Annons

Allt vände för succébolaget – nu har vd:n tvingats bort

Vd Adam Neumann med anställda på Nasdaqs öppningsceremoni 2018.
Vd Adam Neumann med anställda på Nasdaqs öppningsceremoni 2018. Foto: Mark Lennihan/AP

Det mesta har gått snett sedan Wework aviserade planer på att gå till börsen. Det amerikanska kontorshotellbolagets vd och grundare Adam Neumann lämnade på tisdagskvällen sin post.

Under strecket
Publicerad

Adam Neumann, vd och grundare av Wework.

Foto: Mark Lennihan/AP Bild 1 av 2

Riskkapitalbolaget Softbanks grundare Masayoshi Son gick in med pengar i Wework 2017.

Foto: Koji Sasahara/AP Bild 2 av 2

Turerna runt det amerikanska kontorshotellsbolaget Wework är som hämtade ur en sämre Hollywoodthriller. En egensinnig vd som enligt Wall Street Journal gillar tequila och marijuana, en karismatisk japansk miljardär som verkar ha satsat på fel bolag – och ett otroligt antal miljarder.

Den senaste vändningen handlar om att om att riskkapitalbolaget Softbanks grundare Masayoshi Son har tröttnat på Weworks vd och grundare, 40-åringen Adam Neumann, enligt Financial Times. På tisdagen rapporterade Wall Street Journal att Neumann lämnar sin post, men stannar kvar som styrelseordförande.

Men i början såg allt bra ut. Adam Neumann växte upp på en kibbutz i Israel och flyttade till USA när han var 22 för att gå på college. Samtidigt försökte han starta olika företag.

År 2010 grundade han och Miguel McKelvey kontorshotellbolaget Wework i New York. Affärsidén var att hyra ett kontor på långtidskontrakt, renovera det så det såg trendigt ut och hyra ut rum, kontor eller skrivbordsplatser på korttidskontrakt. Tanken var att erbjuda ett nytt sätt att arbeta för en föränderlig värld.

Annons
Annons

Adam Neumann, vd och grundare av Wework.

Foto: Mark Lennihan/AP Bild 1 av 2

Riskkapitalbolaget Softbanks grundare Masayoshi Son gick in med pengar i Wework 2017.

Foto: Koji Sasahara/AP Bild 2 av 2

Adam Neumann var karismatisk och medryckande, enligt Wall Street Journal. Han var relativt ung, gillade häftiga fester och gick gärna barfota på kontoret, enligt tidningen.

Succén var omedelbar. Bolaget växte snabbt och började expandera runtom i världen. (Det finns numera även på Malmskillnadsgatan i Stockholm.)

År 2017 investerade riskkapitalbolaget Softbanks grundare Masayoshi Son, Japans näst rikaste man, i Wework. Kontorsuthyraren tog även in kapital från annat håll. Sedan dess har Masayoshi Sons Softbank investerat mera, totalt drygt 100 miljarder kronor i Wework.

Att bolaget visade upp stora förluster var inget som skrämde investerarna, så brukade det vara i ett uppbyggnadsskede. I fjol uppgick förlusterna till drygt 15 miljarder kronor.

1/2

Adam Neumann, vd och grundare av Wework.

Foto: Mark Lennihan/AP
2/2

Riskkapitalbolaget Softbanks grundare Masayoshi Son gick in med pengar i Wework 2017.

Foto: Koji Sasahara/AP

När bolaget tog in pengar i januari i år värderades Wework till 47 miljarder dollar, alltså drygt 450 miljarder kronor. Det kan jämföras med ett av Stockholmsbörsens högst värderade företag, Atlas Copco, som har ett börsvärde på 366 miljarder kronor.

Men allt vände i mitten av augusti i år när Wework berättade att bolaget skulle till börsen. Plötsligt började investerarna granska kejsaren Neumanns kläder. Att hyra ut lokaler för mindre än det kostade att hyra lokalerna bedömde nu analytiker och investerare som en inte alltför smart affärsidé. Hur skulle bolaget någonsin bli lönsamt?

Därtill kom alla vändningar med vd Adam Neumann, bland annat:

  • Wework har köpt ett privatjet för att Neumann gillar att flyga i sådana, enligt Wall Street Journal.
  • Neumann och andra hyrde ut bolagets nya namn We Company till bolaget, för nästan 60 miljoner kronor. Senare betalade de tillbaka pengarna till företaget.
  • Adam Neumann hyrde även ut fastigheter som han ägde, till bolaget.
  • Grundaren skulle även behålla sin rösträtt på 20 gånger fler röster per aktie än en vanlig aktieägare efter noteringen.
Annons
Annons

Värderingen rasade. Nyligen beräknades Wework vara värt, 15 miljarder dollar, alltså 150 miljarder kronor, en tredjedel av det uppskattade värdet i januari.

För en dryg vecka sedan aviserade We Company förändringar, bland annat ska styrelsen kunna välja vilken vd den vill och styrelsen ska inte längre vara tvungen att ha Adam Neumanns familjemedlemmar som ledamöter. Adam Neumann ska också lämna tillbaka vinsterna på de fastighetsaffärer han gjort med bolaget. Och hans rösträtt ska inte vara så stor längre.

Det hjälpte inte. Förra veckan beslutade bolaget att skjuta upp börsnoteringen till tidigast oktober och senast årsskiftet.

Och nu har alltså Adam Neumann tvingats lämna sin post. Anledningen är att Softbankgrundaren Masayoshi Son vill förhindra Weworks börsnotering, enligt tv-stationen CNBC. En notering där Softbank planerade att stoppa in ytterligare runt 9,5 miljarder kronor. Dessutom skulle en notering till den numera nedpressade värderingen betyda att Softbank fick skriva ner värdet på sitt innehav i Wework.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons