Annons

Björn Lindahl:Allt mer irriterad stämning mellan åklagaren och Rollén

OSLO | Åklagaren Marianne Steensen Benders försökte på tisdagen nöta ut Ola Rollén i sitt huvudförhör. Hon ställde envist samma frågor om och om igen. Ola Rollén svarade, dock allt mer irriterat.

Under strecket
Publicerad

Åklagaren Marianne Steensen Benders ställde envist samma frågor till Ola Rollén.

Foto: Heiko Junge/TT

Ola Rollén.

Foto: Tomas Oneborg

Åklagaren Marianne Steensen Benders ställde envist samma frågor till Ola Rollén.

Foto: Heiko Junge/TT
Åklagaren Marianne Steensen Benders ställde envist samma frågor till Ola Rollén.
Åklagaren Marianne Steensen Benders ställde envist samma frågor till Ola Rollén. Foto: Heiko Junge/TT

Huvudförhöret är ofta den viktigaste delen av en rättegång. Det är då åklagaren ska punktera den åtalades eventuella lögner genom att visa på motsägelser.

Det är två parter som har diametralt olika syn på det som hänt när de möts i sal 317 i Oslo tingsrätt. Den norska ekobrottsmyndigheten och dess åklagare Marianne Bender började undersöka vad som skedde efter att kursen i Next Biometrics gick i taket den 9 oktober 2015.

Då presenterades pressmeddelandet om att Ola Rollén och hans fond Greenbridge skrivit under en riktad emission i Next. Efter att nyheten blev offentlig sköt börskursen i höjden med 84 procent. Att handelsstatistiken då visar att Ola Rollén genomfört stora köp av aktier i Next Biometrics innan affären är misstänkt. Det leder till sist till att Rollén grips och åtalas.

Annons
Annons

Ola Rollén.

Foto: Tomas Oneborg

Det uttalandet kan lätt uppfattas som att Rollén är medveten om att aktieaffären är på gränsen av vad som är lagligt.

Åklagaren utgår från att någon haft tillgång till insiderinformation som den övriga marknaden inte haft. Därmed borde det råda ett förbud för den personen att handla aktier. 

När Ola Rollén i ett bandat samtal med sin bankkontakt i Singapore diskuterar hur aktierna ska köpas på Oslo Börs säger han att ”vi måste vara försiktiga”. Det uttalandet kan lätt uppfattas som att Rollén är medveten om att aktieaffären är på gränsen av vad som är lagligt.

Ola Rollén ser det som skedde ur en annan synvinkel. Han tittar inte bakåt, men framåt. Hans minnesbild är att han vill bli en storägare i Next, som är i desperat behov av pengar. Inom 84 dagar tar pengarna slut. Det enda sättet som företaget kan få mer pengar är igenom en emission. Det finns två olika sätt: Genom en riktad emission till en eller flera investerare. Eller en företrädesemission där befintliga aktieägare får köpa nya aktier i förhållande till hur många aktier de redan äger.

Ola Rollén.
Ola Rollén. Foto: Tomas Oneborg

Enligt Rollén är framtiden när han talar med sin bankkontakt i Singapore fortfarande öppen. Bägge utfallen är sannolika. För att kunna delta i en företrädesemission måste han emellertid äga aktier i företaget.

Annons
Annons

När Rollén säger att ”vi måste vara försiktiga” handlar det enligt honom om att aktieköpen måste göras på ett sätt så att de inte driver upp aktiekursen.

Det anser åklagaren Marianne Bender är en osannolik förklaring. Hon tycker det är konstigt att han i vissa uträkningar använt en aktiekurs på 33 kronor när emissionen till sist avslutas på 60 kronor. Varför har han inte försökt pruta på de 60 kronorna.

I Ola Rolléns värld är transaktionen till för att få inflytande över utvecklingen i företaget.

– Du kunde fått en dubbelt så stor ägarandel för samma pengar om kursen var 30 kronor, påpekar hon. 

– Det har du helt rätt i, svarar Ola Rollén.

– Varför gjorde du inte det, då?

– Nej, nu ville jag komma igång, jag är i grunden en industriell person, säger Rollén.

Fokus för Marianne Benders är att man köper och säljer aktier för att tjäna pengar på transaktionen. I Ola Rolléns värld är transaktionen till för att få inflytande över utvecklingen i företaget. Att pruta på aktiekursen i emissionen innebär att företaget får mindre pengar och är därför negativt, i det synsättet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons