Annons

Tåg frontalkrockade i Italien – 27 döda

27 personer har omkommit och ett fyrtiotal skadats i en tågolycka i södra Italien, efter att två persontåg frontalkrockat nära Bari i Apulien.

– Jag gick runt barfota bland vrakdelarna, grävde och lyckades få ut min man, berättar en äldre kvinna för en lokal tv-kanal.

Under strecket
Publicerad
Foto: Italiensk räddningstjänst/APBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Stor tågkrasch i Italien

Olyckan inträffade runt klockan 11.30 på sträckan mellan städerna Andria och Corato. Flera passagerare satt långt in på eftermiddagen fastklämda i tågen. Många vårdas nu på sjukhus och för fyra av dem är tillståndet kritiskt.

– Några av vagnarna är helt tillknycklade och räddningstjänsten drar ut människor. Många är skadade, säger Riccardo Zingaro, chef för trafikpolisen i Andria, till nyhetsbyrån AFP.

Där olyckan inträffade fanns bara ett enda spår, som båda tågen färdades på, rätt in i varandra. Flygbilder visar hur tågvagnar har krossats och hur tågdelar har spridits ut över olivfälten på sidorna av spåret. Flera av passagerarna uppges ha varit pendlare och studenter.

– Jag såg döda människor och andra som bad om hjälp; människor som grät. Det är det värsta jag har sett i mitt liv, sade en polis enligt AFP.

Människor i området har uppmanats att donera blod till sjukhusen. Luca Cari, talesman för räddningstjänsten, säger till Reuters att de har räddat ett litet barn från vraken, som förts till sjukhus med helikopter.

Annons
Annons
Foto: Italiensk räddningstjänst/APBild 1 av 1

– Vi arbetar med dussintals räddningsgrupper för att öppna vagnarna. Räddningen är komplicerad eftersom det här hände mitt på landsbygden, förklarar han vidare.

Foto: Italiensk räddningstjänst/AP

Premiärminister Matteo Renzi har avbrutit ett besök i Milano i norra Italien och säger att han omedelbart kommer att åka tillbaka till Rom på grund av olyckan.

– Det här är ett tillfälle för tårar, i vilket vi måste arbeta för att rädda offer och skadade. Vi kommer inte att sluta innan vi har en tydlig förklaring till vad som har hänt, sade han vid ett tal som fick avbrytas.

Orsaken till olyckan är fortfarande oklar. Enligt uppgifter skulle ett av tågen ha väntat på grönt ljus vid stationen, innan det körde in på den enkelspåriga sträckan. Ett av tågen ska också ha kört väldigt fort. En av lokförarna dödades vid krocken, medan den andra saknas.

Italiens transportminister Grazinao Delrio kom till platsen med två utredare. En kommission kommer att tillsättas för att utreda orsaken till olyckan, meddelade han.

– Jag är här för att koordinera räddningsinsatsen. Krocken var oerhört våldsam. Jag tackar räddningspersonalen, sade Delrio, enligt italienska nyhetsbyrån Ansa.

Svenska utrikesdepartementet har för närvarande inga uppgifter om skadade svenskar.

– Vår ambassad i Rom arbetar med att ta fram mer information och står i kontakt med lokala myndigheter, men vi har inga uppgifter om att några svenskar skulle vara skadade, säger Anna Ekberg, presskommunikatör på UD.

Senast det inträffade en större tågolycka i Italien var 2013, då 38 personer dödades i närheten av Neapel, skriver AFP.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons