Annons

Johnson efter segern: ”Vi ska leverera brexit”

Boris Johnson går segrande ur partiledarstriden.
Boris Johnson går segrande ur partiledarstriden. Foto: Frank Augstein/AP/TT

Nu står det klart. Den favorittippade Boris Johnson går segrande ur partiledarstriden i brittiska Konservativa partiet – och blir därmed Storbritanniens näste premiärminister.

– Kampanjen är över. Nu kan arbetet börja, säger Johnson i sitt segertal.

Under strecket
Pontus Ahlkvist / TT
Uppdaterad
Publicerad

Boris Johnsons familjemedlemmar på plats för att höra resultatet av omröstningen på tisdagen.

Foto: Stefan Rousseau/AP/TTBild 1 av 1

De trångmål som den tillträdande premiärministern får på sitt bord är många. En brittiskflaggad oljetanker i iransk besittning, ett försvagat pund – och bara tre månader till brexit, utan något godkänt utträdesavtal i sikte.

– Vissa kommer att ifrågasätta ert omdöme, säger Boris Johnson skämtsamt till dem som lagt sin röst på honom i ledarstriden.

Den tidigare Londonborgmästaren och utrikesministern hade redan utsetts till vinnare av både opinionsföretag och spelbolag, och precis som förutspått blev det en svidande förlust för utmanaren Jeremy Hunt. Johnson vann med dubbelt så många röster som Hunt i omröstningen, där valdeltagandet landade på 87,4 procent.

Boris Johnson får nu ta vid där företrädaren Theresa May slutade – och misslyckades, nämligen med att lägga fram en brexitplan som både EU och parlamentet i London kan leva med.

Bryssel har vägrat att förhandla om det avtal som ligger på bordet, något som fått Johnson att lova att Storbritannien lämnar EU den 31 oktober med eller utan överenskommelse. I sitt tal efter beskedet bedyrar Johnson än en gång att brexit kommer att ske på utsatt datum.

Annons
Annons

Boris Johnsons familjemedlemmar på plats för att höra resultatet av omröstningen på tisdagen.

Foto: Stefan Rousseau/AP/TTBild 1 av 1

– Kampanjen är över. Nu kan arbetet börja.

– Vi ska leverera brexit, ena landet och besegra Jeremy Corbyn (oppositionspartiet Labours ledare, reds anm), säger han.

Corbyn i sin tur säger strax efter utnämningen att Johnson må ha vunnit omröstningen, men inte landets stöd, samtidigt som han säger att det brittiska folket borde få bestämma vem som blir premiärminister.

Brexitministern Stephen Barclay uppger att Johnsons seger innebär ett tydligt stöd för den nye Toryledarens brexitlinje.

Det brittiska pundet, som sedan brexitomröstningen i juni 2016 tappat 17 procent av sitt värde, stiger marginellt sedan det står klart att Boris Johnson vunnit tisdagens omröstning.

En annan utmaning för Johnson blir att över huvud taget bilda en regering som accepteras av underhuset. Missnöjet med utsikten om en avtalslös brexit bland de konservativa parlamentarikerna är utbrett, och flera EU-vänliga Toryledamöter har hotat att gå över till Liberaldemokraterna, något som skulle kunna hota den konservativt kontrollerade majoriteten.

Även flera ministrar, däribland finansminister Philip Hammond, har meddelat att de avgår vid en vinst för Johnson – något som alltså nu är verklighet. Justitieminister David Gauke har också han meddelat sin sorti.

Från amerikanskt håll verkar dock utnämningen mottas med glädje. President Donald Trump gratulerar Boris Johnson till segern via Twitter:

"Han kommer att bli utmärkt!" skriver Trump.

Även från mer oväntat håll kom en tidig lyckönskan. Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif skriver i ett Twitterinlägg att han gratulerar sin tidigare kollega Johnson, samtidigt som han skickar med en syrlig anmärkning: "Iran söker inte konfrontation. Men vi har 240 mil kust mot Persiska viken. Det här är våra farvatten och vi kommer att skydda dem", syftande på Irans beslagtagande av den brittiskflaggade oljetankern Stena Impero.

Theresa May håller sin sista frågestund i parlamentet klockan ett på onsdag, brittisk tid, innan hon beger sig till Buckingham Palace för att lämna in sin avskedsansökan.

Därefter ska Boris Johnson inställa sig hos drottning Elizabeth II för att få hennes bekräftelse som ny premiärminister.

Boris Johnsons familjemedlemmar på plats för att höra resultatet av omröstningen på tisdagen.
Boris Johnsons familjemedlemmar på plats för att höra resultatet av omröstningen på tisdagen. Foto: Stefan Rousseau/AP/TT
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons