Annons

Christina Pletten:Allt fler överger Trump – har han passerat gränsen?

Näringslivsledare och partikolleger distanserar sig nu från Trump efter hans senaste uttalanden om Charlottesville. Nu frågar man sig hur många samarbetspartners som presidenten har råd har stöta ifrån sig.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Carlos Gonzalez/AP /Pablo Martinez Monsivais /APBild 1 av 1
Foto: Carlos Gonzalez/AP /Pablo Martinez Monsivais /APBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Trump: Båda sidor skyldiga

NEW YORK När Donald Trump höll sin improviserade presskonferens och talade fritt från hjärtat, i lobbyn till Trump Tower i tisdags, riktade en kameraman vid ett tillfälle in linsen på Vita husets stabschef John Kelly.

Kelly stod längs ena sidan av lokalen, med stram min, armarna i kors och med blicken sänkt. Den tidigare generalen har fått i uppdrag att strama upp organisationen i Vita huset, men har uppenbarligen inte mycket kontroll över chefen själv.

För Donald Trump kastade på tisdagen in en ny brandflacka i diskussionen som uppstått efter demonstrationerna och terrorangreppet i Charlottesville.

Foto: Carlos Gonzalez/AP /Pablo Martinez Monsivais /AP

Efter att ha lyckats lugna ned upprördheten över sina tidigare uttalanden under måndagen, var det meningen att han på tisdagen skulle prata om hur man ska åtgärda sönderfallande infrastruktur – den punkt i Trumps politik som är minst kontroversiell och har det bredaste stödet.

Annons
Annons

Men efter att ha lovat att ge USA nya vägar, broar, järnvägar och tunnlar – och därmed skapa "miljontals jobb" – var Trump tvungen att svara på reportrarnas frågor om de senaste dagarnas händelser. Då valde han att lätta sitt hjärta, kritiserade pressen och försvarade de högerextrema som demonstrerade i Virginia förra helgen. Uttalanden möttes med chock och misstro. Trumps partikamrater var snabbt ute för att korrigera presidenten på Twitter och i andra forum.

Nu frågar sig många om detta är Trumps Rubicon. Har han passerat gränsen och nått en punkt från vilken det inte finns någon någon väg tillbaka? Hur många av sina supportrar klarar han att förlora?

En av de som har kritiserat Donald Trump för Charlottesville, heter Doug McMillon. Trump "missade en avgörande möjlighet att förena landet", skrev McMillon i ett brev till sina anställda. Han fortsatte med att säga att måndagens korta meddelande från Vita huset, som fördömde nynazister och rasister, var ett steg i rätt riktning.

"Vi behöver den här typen av klarhet och otvetydighet i framtiden", skrev McMillon.

McMillons ord har en enorm vikt. Han är i sitt jobb chef för 1,5 miljoner amerikaner, som ordförande och vd för USA:s största privata arbetsgivare, Walmart. Han sitter med i Trumps rådgivande kommitté för handel och industri. Och Forbes har rankat honom som en av världens 30 mäktigaste personer.

Annons
Annons

Walmart driver tusentals stormarknader över hela USA och är världens största butikskedja. Det är också USA:s största vapenhandlare och ett enormt viktigt varumärke i den del av landet där Trump har sina kärnväljare. Företaget har sitt huvudkontor i det mörkröda Arkansas. Ägarna, familjen Walton, är så rika att de nästan hade kunnat köpa Donald Trumps fastighetsimperium utan att märka det.

Kritiken från det amerikanska näringslivet bör vara en varningssignal för presidenten.

En av Trumps största framgångar hittills har varit förmågan att skapa entusiasm i näringslivet. Börskurserna har rusat i höjden och satt nya rekord under hans första sex månader i Vita huset. Investerare och ledande befattningshavare hoppas att presidentens löften om skattelättnader, förbättringar av infrastruktur och slopande av olika regleringar ska skapa tillväxt.

Många av dem tackade även i början av året ja till Trumps inbjudan att vara en del av presidentens rådgivande expertkommittéer. Nu vänder de presidenten ryggen en efter en. Teslas vd Elon Musk, tidigare Uber-vd:n Travis Kalanick och Disney vd Bob Iger har redan avgått som rådgivare.

De senaste två dagarna har ytterligare sex medlemmar i den rådgivande expertkommittén avgått. Tre av dem är toppchefer för några av USA:s största företag, de andra tre är höga chefer i branschorganisationer.

Trump tog på tisdagen farväl av dem med en verbal spark i ändan. "De hoppar av för att de skäms för att de tillverkar sina produkter utanför (USA)", sade presidenten.

En expert på krishantering, Davia Temin, säger till Wall Street Journal att hon förväntar sig att fler lämnar rådet. Toppcheferna för tre av USA:s största företag – som alla röstade på Trump – har tagit kontakt med Temin för att få råd om hur de nu ska förhålla sig till Trumps administration, säger hon till tidningen. Alla tre säger att de kommer att avstå från erbjudanden om att fungera som rådgivare till Vita huset, säger Temin.

Annons
Annons

När kongressen samlas igen i september, ska Donald Trump försöka få stöd för några av sina viktigaste politiska initiativ. Skattereformen och satsningarna på infrastrukturen står på programmet.

Om Trump ska ha någon chans att genomdriva förändringar behöver han allierade i senaten och representanthuset, men under den senaste månaden har han gått till hård attack mot senatens republikanske majoritetsledare Mitch McConnell. Han har också riktat kraftig kritik mot sin justitieminister Jeff Sessions, som har många vänner i senaten.

Den andra kammaren i kongressen leds av Paul Ryan. Han var snabbt ute på Twitter efter Trumps uttalanden på tisdag eftermiddag.

”Vi måste vara tydliga. Vit dominans är motbjudande. Dessa fördomar strider mot allt detta land står för. Det finns ingen moralisk tvetydighet”, skrev Ryan.

Presidentens viktigaste rådgivare de närmaste veckorna heter Gary Cohn. Den tidigare vd:n för Goldman Sachs leder Vita husets arbete med att formulera Trumps ekonomiska politik, inklusive skattesänkningar.

Cohn stod bredvid Trump i lobbyn till Trump Tower på tisdagen. När presskonferensen var över, frågade en av journalisterna om han höll med Trump om det som hände Charlottesville.

Allt han svarade var:

– Jag delar presidentens åsikt om att infrastruktur är viktigt för Amerika.

Text: Christina Pletten, Aftenpostens USA-korrespondent

Översättning: Jesper Sundén

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons