Annons
Kommentar

Lisa Irenius:Allvarligt när kyrkans folk hånar journalister

 Sofia Lilly Jönsson och Visby domkyrka.
Sofia Lilly Jönsson och Visby domkyrka. Foto: André Maslennikov /IBL
Under strecket
Publicerad

Ärkebiskop Antje Jackelén tycker att hon har en god relation till journalister.

Foto: Lars Pehrson

Domprosten Mats Hermansson på en manifestation mot rasism i Visby 2016.

Foto: Tommy Söderlund/TT

Att bevaka Svenska kyrkan är inte alltid en tacksam uppgift. Det har bland annat SvD Kulturs frilansmedarbetare Sofia Lilly Jönsson fått erfara. För två år sedan skrev hon ett reportage i tidningen Dagen (30/4 2015), om arbetsmiljöproblem i domkyrkoförsamlingen och en konflikt mellan biskopen och domprosten.

Reaktionerna blev starka och upprörda, texten påstods till exempel bygga på grundlösa rykten. Dagen anmäldes till pressombudsmannen (PO) och fälldes senare för reportaget.

Men i början av året väcktes konflikten till liv igen och blev nu öppet synlig. ”Det Sofia Lilly Jönsson berättade 2015 i sin artikel i Dagen visar sig nu två år senare alltså vara korrekt.” Det skriver tidningen Journalisten som har gått igenom fallet och ägnar det ett stort reportage i senaste numret (nr 5, 2017).

Situationen i Visby stift är i sig uppseendeväckande, och som reportern Johannes Nesser konstaterar lär det finnas mer djärv journalistik att göra där. Det som framkommer i reportaget borde också mana till eftertanke hos Svenska kyrkan.

Annons
Annons

Ärkebiskop Antje Jackelén tycker att hon har en god relation till journalister.

Foto: Lars Pehrson
Ärkebiskop Antje Jackelén tycker att hon har en god relation till journalister.
Ärkebiskop Antje Jackelén tycker att hon har en god relation till journalister. Foto: Lars Pehrson

Mats Hermansson, domprost i Visby, säger själv till tidningen Journalisten att en av hans poänger när han anmälde till PO var ett Facebookinlägg som han påstods ha gillat. ”Det var inte sant.” Fast det var ju sant, kontrar Journalistens Johannes Nesser och läser upp posten som fortfarande finns kvar. ”Va? Nu förstår jag ingenting. /…/ Jättekonstigt att Dagen inte krävde fram den tycker jag”, kommenterar Hermansson.

Men ännu konstigare är att Hermansson själv har så dålig koll på vad han gör i sociala medier.

Däremot har han och andra inblandade personer på ett högst medvetet vis använt sig av PON:s fällning för att försöka diskreditera andra texter av Sofia Lilly Jönsson, även sådana som har publicerats i SvD. Det har talats om ”sensationsjournalistik” och skribenten har avfärdats som "oetisk" och "pinsam". Även andra ”kulturskribenter” har omtalats i nedlåtande ordalag.

Hela historien berör också en större fråga, som Journalisten behandlar i flera artiklar i samma nummer, nämligen hur den mediala bevakningen av Svenska kyrkan fungerar – en särskilt aktuell fråga i år då organisationen firar reformationsjubileum och det är kyrkoval i september.

Den övergripande bilden som framträder är att det är relativt få journalister som bevakar Svenska kyrkan, att kunskapen om hur den fungerar i allmänhet är låg, och att de journalister som trots allt engagerar sig i frågorna möter flera svårigheter.

Annons
Annons

Domprosten Mats Hermansson på en manifestation mot rasism i Visby 2016.

Foto: Tommy Söderlund/TT
Domprosten Mats Hermansson på en manifestation mot rasism i Visby 2016.
Domprosten Mats Hermansson på en manifestation mot rasism i Visby 2016. Foto: Tommy Söderlund/TT

Ärkebiskop Antje Jackelén beklagar i en intervju att kunskapen om kyrka och teologi är låg bland många journalister, men tycker samtidigt att hon har en god relation till medier och att det finns ”en ömsesidig respekt för rollerna”. Hon säger också att ”journalister ska behandlas med respekt”.

I dagens polariserade debattklimat, där religion är en infekterad fråga, är det förståeligt att det kan finnas frustration bland aktiva i Svenska kyrkan. Journalister är inte felfria och kan och bör alltid idka självkritik. Diskussioner om sakfrågor är alltid välkomna.

Men den som predikar kärlek till sin nästa bör vara mycket försiktig med hur man uttrycker sig om enskilda personer – och hur man förhåller sig till (press)etiken.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons