Annons

Ovisst läge: Här är årets favoriter till Bragdguldet

Vem eller vilka tar hem bragdguldet 2019? Svenska Dagbladets bragdguld, ofta kallat Bragdguldet, delas varje år sedan 1925 ut till årets främsta svenska idrottsbragd. Här listar vi det du behöver veta inför tisdagens besked.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Stina Nilsson, Charlotte Kalla, Ebba Andersson och Frida Karlsson efter guldet i damernas stafett, 4x5 km, vid skid-VM i Seefeld.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Angelica Bengtsson blev sexa i VM-finalen i stav.

Foto: Nick Didlick/AP

Skidskytten Hanna Öberg tilldelades 2018 års Bragdguld – och kan få priset igen efter att ha försvarat sitt guld på VM.

Foto: Lars Pehrson

Sarah Sjöström kan inte få Bragdguldet 2019.

Foto: Rickard Nilsson/TT

Stina Nilsson, Charlotte Kalla, Ebba Andersson och Frida Karlsson efter guldet i damernas stafett, 4x5 km, vid skid-VM i Seefeld.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Favoriterna till 2019 års Bragdguld

Stina Nilsson, Charlotte Kalla, Ebba Andersson och Frida Karlsson efter guldet i damernas stafett, 4x5 km, vid skid-VM i Seefeld.
Stina Nilsson, Charlotte Kalla, Ebba Andersson och Frida Karlsson efter guldet i damernas stafett, 4x5 km, vid skid-VM i Seefeld. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Damlandslaget i fotboll

”Ett VM-brons med smak av (bragd)guld”. Så lydde rubriken efter att landslaget tagit brons i fotbolls-VM i Frankrike i somras. SvD:s sportkrönikör Anders Lindblad skriver i krönikan att den nederlagstippade truppen med kollektiv styrka ändå blev trea i världen. Han lyfter framförallt Kosovare Asllani, som symboliserar ”det nya landslaget”.

När herrlandslaget tog brons 1994 belönades de med Bragdguldet samma år.

Efter reklamen visas:
Bragd efter bragd i VM – men räcker det ända fram?

Tove Alexandersson, orientering

Tove Alexandersson har vunnit allt som går att vinna i två vitt skilda sporter. Efter tre nya VM-guld under året är hon en av favoriterna till Bragdguldet, skriver Anders Lindblad. Alexanderssons totala medaljskörd är tio VM-guld, 21 VM-medaljer totalt, fyra EM-guld samt tio VM-guld i skidorientering.

Annons
Annons

Och hon har varit med långt i diskussionerna om Bragdguldet 2016, 2017 och 2018. Blir 2019 året då Tove Alexandersson får Bragdguldet?

Efter reklamen visas:
Har vunnit allt – räcker det till Bragdguldet?

Damlandslaget i skidstafett 4 x 5 km klassiskt

Det var ett superdrama som slutade i ett historiskt första VM-guld i stafett för damer. På sista sträckan stod det mellan Stina Nilsson och Therese Johaug, där Nilsson tillslut spurtade ifrån Johaug på upploppet. ”Jag dör hellre än blir tvåa” sa Nilsson efter målgång. Med i guldlaget fanns också Ebba Andersson, Frida Karlsson och Charlotte Kalla.

Efter reklamen visas:
Kan bragdstafetten bli till ett Bragdguld?

Mattias Falck, bordtennis

Pingisfeber i Sverige, igen! Efter Stellan Bengtsson på 70-talet, Mikael Appelgren, Jan-Ove Waldner och Jörgen Persson under det sena 80-talet och större delen av 90-talet så stormar en ny generation med Mattias Falck och Truls Möregårdh, 17 år, fram.

Mattias Falck tog sig sensationellt till VM-final och lyckades stundtals pressa kinesen Ma Long i matchen som ändå kinesen tillslut vann med 4–1.

”Ett VM-guld hade varit en av svensk idrotts största sensationer alla kategorier och ett närmast givet Bragdguld. Mattias Falck kommer trots finalförlusten ändå att vara med i diskussionen när Svenska Dagbladets bragdjury traditionsenligt samlas till möte” skrev Anders Lindblad efter silvret i april.

Stina Nilsson, skidor

Hon var lårskadad bara veckor innan skid-VM i Seefeld, Österrike, och det var oklart in i det sista om ens skulle kunna starta. Ändå blev det ett bragdartat VM-silver för Stina Nilsson i sprinten. Senare samma säsong säkrade 25-åringen totalsegern i sprintcupen och blev därmed första svenska kvinna att vinna en totalcup i längdskidåkning.

Annons
Annons

Angelica Bengtsson blev sexa i VM-finalen i stav.

Foto: Nick Didlick/AP
Efter reklamen visas:
Vinnare mot alla odds –blir det ett Bragdguld också?

Daniel Ståhl, diskus

”Ståhlmannen” gick in i VM-finalen som given favorit och tog hem segern – trots uteblivet superresultat. Räcker det för att vara med i bragddiskussionen? Innan finalen skrev Anders Lindblad att konkurrensen är hård och att det hänt tidigare att friidrottare blivit utan Bragdguld – även med en monsterprestation. Lindblad lyfter Christian Olsson som exempel, som trots VM-guld både ute och inne 2003, OS-guld och VM-guld inomhus (på nytt världsrekord) 2004 samt EM-guld 2006 aldrig prisades.

Efter reklamen visas:
Historiskt VM-guld i diskus – men räcker det ända fram?

Bubblarna:

Angelica Bengtsson blev sexa i VM-finalen i stav.
Angelica Bengtsson blev sexa i VM-finalen i stav. Foto: Nick Didlick/AP

Angelica Bengtsson, stavhopp

Hon bröt staven i ett otäckt försök där hon landade i främre änden av mattan och fick därmed göra om sitt sista försök. Sedan klarade hon 4.80 och vilda glädjescener utspelade sig i Doha.

”Hon reste sig efter otäcka scener och satte svenskt rekord som om ingenting hänt. En fysisk och mental bragd som väckte beundran i en hel idrottsvärld”. Så menar SvD:s Anders Lindblad att motiveringen skulle kunna se ut om det blir Bengtsson som tilldelas Bragdguldet 2019.

Frida Karlsson, skidor

Superlöftet åkte till VM för att se och lära – men kom hem som en ny skiddrottning. Frida Karlsson, 19 år, tog ett VM-silver med guldkant, och var den enda som var ens i närheten av att hota Therese Johaug: ”Hennes bragdlopp kommer självklart att diskuteras i bragdjuryn i december” skrev Anders Lindblad efter VM.

Annons
Annons

Armand Duplantis, stavhopp

VM-finalen i stav blev en fantastisk duell där det tillslut stod mellan ”Mondo” och amerikanen Sam Kendricks. Armand Duplantis tog 5,97 i sitt sista försök, men Kendricks klarade även han samma höjd och hade en mindre rivning tidigare.

Armand Duplantis, 19 år, var en av de förhandstippade namnen även 2018, efter EM-guldet.

Hanna Öberg, skidskytte

Hon upprepade bragden från OS förra året och vann distansloppet under VM i Östersund. Öberg var denna gång favorit, men pallade trycket. Hanna Öberg fick förutom Bragdguldet även Jerringpriset 2018 och Victoriapriset i somras.

Perseus Karlström, gång

Perseus Karlström levde upp till medaljförväntningarna och tog brons på 20 km gång i VM i Doha i oktober. På förhand hade diskussionerna handlat mycket om värmen och loppet avgjordes under natten.

”Alltså det här har varit den längsta dagen i mitt liv. Jag har räknat ner. Det har varit så lång väntan...” sa han efter målgång.

När delas Bragdguldet 2019 ut?

Bragdguldet tillkännages första tisdagen i december varje år. I år är datumet den 3 december klockan 13.00. Tillkännagivandet kommer att sändas live på svd.se och kunna följas i våra sociala kanaler.

Man kommer även att kunna följa sändningen på drygt 200 digitala skärmar runtom i Stockholm, bland annat på Centralstationen och Stureplan. Där kommer det också att bjudas på bragdmedalj i chokladform. SvD:s medarbetare är på plats mellan 07.00-14.00.

Priset delas sedan ut under Idrottsgalan den 27 januari 2020.

Vad är en bragd?

Medaljen ska gå till ”årets främsta svenska idrottsbragd”, men ända sedan starten 1925 har frågan uppstått i stort sett varje år: Vad är egentligen en bragd?

Annons
Annons

Skidskytten Hanna Öberg tilldelades 2018 års Bragdguld – och kan få priset igen efter att ha försvarat sitt guld på VM.

Foto: Lars Pehrson

Det finns några faktorer som bragdnämnden alltid återkommer till. En oväntad bedrift är en sådan – medaljer en annan. Men måste måste en bragd per definition vara något helt oväntat? Kan man vinna som favorit också? Det är sådana frågor som den kompetenta juryn alltid ställer sig.

SvD:s tidigare sportchef Sune Sylvén formulerade det såhär:

”För somliga är det självklart att den belönade prestationen skall ha varit en sensation. Andra menar att även en favorit kan göra en bragd, främst med tanke på det tunga förväntningstrycket. Därtill kommer klassiska begrepp som ’serie av bragder’ och den ofta citerade raden i Bragdguldets statuter om ’ett svårt och vanskligt läge’”.

Förra årets bragdvinnare

Skidskytten Hanna Öberg tilldelades 2018 års Bragdguld – och kan få priset igen efter att ha försvarat sitt guld på VM.
Skidskytten Hanna Öberg tilldelades 2018 års Bragdguld – och kan få priset igen efter att ha försvarat sitt guld på VM. Foto: Lars Pehrson

En av de största OS-skrällarna i den svenska idrottshistorien gav skidskytten Hanna Öberg SvD:s bragdguld 2018.

Distansloppet i Pyeongchang skulle komma att bli hennes livs lopp:

”Det var en helt perfekt dag för mig. Jag gjorde ett perfekt lopp, jag har aldrig åkt skidor så fort och jag har bara skjutit så bra vid ett tillfälle förut. Det loppet med OS-guldet var något alldeles extra för mig” sa Hanna Öberg till SvD när hon fick beskedet.

Men valet av bragdmedaljör var ändå inte helt lätt.

”Det var ganska tufft. Vi höll på ganska länge” säger SvD:s Anders Lindblad, sekreterare i bragdnämnden, som också i en chatt med SvD:s läsare efter prisutdelningen avslöjade att Armand Duplantis var en av de som var närmast att hota Öberg under juryns överläggningar.

Annons
Annons

Sarah Sjöström kan inte få Bragdguldet 2019.

Foto: Rickard Nilsson/TT
Sarah Sjöström kan inte få Bragdguldet 2019.
Sarah Sjöström kan inte få Bragdguldet 2019. Foto: Rickard Nilsson/TT

Därför kan Sarah Sjöström inte tilldelas Bragdguldet

Hon simmade hem fem VM-medaljer i Sydkorea, ett guld, två silver och två brons. Sarah Sjöström utnämndes också till hela mästerskapets främsta kvinnliga simmare. Ändå kan hon inte få Bragdguldet 2019. Varför? Jo, enligt statuterna kan man bara få medaljen två gånger, vilket är fallet med Sarah Sjöström som fick Bragdguldet 2015 och 2017.

De bestämmer vem som får Bragdguldet 2019

Bragdjuryn består av 14 ledamöter, som tillsammans diskuterar årets idrottsbragder. Ledamöterna sitter till det år de fyller 67 år. Förra året tog den förre bordtennislegendaren Jörgen Persson plats i nämnden.

Minns du bragderna? Här är alla vinnaresvd.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons