Annons

Allt fler väljer vårdappar: ”Blir försökskaniner”

Svenskarnas besök hos nätläkare exploderar. Över 115 000 digitala besök skedde hos de svenska privata nätläkarbolagen under mars och april i år, visar ny statistik som SvD har tagit fram. Men kritiker hissar varningsflagg – patienterna kan bli ”försökskaniner”.

Under strecket
Publicerad

Ill: Thomas Molén

Bild 1 av 3
Bild 2 av 3

SvD:s reportrar Frida Svensson och Jan Almgren kartlägger och granskar den både kritiserade och hyllade nätläkarbranschen.

Foto: Malin HoelstadBild 3 av 3

Ill: Thomas Molén

Bild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Bråk om nätläkare och diagnoser

En ung kvinna räcker ut tungan och säger ”Aaaa...” och filmar samtidigt med sin mobil den öppna munnen. En Kryläkare dyker upp i bild och ger några lugnande råd. Reklamen för de privata nätläkarna syns på många platser i storstäderna och allt fler svenskar lockas av den nya digitala vården.

– Ökningen är explosionsartad, säger Jonatan Vincent, controller vid Region Jönköping, som tar fram statistiken för de två största nätläkarbolagen, Kry och Min Doktor, samt det mindre bolaget Medicoo.

Ill: Thomas Molén
Ill: Thomas Molén

Han ser ingen tendens till avmattning även om aprilsiffrorna kom in marginellt lägre än månaden innan.

– Vår bedömning är att antalet besök hos nätläkare för helåret kommer landa på över en halv miljon. En fördubbling jämfört med förra året. Det är uppenbart att många svenskar uppskattar den här typen av vård- och läkarkontakt, säger Jonatan Vincent.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

En ny rapport från Hälso- och sjukvårdförvaltningen visar att nio av tio patienter i den fysiska primärvården får träffa en doktor inom fem dygn. Hos de privata nätläkarna går det mycket snabbare. Ofta får man träffa en läkare inom en timme.

Region Jönköping var en av de första landstingen som definierade digitala vårdbesök som ett läkarbesök och som man därmed har rätt att få ersättning för. Både Kry och Min Doktor har därför valt att teckna vårdavtal med vårdcentraler i Jönköpings län – även om patienterna kommer från hela landet.

Även i den fysiska vården är det fler kvinnor än män som söker vård.

Besökssiffran från Kry och Min Doktor ligger på 38 000 vardera för mars och april. Till det ska läggas unik besöksstatistik från övriga fem privata aktörer på marknaden, som SvD samlat in. Det är Doktor24, Capio Go, Doktor.se, Medicheck och Daqatra.

De fem nätläkarbolagen redovisar en sammanlagd besökssiffra för mars och april i år på cirka 40 000. Det ger en totalsumma på 117 000 digitala besök hos åtta privata nätläkarbolagen under de två vårmånaderna.

De privata nätläkarna är skattefinansierade. Det vill säga de lever på ersättning från landstingen. Bolagen får 650 kronor per digitalt läkarbesök minus patientavgiften. Ersättningen betalas ut av det landsting patienten kommer från.

Annons
Annons

SvD:s reportrar Frida Svensson och Jan Almgren kartlägger och granskar den både kritiserade och hyllade nätläkarbranschen.

Foto: Malin HoelstadBild 1 av 1

90 procent av besöken hos privata nätläkare är patienter som är under 50 år, enligt en helt ny rapport från Socialstyrelsen. Region Jönköping för också statistik över patientkategorierna. Den visar att den typiska patienten är en kvinna mellan 18–35 år som bor i en storstadskommun. Även ungdomar mellan 18–19 år söker i stor utsträckning nätläkare.

– Även i den fysiska vården är det fler kvinnor än män som söker vård men när det gäller nätläkare är skillnaden så mycket större, säger Jonatan Vincent.

Över 70 procent av alla besök hos digitala nätläkare kommer från storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö. Det överraskar med tanke på att det är i glesbygden de stora problemen finns med tillgänglighet och långa avstånd.

– Många storstadsbor är snabba med att bejaka nya tekniska lösningar. Jag tror också att många i Stockholm är vana vid en hög tillgänglighet, förväntar sig det och därför dras till de här nya tjänsterna, säger Jonatan Vincent på Region Jönköpings län.

Men utvecklingen med nätläkare möter också kritik. Medan reklamkampanjerna visar hur vardagliga krämpor – för det handlar ofta om det – snabbt och enkelt får en lösning efter ett digitalt läkarbesök hissar andra varningsflagg.

Det finns inte någon vetenskaplig utvärdering som visar om patienterna blivit rätt bedömda.

– Nätläkarna riskerar att dränera den vanliga vården på resurser när överkvalificerade nätläkare sitter och behandlar nageltrång och getingstick, säger Helena Dreber, allmänläkare på Vårdcentralen i Hökarängen och forskare på KI.

Förlorarna blir de allvarligt sjuka. De får mindre tillgång till läkare, anser hon.

– Det finns inte heller någon vetenskaplig utvärdering som visar om patienterna faktiskt har blivit rätt bedömda och i längden rätt behandlade. För mig blir patienterna försökskaniner, säger hon.

SvD:s reportrar Frida Svensson och Jan Almgren kartlägger och granskar den både kritiserade och hyllade nätläkarbranschen.
SvD:s reportrar Frida Svensson och Jan Almgren kartlägger och granskar den både kritiserade och hyllade nätläkarbranschen. Foto: Malin Hoelstad
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons