Annons

Allt fler vill ha avbeställningsskydd

Foto: Gianmarco Maraviglia

Priset på sista minuten-resor har fallit – suget efter avbeställningsskydd ökat. Coronaviruset gör avtryck i resebranschen, och i turistorterna. I vanligtvis turisttäta Milano råder lugnet.

– Vi får ta oss an detta på ett intelligent sätt, och med ro, säger Andrea som bor i staden.

Under strecket
Publicerad

Utanför den berömda katedralen i Milano är turisterna färre än vanligt.

Foto: Gianmarco MaravigliaBild 1 av 3
Foto: Gianmarco MaravigliaBild 2 av 3

Fotograf Gianmarco Maraviglia och reporter Teresa Küchler.

Bild 3 av 3

MILANO, ITALIEN Framför den magnifika domen på Piazza del Duomo i Milano är det bara duvorna som flockas i väntan på brödsmulor. En enda liten turistgrupp följer tappert sin guide på torget.

Italienska Andrea, 36, är lärare och, som han kallar det, på ”tvångssemester.” Alla skolor är stängda på grund av viruset. Andrea oroar sig för turismen i regionen, och säger att det är märkligt att se dels så många med munskydd, dels det ödsliga torget framför katedralen.

– Men en stor del av vår ekonomi är teknikbaserad, och många kan jobba hemifrån, så det kanske inte slår så hårt i alla fall.

Andrea är inte rädd. Varken för sin egen del eller för sin sons skull.

– Vi får ta oss an detta på ett intelligent sätt, och med ro. Jag lyssnar på vad myndigheterna har sagt om hygien och sånt, men håller mig lugn.

Den vanliga pulsen i Milano är däremot som bortblåst, sedan över 200 smittade påträffats i landet. Alla barer i den trendiga staden, känd för sina många mässor och kongresser inom mode, design och teknologi, måste stänga klockan 18 på kvällen. Däremot får restaurangerna fortfarande ha öppet om kvällarna.

Annons
Annons

Utanför den berömda katedralen i Milano är turisterna färre än vanligt.

Foto: Gianmarco MaravigliaBild 1 av 1

Vad myndigheterna främst oroar sig för är folkmassor och panik. I de så kallade ”röda zonerna”, alltså de små städer som ligger någon timmes bilresa från Milano och dit coronaviruset spårats, råder reseförbud. Det handlar bland annat om regionerna Lombardiet och Veneto, som tillsammans står för en tredjedel av Italiens industri. Ingen får lämna områdena eller resa dit. Hot om böter och till och med fängelse finns för dem som bryter ordern.

Rädslan för Corona-viruset tar sig även uttryck i hur svenska turister agerar just nu. Privatresebyrån Ticket ser exempelvis en markant ökning i antal resenärer som vill ha avbeställningsskydd.

Utanför den berömda katedralen i Milano är turisterna färre än vanligt.
Utanför den berömda katedralen i Milano är turisterna färre än vanligt. Foto: Gianmarco Maraviglia

– Resenärer lägger till avbeställningsskydd eller köper flexibla biljetter för att kunna boka nu, men ändå ha alternativet att ändra datumet eller avboka och få pengarna tillbaka, säger Michael Kapil, tillförordnad presskontakt på Ticket.

Coronautbrottet i Italien verkar däremot inte ha påverkat viljan att faktiskt boka en resa.

– Det bokas fortfarande precis som vanligt. Det enda vi möjligtvis kan se är att coronautbrottet har en viss påverkan på de som tänkt åka redan i mars eller april. Det gör att sista minuten-priserna just nu är bra för kunderna, säger Fredrik Henriksson kommunikationschef på Ving.

Annons
Annons
Foto: Gianmarco MaravigliaBild 1 av 2

Fotograf Gianmarco Maraviglia och reporter Teresa Küchler.

Bild 2 av 2

På konkurrerande TUI ger kommunikationschefen Adam Györki i stort sett samma bild.

– Vi ser egentligen ingen coronaeffekt. Däremot såg vi den för några veckor sedan när sista minuten-bokningarna till Thailand gick ned. Sedan dess har det återhämtat sig och vi har många svenskar i Thailand nu, säger Adam Györki.

Det bekräftas av Ticket som såg hur bokningen av vinterresor till Thailand minskade med 20 procent de första veckorna i februari för att sedan återhämta sig.

Foto: Gianmarco Maraviglia

Coronautbrottet får också en del oväntade effekter för de svenska resenärerna. Då kinesiska turisterna har slutat resa till Thailand gör det att hotellen där har dålig beläggning.

Resultatet syns bland annat på resebolagens hemsidor. Där ligger priserna på flera Thailandsresor lägre än normalt, ofta ned med 30–50 procent.

Än så länge verkar SAS vara ett av de nordiska reseföretag som, vid sidan av Finnair, påverkats mest av coronavirusets framfart. Bolaget har ställt in sina flygningar till Peking och Shanghai och flyger bara med reducerad kapacitet till Hongkong.

– Förutom de justeringarna har vi inte sett någon effekt av corona. Vi kan heller inte se någon direkt påverkan av det som hänt i Italien, säger Freja Annamatz, presschef på SAS.

Italien väger heller inte tungt för SAS. Knappt 2 procent av bolagets flygningar går dit medan Kina står för en ännu mindre del, omkring en procent.

Konkurrenten Norwegian flyger mest i Europa och till USA, och har drabbats av oron på världens finansmarknader. Vid klockan 14.30 på tisdagen hade aktien rasat drygt 12 procent på Oslobörsen. Under måndagen dök aktien nära 15 procent. Enligt informationschefen Lasse Sandaker-Nielsen har bolaget inte märkt av någon förändring i bokningsläget på grund av coronaviruset.

SvD i Milano

Fotograf Gianmarco Maraviglia och reporter Teresa Küchler.
Fotograf Gianmarco Maraviglia och reporter Teresa Küchler.
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons