:s kritiker summerar filmen ganska väl: ”Acceptabel slit-och-släng-action är det ändå för den sugne”.

Betygssnitt: 2,9 / 5 (Kritiker.se).

Thor (2011)

Regi: Kenneth Branagh

Loki (Tom Hiddleston) och Thor (Chris Hemsworth) i den första ”Thor”-filmen
Loki (Tom Hiddleston) och Thor (Chris Hemsworth) i den första ”Thor”-filmen Foto: Marvel/TT

Amerikansk-nordisk mytologi

I en galax långt borta bryter åskguden Thor freden mellan Asgård och isjättarna som hämnd för att de kraschat hans kröningsceremoni. Hans bror Loki, den som i hemlighet låg bakom hysset, tittar i tysthet på när deras far Oden kastar ner Thor till de dödligas värld för att lära sig lite vett.

Annons

En blandning av science fiction, superhjälteaction och nordisk mytologi gjorde sig rätt bra i Sverige och fick bättre recensioner än ”Iron Man 2". Den tidning som gav filmen högst betyg var faktiskt Svenska Dagbladet med fyra av sex tärningsprickar.

Chris Hemsworth och Natalie Portman i ”Thor”.
Chris Hemsworth och Natalie Portman i ”Thor”. Foto: Marvel/TT

Filmen gick däremot inte hem internationellt sett. Många fans tyckte att fokus för snabbt flyttades från Asgård till en krystad romans mellan Thor och Natalie Portmans rollfigur Jane.

Värt att notera är att Tom Hiddlestons Loki blev en stor fanfavorit, något som förstärktes efter att han återkom som skurk i ”The Avengers”.

Annons

Captain America: The first avenger (2011)

Regi: Joe Johnston

Scen från ”Captain America” (2011). Från vänster: Hayley Atwell, Chris Evans.
Scen från ”Captain America” (2011). Från vänster: Hayley Atwell, Chris Evans. Foto: Marvel/TT

Familjvänlig krigshjältefilm

Captain America, eller Steve Rogers som han heter utan sin superhjälteuniform, är den godhjärtade, spenslige killen från Brooklyn som med vetenskaplig doping besegrar Hydra, en avart från nazismen.

Som förväntat av en film som utspelas under andra världskriget tillbringar Steve Rogers mer tid utanför superhjälteuniformen än i den. Men trots att vi ser flera av Steve Rogers vänner dö är det inte en speciellt blodig film.

SvD:s recensent skrev att ”det bullrar mycket och många saker går väldigt mycket sönder, men det hela växer aldrig till något mer än en föga oförglömlig övning i snygg och snäll retrofuturism” och gav filmen tre av sex i betyg.

Annons
Scen från ”Captain America” (2011). Chris Evans iklädd Captain Americas originaldräkt.
Scen från ”Captain America” (2011). Chris Evans iklädd Captain Americas originaldräkt. Foto: Marvel/TT

Denna film skar även ner på biroller men lade desto mer krut på de som faktiskt är med, vilket fick resultatet att två av de mest välutvecklade rollfigurerna i universumet framträdde: Bucky Barnes (framtida Winter Solider) och Peggy Carter, som grundade SHIEILD för att motverka Hydra efter att Captain America försvunnit.

”Captain America: The first avenger” är också den första filmen där en oändlighetssten förekommer, den så kallade Tesserakten som med oändlig energi kan användas för att transportera en person var som helst i universum.

Betygssnitt: 3,0 / 5 (Kritiker.se).

Annons

The Avengers (2012)

Regi: Joss Whedon

Från vänster: Scarlett Johansson, Chris Hemsworth, Chris Evans, Jeremy Renner, Mark Ruffalo och Robert Downey Jr i ”The Avengers”.
Från vänster: Scarlett Johansson, Chris Hemsworth, Chris Evans, Jeremy Renner, Mark Ruffalo och Robert Downey Jr i ”The Avengers”. Foto: Marvel/TT

Centralverk i Marvels filmvärld

Det är svårt att beskriva hur banbrytande den här filmen var när den kom, sett till hur den för första gången sammanförde så många olika filmhjältar, med pågående trilogier, även om själva handlingen inte är särskilt speciell. Solsystemets främsta hjältar går ihop för att rädda planeten från en invasion från yttre rymden, ledd av Thors bror Loki – som ingått en överenskommelse med krigsherren Thanos: Loki får härska över jorden i utbyte mot en oändlighetssten, ”the tesseract”.

SvD:s recensent ger filmen en fyra i betyg trots att den beskrivs som vilken överdådig actionfilm som helst. Men det finns något speciellt med att se hjältar från olika filmer gå ihop i ett gemensamt äventyr.

Annons
Tom Hiddleston under inspelningen av ”The Avengers”.
Tom Hiddleston under inspelningen av ”The Avengers”. Foto: Marvel/TT

Om man vill hoppa in i Marvels universum är ”The Avengers” en bra film att börja med då den är central för alla filmer framåt. Också för alla som redan sett filmen har det tillkommit ny information som gör den värd att se om. Till exempel har Marvel bekräftat att Loki blev styrd av den andra oändlighetsstenen som han använde som vapen, och det ryktas att det kommer bli en tidsresa hit i ”Avengers: Endgame”.

Betygssnitt: 3,6 / 5 (Kritiker.se).

Annons

Thor: The dark world (2013)

Regi: Alan Taylor

Natalie Portman och Chris Hemsworth i ”Thor: The dark world”.
Natalie Portman och Chris Hemsworth i ”Thor: The dark world”. Foto: Marvel/TT

Mörker utan djup

Efter att ”The Avengers” blev ett kulturellt fenomen, tog flera av skådespelarnas karriärer fart på riktigt. En av dem var Tom Hiddleston. Fansen var så galna i hans tolkning av Loki att den enda reklam studion gjorde på Comic Con i San Diego 2013 för ”Thor: The dark world” var att låta Hiddelston dyka upp och hålla tal i full Loki-kostym innan Marvels panel.

Fansens förväntningar var därmed höga inför filmen, förväntningar som inte infriades: ”The dark world” fick medelmåttiga betyg av både kritiker och fans. Återigen ägnades en stor del av speltiden åt Thors och Janes, enligt många kemilösa, relation, men denna gång saknades även den humor och självdistans som Marvel gjort sig känt för. I stället är hela filmen klädd i typisk mörk fantasytappning, med halvt trovärdiga specialeffekter. SvD:s kritiker skriver att Tom Hiddleston och Chris Hemsworth förtjänar ”fräschare idéer.”

Annons
Tom Hiddleston i ”Thor: The dark world” (2013).
Tom Hiddleston i ”Thor: The dark world” (2013). Foto: Marvel/TT

Filmen är sevärd om man är ett stort fan av Thor eller Loki, men annars kan man lika gärna kolla upp slutscenen då Thors vänner levererar den tredje oändlighetsstenen till The Collector (som också går under namnet Taneleer Tivan).

Betygssnitt: 3,0 / 5 (Kritiker.se).

Iron Man 3 (2013)

Regi: Shane Black

Den tredje filmen med Iron Man hade premiär 2013.
Den tredje filmen med Iron Man hade premiär 2013. Foto: Marvel/TT
Annons

Över alla förväntningar

När ”Iron Man 3” först kom ut fick den medelmåttiga betyg av dagspressen. SvD kallade filmen för ”högklassig action” och gav filmen tre av sex i betyg. Men filmen slog det internationella världsrekordet för biljettförsäljning under den första helgen efter premiären.

”Iron Man 3” har samma återkommande rollfigurer och humor som de tidigare ”Iron man”-filmerna, men är en intressant dekonstruktion av de troper som använts tidigare i franchisen. Det blir helt enkelt en stor genomgång av alla de konsekvenser Tony Starks tidigare val lett till; han har blivit nummer ett på den organiserade terrorns dödslista och hans relation till Pepper Potts är på väg att slås i spillror på grund av hans PTSD efter alieninvasionen i ”The Avengers”.

För alla Iron Man-fans är filmen ett måste, men värt att notera är att ”Iron Man 3” i övrigt inte har någon koppling till Marvels filmuniversum. Slutscenen då Tony förstör alla sin dräkter blir till och med avskriven i nästa Avengers-film.

Betygssnitt: 3,4 / 5 (Kritiker.se).

Annons

Betygssnitt: 3,03 / 5 (Svensk Filmdatabas).

Captain America: The return of the first avenger (2014)

(Originaltitel: Captain America: The winter soldier)

Regi: Joe och Anthony Russo

Scarlett Johansson och Chris Evans i ”Captain America: The return of the first avenger”.
Scarlett Johansson och Chris Evans i ”Captain America: The return of the first avenger”. Foto: Marvel/TT

Skarp USA-kritik

Efter att The Avengers har gått skilda vägar börjar Captain America ta uppdrag från SHIELD. Men han finner att organisationens värderingar har ändrats över tiden. Övervakning av de egna medborgarna, gigantiska stridskepp som skjuter först och frågar sen får Captain America att undra vart hans Amerika tagit vägen.

Annons

Både Expressens och SvD:s kritiker var imponerade med filmens sätt att bygga upp spänning. Överlag har den, precis som ”Thor: The dark world” och ”Iron Man 3”, en mycket mörkare ton än de tidigare Marvel-filmerna.

Sebastian Stan som James Barnes, det vill säga Winter Soldier.
Sebastian Stan som James Barnes, det vill säga Winter Soldier. Foto: Marvel/TT

Fördelen med att den första ”Captain America”-filmen utspelade sig under 1940-talet var att man i uppföljaren, som utspelar sig i nutid, enkelt kunde välja vilka biroller man ville behålla och lägga till nya vid behov. Detta gjorde att fans som inte kunde identifiera sig med Captain Americas ”rättvisepatos och idealism”, hade tre till välskrivna rollfigurer att välja mellan: The Winter Solider, Black Widow och The Falcon, och kaptenens nya sidekick.

”The return of the first avenger” har blivit en favorit hos många Marvel-fans och är definitivt sevärd för dem som är nyfikna på hur en superhjältefilm i mörkare tappning ter sig. Händelserna i denna film är även bra att ha koll på för att förstå konflikten i ”Captain America: Civil war”.

Annons

I början av filmen skymtar en lista över saker Steve vill se nu när han blivit upptinad som skiljer beroende på vilket land filmen släpptes i. För att skilja på versionerna har de internationella versionerna titeln ”Captain America: The return of the first avenger ” medan den amerikanska originaltiteln är ”Captain America: The winter solider”.

Betygssnitt: 3,5 / 5 (Kritiker.se).

Betygssnitt: 3,42 / 5 (Svensk Filmdatabas).

Guardians of the galaxy (2014)

Regi: James Gunn

Zoe Saldana, Groot, Rocket, Chris Pratt och Dave Bautista i ”Guardians of the galaxy”.
Zoe Saldana, Groot, Rocket, Chris Pratt och Dave Bautista i ”Guardians of the galaxy”. Foto: Marvel/TT
Annons

Under tiden i en galax långt, långt borta

Ett gäng intergalatiska prisjägare, en hämndlysten soldat och krigsherren Thanos favoritdotter Gamora sammanstrålar i jakten på den fjärde oändlighetsstenen. Som man lätt kan misstänka med en sådan handling har den här filmen en helt annan ton än i de andra i serien som släpptes efter ”The Avengers”: den är mer actionkomedi än en superhjältefilm.

”Guardians of the galaxy” prisades för för sin musik och humor av samtliga av dagspressens kritiker, även om de gav vitt skilda betyg i övrigt. Eftersom denna film var en av de mest självständiga som släppts i serien efter ”The Avengers” lockade den även en hel del nya fans som inte tagit del av universumet tidigare. Om man är helt ointresserad av ”The Avengers” kan detta vara en bra film att börja med.

Publiken får även se en ny sida av Thanos, skurken från ”Avengers: Infinity war”, genom relation till dottern Gamora och hennes adopterade syster Nebula. Det är också första gången han spelas av Josh Brolin.

Betygssnitt: 3,4 / 5 (Kritiker.se).

Annons

Betygssnitt: 2,86 / 5 (Svensk Filmdatabas).

Avengers: Age of Ultron (2015)

Regi: Joss Whedon

Ultron, vars röst görs av James Spader, är en mordisk AI i ”Avengers: Age of Ultron”.
Ultron, vars röst görs av James Spader, är en mordisk AI i ”Avengers: Age of Ultron”. Foto: Marvel/TT

Singulariteten

I sin PTSD-drivna paranoia försöker Tony Stark tillsammans med Bruce Banner (Hulken) skapa ett skyddsnät drivet av en artificiell intelligens för att skydda jorden mot framtida rymdinvasioner. Men AI:n når självmedvetande och är mer intresserad av att styra planeten än att skydda den. The Avengers måste nu samlas för att rädda världen ännu en gång.

Annons

I den här filmen introduceras två av universumets mäktigaste rollfigurer – androiden Vision och energimanipulatören Scarlet Witch, som båda fått sina krafter från var sin oändlighetssten. Det är även i den här filmen som Tony Stark bygger sin ökända Hulkbuster-dräkt. I övrigt är filmen till mångt och mycket en upptakt inför den eskalerande konflikten mellan Tony Stark och Steve Rogers som snarare leder in till ”Captain America: Civil war” än ”Avengers: Infinity war”.

Filmen fick i övrigt höga betyg av samtliga av dagspressens kritiker. Något som Marvel-fansen verkade hålla med med tanke på att filmen slog ”Iron Man 3”:s biljettförsäljningsrekord. Dock har ”Age of Ultron” i efterhand fått kritik för att den degraderade Black Widow till ett kärleksintresse för Hulken, ett spår som skrevs ur universumet i och med ”Captain America: Civil war”.

Betygssnitt: 3,4 / 5 (Kritiker.se).

Betygssnitt: 3,44 / 5 (Svensk Filmdatabas).

Annons

Ant-Man (2015)

Regi: Peyton Reed

Paul Rudd i ”Ant-Man”.
Paul Rudd i ”Ant-Man”. Foto: Marvel/TT

Barnens hjälte

Allt den före detta tjuven Scott Lang vill är att lägga sitt forna liv bakom sig och få tillbaka vårdnaden för sin dotter. Men när han hamnar i trubbel hos forskaren Hank Pym, blir han i stället rekryterad för att göra en sista stöt för att rädda världen.

SvD kallade filmen för en ”lyckad superhjälte-film i mini-format.” Samtliga kritiker från dagspressen gav den liknande betyg. Men de barnvänliga skämten och slagsmålen gick inte hem hos Marvel-fansen och filmen drog knappt in mer än vad ”The Incredible Hulk” gjort. Precis som ”The Incredible Hulk” nämns aldrig ”Ant-Man”:s handling i resten av universumet och Ant-Man själv fick nöja sig med cameos i andra Marvel-filmer fram tills slutet av 2018.

Annons

Det finns dock återkommande rollfigurer som får större roller i Ant-Mans egna filmserie: Hope van Dyne blir Wasp och Scotts bäste vän från fängelset, Louis, blir Ant-Mans inofficiella sidekick.

Betygssnitt: 3,6 / 5 (Kritiker.se).

Betygssnitt: 3,39 / 5 (Svensk Filmdatabas).

Captain America: Civil war (2016)

Regi: Joe och Anthony Russo

Illustration till filmen ”Captain America: Civil war”, där superhjältarna ställs på två olika sidor och slåss mot varandra.
Illustration till filmen ”Captain America: Civil war”, där superhjältarna ställs på två olika sidor och slåss mot varandra. Foto: Marvel/TT

Säkerhet eller frihet?

Efter Ultrons framfart har Förenta nationerna börjat registrera alla superhjältar och förbjuder dem från att agera utan nationernas vetskap. Captain America litar inte längre på den rådande makten, medan Iron Mans dåliga samvete gör honom villig att ta till våld för att få de andra att signera en deklaration som säger att de bara får utföra uppdrag inom FN, bland annat. När The Winter Solider stjäls från SHIELD:s valv och hjärntvättas ännu en gång startar en konflikt som delar upp The Avengers och deras vänner i två läger.

Annons

Det är konflikten i den här filmen som gör att de mäktiga hjältarna är splittrade när Thanos till slut tar sig till jorden. Här finns även förklaringen till Vision och Scarlet Witch:s kärleksrelation. Men för att ens förstå vad som händer behöver man ha sett de andra Avengers-filmerna.

Betygssnitt: 3,6 / 5 (Kritiker.se).

Betygssnitt: 3,42 / 5 (Svensk Filmdatabas).

Doctor Strange (2016)

Regi: Scott Derrickson

Benedict Cumberbatch som Doctor Strange i filmen med samma namn.
Benedict Cumberbatch som Doctor Strange i filmen med samma namn. Foto: Marvel/TT

Magins regler

Annons

Inför Doctor Strange, historien om den snobbige läkaren som efter en bilkrasch blir jordens magiska väktare, stötte filmskaparna på ett problem. Den ”magi” som visats tidigare i Thor-filmerna kunde bortförklaras som utomjordisk teknik, bortom vår fattningsförmåga, men Doctor Strange är mänsklig och han rör sig mellan dimensioner, inte planeter.

Filmskaparna blev tvungna att förklara vad magi var och hur den fungerar från en ”jordisk kontext”, så om man vill veta reglerna för magi i Marvels filmuniversum är det bra att se ”Doctor Strange”. Också hur Doctor Strange kom att besitta den femte oändlighetsstenen förklaras.

”’Doctor Strange" lyckas med tricket – att vara en underhållande färgklick i den jämntjocka geggan av serietidningsfilmatiseringar”, skriver Elias Björkman i SvD. Filmen var med andra ord förmodligen den mest färgglada Marvel-filmen sedan ”Guardians of the galaxy”.

Betygssnitt: 3,6 / 5 (Kritiker.se).

Betygsindex: 3,17 / 5 (Svensk Filmdatabas).

Annons

Guardians of the galaxy vol. 2 (2017)

Regi: James Gunn

 Chris Pratt och Rocket (vars röst görs av Bradley Cooper).
Chris Pratt och Rocket (vars röst görs av Bradley Cooper). Foto: Marvel Studios/Kobal/REX / REX

Superhjältegrupp = familjen

”’Guardians vol 2’ inte är en uppladdning för nästa års ’Avengers’-bomb. Här fördjupas (!) i stället de brokiga rollfigurerna som i den första filmen”, skriver Elias Björkman i SvD.

Precis som den första ”Guardians”-filmen har själva handlingen inte mycket att göra med resten av Marveluniversumet. Huvudtema är familj och två av filmens huvudfigurer, Gamora och Nebula, är döttrar till ”Avengers: Infinity war”-skurken Thanos. Det är alltså fortfarande bra att ha sett ”Guardians of the galaxy vol. 2” om man vill hänga med i handlingen i ”Infinity war”. Teamet får även en ny medlem i form av empaten Mantis.

Den avslutade delen i trilogin blev temporärt lagd på is i ett år efter att det framkommit att regissören James Gunn skämtat om bland annat våldtäkt, övergrepp och pedofili på Twitter mellan åren 2008 till 2012. Men under våren 2019 bestämde sig Marvel för att ta tillbaka regissören.

Annons

Betygssnitt: 3,6 / 5 (Kritiker.se).

Betygssnitt: 3,19 / 5 (Svensk Filmdatabas).

Spider-Man: Homecoming (2017)

Regi: Jon Watts

Tom Holland som Spider-Man i ”Spider-Man: Homecoming”.
Tom Holland som Spider-Man i ”Spider-Man: Homecoming”. Foto: Chuck Zlotnick/TT

Spindelmannen hittar hem till Marvel

Eftersom Spider-Man ägdes av Sony, som producerade två egna franchises under samma tid som Marvel började skapa sitt egna filmuniversum, var publiken redan ganska trött på figuren. Men ”Spider-Man: Homecoming” var inte som de tidigare filmerna. I stället för att fokusera på Spider-Mans superegenskaper fick publiken följa honom i hans vardag som tonåring och hans resa till att en dag bli en ”riktig” Avenger.

Annons

”Man gillar ju inte Spindelmannen för att han är mäktigast eller coolast. Man gillar honom för att han är snäll, mobbad, fattig och kämpar lika hårt för att bli tagen på allvar av sina klasskamrater som för att rädda planeten”, skrev Adam Svanell i SvD.

Tom Holland i ”Spider-Man: Homecoming” (2017).
Tom Holland i ”Spider-Man: Homecoming” (2017). Foto: Marvel/TT

Både Spider-Man och bästa vännen Ned är mobbade, åtminstone tills Spider-Man råkar nämna att han är praktikant för Stark Industries. Att se Spider-Man slitas mellan sin hjältedyrkan av Iron Man och det vanliga tonårslivet gjorde att även ”Iron Man”-fans uppskattade filmen. Spider-Mans och Iron Mans relation fördjupas och blir ett viktigt inslag i ”Avengers: Infinity war”.

Betygssnitt: 3,8 (Kritiker.se).

Betygssnitt: 3,11 / 5 (Svensk Filmdatabas).

Annons

Thor: Ragnarök (2017)

Regi: Taika Waititi

Mark Ruffalo som Hulken, Chris Hemsworth som Thor, Tessa Thompson som Valkyrie och Tom Hiddleston som Loki i ”Thor: Ragnarök”.
Mark Ruffalo som Hulken, Chris Hemsworth som Thor, Tessa Thompson som Valkyrie och Tom Hiddleston som Loki i ”Thor: Ragnarök”. Foto: Marvel/TT

Guardians of Asgard

Fyra år efter ”Thor: The dark world” fick filmserien äntligen den uppföljare Chris Hemsworth och Tom Hiddleston förtjänade. Under den nya regissören Taika Waititi blev det en komedi helt utan romans à la ”Guardians of the galaxy”.

Filmen följer Thors återkomst till Asgård, där han snabbt ertappar Loki förklädd till deras far. Men när de hittar riktige Odin får de reda på att de har en syster som är på väg för att ta hämnd på Asgård. I striden för att stoppa henne kastas de till en främmande planet utanför tid och rum där det träffar på den siste levande valkyrien – och Hulken.

Scen från ”Thor: Ragnarök” (2017) Från vänster: Cate Blanchett som Hela och Karl Urban som Skurge.
Scen från ”Thor: Ragnarök” (2017) Från vänster: Cate Blanchett som Hela och Karl Urban som Skurge. Foto: Marvel/TT
Annons

”Thor: Ragnarök” fungerar som en väldigt underhållande förklaring till var Thor och Hulken tog vägen i ”Captain America: Civil war”, men är i övrigt rätt självständig. Det enda undantaget är slutscenen som rent kronologiskt är scenen innan öppningen till ”Avengers: Infinity war”.

Betygssnitt: 3,4 / 5 (Kritiker.se).

Betygssnitt: 3,13 / 5 (Svensk Filmdatabas).

Black Panther (2018)

Regi: Ryan Coogler

Kungen T’Challa (Chadwick Boseman) återvänder till den afrikanska nationen Wakanda efter sin fars död.
Kungen T’Challa (Chadwick Boseman) återvänder till den afrikanska nationen Wakanda efter sin fars död. Foto: Marvel/TT

Kulturellt fenomen

”Den första svarta superhjälten hade inte kunnat fått ett bättre soloäventyr. Detta är Marvel-film på en ny nivå”, skrev SvD:s Elias Björkman om filmen.

Annons

Kritiker och fans världen över flockade till biograferna när kung T’Challa satte på sig sin högteknologiska ”Black Panther”-dräkt för att kämpa för den fiktiva afrikanska nationen Wakanda. Efter filmen plockades Wakandas landshälsning ”Wakanda forever” snabbt upp som en segerhälsning bland svarta atleter.

Florence Kasumba, Angela Bassett och Letitia Wright i ”Black Panther”.
Florence Kasumba, Angela Bassett och Letitia Wright i ”Black Panther”. Foto: Marvel/TT

Filmen har prisats från allt från kostymer till musik. Under 2019 fick filmens svenske kompositör Ludwig Göransson en Grammy och Marvels filmuniversums fick sina första Oscars i hela sju kategorier.

”Black Panther” är för övrigt inte speciellt sammankopplad med det övriga universumet, men bjudare på en väldigt välutvecklad skurk och en rad starka kvinnliga rollfigurer. En av dessa är T’Challas lillasyster, underbarnet Shuri, som hade en liten men betydande roll i ”Avengers: Infinity war”.

Annons

Betygssnitt: 3,9 / 5 (Kritiker.se).

Betygssnitt: 3,83 / 5 (Svensk Filmdatabas).

Avengers: Infinity war (2018)

Regi: Joe och Anthony Russo

Tom Holland, Robert Downey Jr, Dave Bautista, Chris Pratt och Pom Klementiff i ”Avengers: Infinity war”.
Tom Holland, Robert Downey Jr, Dave Bautista, Chris Pratt och Pom Klementiff i ”Avengers: Infinity war”. Foto: Marvel/TT

Det blir svart och alla dör

”Hur avslutar man den mest framgångsrika filmserien i Hollywoods historia? Genom att slänga in ett tjugotal av de senaste tio årens mest populära hjältar i en och samma film”, skriver Elias Björkman i SvD.

I ”Avengers: Infinity war” tvingas galaxens främsta hjältar samlas i kampen mot krigsherren Thanos som vill skapa balans i universum genom att ta död på hälften av allt intelligent liv.

Annons

Tonen i filmen är en helomvändning efter de nya, mer humoristiska spår Marvel utforskat. ”Endgame” är snarare en ren domedagsfilm, full av fartfylld action och död. Eftersom Iron Man, Thor och Captain America innan filmen hade hunnit kompletterat sina utlovade trilogier förväntade sig fansen att tvingas säga farväl till sina favorithjältar, men det blev mycket blodigare än så.

För de som inte vill se sina hjältar stryka med en masse, se listan nedan med vilka som löstes upp och försvann när Thanos knäppte med fingrarna och vilka som överlevde.

Betygssnitt: 3,7 / 5 (Kritiker.se).

Betygssnitt: 3,40 / 5 (Svensk Filmdatabas).

Ur ”Avengers: Infinty war”. Från vänster: Chadwick Boseman, Chris Evans, Scarlett Johansson och Sebastian Stan.
Ur ”Avengers: Infinty war”. Från vänster: Chadwick Boseman, Chris Evans, Scarlett Johansson och Sebastian Stan. Foto: Marvel/TT

Hjältarnas status inför ”Endgame”

Lever

Iron Man, Nebula, Black Widow, Hulken, Captain America, Thor, War Machine, Rocket the Racoon, Ant-Man, Pepper Potts, Valkyrie.

Annons

”Försvinner” i ”Infinity war”

Heimdall , Doctor Strange, Vision, Gamora, Star Lord, Drax, Groot, Mantis, Nick Fury, Maria Hill, Hope Pym, Hank Pym, Janet Van Dyne.

Befinner sig i limbo?

Spider-Man har en till solofilm som kommer ut under 2019.

Enligt Forbes har Scarlet witch och Captain Americas side-kicks – The Falcon och The Winter Soldier – serier under utveckling för den nya plattformen Disney+.

Thors bror, Loki, kommer även han synas i en serie som kommer ut på Disney+ enligt BBC, men i nuläget är det oklart om den kommer fungera som en sequel, en prequel till Thor, eller följa en alternativ tidslinje från serietidningarna.

Ant-Man and The Wasp (2018)

Regi: Peyton Reed

Paul Rudd och Evangeline Lilly i ”Ant-Man & The Wasp” (2018).
Paul Rudd och Evangeline Lilly i ”Ant-Man & The Wasp” (2018). Foto: Marvel/TT
Annons

Barnsligare tilltal

Efter att ha deltagit i konflikten i ”Captain America: Civil war” har Scott Lang satts i husarrest. Precis innan straffet är avtjänat kidnappas han av Hope van Dyne för att stjäla den sista delen till en uppfinning som ska rädda van Dynes försvunna mamma.

SvD:s recensent pekar på att filmen har ett mycket barnsligare tilltal än tidigare Marvel–filmer, men ger likt de andra av dagspressens kritiker ett bra betyg i övrigt. Hon skriver att filmen ”påminner om hur njutbart det kan vara att se prylar av varierande storlek krocka i ett kreativt låtsaskaos”.

Trots att ”Ant-Man & The Wasp” är en uppföljare till både ”Ant-Man” och ”Captain America: Civil war” behöver man inte ha sett de andra filmerna för att hänga med. Den enda koppling till resten av universumet, om man inte räknar några ”easter eggs” här och var, är slutscenen som utspelar sig under ”Avengers: Infinity war”.

Betygssnitt: 3,5 / 5 (Kritiker.se).

Betygssnitt: 3,28 / 5 (Svensk Filmdatabas).

Annons

Captain Marvel (2019)

Regi: Anna Boden och Ryan Fleck

Brie Larson som Captain Marvel.
Brie Larson som Captain Marvel. Foto: Marvel/TT

Feel-good prequel

”Captain Marvel” följer Vers – en utomjordisk krigare som blivit värvad av det militanta Kree-imperiet. Mellan uppdragen plågas hon av mardrömmar om ett liv hon inte minns. När hon kidnappas och förs till den mystiska planeten från sina drömmar, C-53/”Terra”, börjar hon få svar på sina frågor.

Eftersom filmen utspelar sig under 1990-talet fungerar den såväl som en prequel till ”The Avengers” och ”The guardians of the galaxy”. På så sätt kan filmen utnyttja några av fansens favoritfigurer, som SHIELD- överhuvudet Fury och agenten Coulson. Den första oändlighetsstenen, tesserakten, spelar även en roll i filmens handling.

”Captain Marvel” är även Marvels första film med en kvinna i huvudrollen, något som verkar ha gjort kritikerna glada, men fått vissa fans att attackera filmen för att vara ”sexistisk mot män” när trailern först släpptes. Filmen i sig är inte helt opolitisk. ”Mysteriet tar ett par vändningar som problematiserar terrorism, framför allt föreställningar om hur en terrorist ser ut”, skriver Sebastian Lindvall i SvD. Det är alltså inte sexism som är filmens stora tema, utan förutfattade meningar.

Betygssnitt: 3,4 / 5 (Kritiker.se).

Betygssnitt: 3,31 / 5 (Svensk Filmdatabas).

Efter reklamen visas:
Captain Marvel

”Iron Man” (2008). Robert Downey Jr flyr från terrorister i sin egengjorda, högteknologiska rustning.

Foto: Marvel/TT

Edward Norton som Bruce Banner/Hulken och Tim Roth som supersoldaten Emil Blonsky/The Abomination i ”The Incredible Hulk” från 2008.

Foto: Rights Managed/TT

Scarlett Johansson och Robert Downey Jr i ”Iron Man 2” (2010).

Foto: Marvle/TT

Loki (Tom Hiddleston) och Thor (Chris Hemsworth) i den första ”Thor”-filmen

Foto: Marvel/TT

Chris Hemsworth och Natalie Portman i ”Thor”.

Foto: Marvel/TT

Scen från ”Captain America” (2011). Från vänster: Hayley Atwell, Chris Evans.

Foto: Marvel/TT

Scen från ”Captain America” (2011). Chris Evans iklädd Captain Americas originaldräkt.

Foto: Marvel/TT

Från vänster: Scarlett Johansson, Chris Hemsworth, Chris Evans, Jeremy Renner, Mark Ruffalo och Robert Downey Jr i ”The Avengers”.

Foto: Marvel/TT

Tom Hiddleston under inspelningen av ”The Avengers”.

Foto: Marvel/TT

Natalie Portman och Chris Hemsworth i ”Thor: The dark world”.

Foto: Marvel/TT

Tom Hiddleston i ”Thor: The dark world” (2013).

Foto: Marvel/TT

Den tredje filmen med Iron Man hade premiär 2013.

Foto: Marvel/TT

Scarlett Johansson och Chris Evans i ”Captain America: The return of the first avenger”.

Foto: Marvel/TT

Sebastian Stan som James Barnes, det vill säga Winter Soldier.

Foto: Marvel/TT

Zoe Saldana, Groot, Rocket, Chris Pratt och Dave Bautista i ”Guardians of the galaxy”.

Foto: Marvel/TT

Ultron, vars röst görs av James Spader, är en mordisk AI i ”Avengers: Age of Ultron”.

Foto: Marvel/TT

Paul Rudd i ”Ant-Man”.

Foto: Marvel/TT

Illustration till filmen ”Captain America: Civil war”, där superhjältarna ställs på två olika sidor och slåss mot varandra.

Foto: Marvel/TT

Benedict Cumberbatch som Doctor Strange i filmen med samma namn.

Foto: Marvel/TT

Chris Pratt och Rocket (vars röst görs av Bradley Cooper).

Foto: Marvel Studios/Kobal/REX / REX

Tom Holland som Spider-Man i ”Spider-Man: Homecoming”.

Foto: Chuck Zlotnick/TT

Tom Holland i ”Spider-Man: Homecoming” (2017).

Foto: Marvel/TT

Mark Ruffalo som Hulken, Chris Hemsworth som Thor, Tessa Thompson som Valkyrie och Tom Hiddleston som Loki i ”Thor: Ragnarök”.

Foto: Marvel/TT

Scen från ”Thor: Ragnarök” (2017) Från vänster: Cate Blanchett som Hela och Karl Urban som Skurge.

Foto: Marvel/TT

Kungen T’Challa (Chadwick Boseman) återvänder till den afrikanska nationen Wakanda efter sin fars död.

Foto: Marvel/TT

Florence Kasumba, Angela Bassett och Letitia Wright i ”Black Panther”.

Foto: Marvel/TT

Tom Holland, Robert Downey Jr, Dave Bautista, Chris Pratt och Pom Klementiff i ”Avengers: Infinity war”.

Foto: Marvel/TT

Ur ”Avengers: Infinty war”. Från vänster: Chadwick Boseman, Chris Evans, Scarlett Johansson och Sebastian Stan.

Foto: Marvel/TT

Paul Rudd och Evangeline Lilly i ”Ant-Man & The Wasp” (2018).

Foto: Marvel/TT

Brie Larson som Captain Marvel.

Foto: Marvel/TT