Annons

Almedalen lever farligt

Stefan Löfven höll sig ifrån Almedalen i år.
Stefan Löfven höll sig ifrån Almedalen i år. Foto: Jonas Lindstedt/TT

I tider av hat, hot och politikerförakt behöver vi mer av Almedalen – inte mindre.

Under strecket
Publicerad

VISBY | På plats i Almedalen kan jag konstatera att mediebilden avviker från verkligheten. Mellan kvart i och fullt klockslag är det en folkvandring på Visbys gator där folk skyndar sig från ett av de totalt 3 000 seminarierna till att annat. Det är vid detta klockslag som ett ämne byter till ett annat.

För dem som inte är på plats förmedlar media en ganska ensidig bild. Nästan totalt fokus på dagens politiker, som följs, intervjuas och analyseras från morgon till kväll i de olika medierna. Men också bilden av hur rosévinselitens lobbyister minglar och festar loss. Dessa inslag är en pytteliten del av hela evenemanget. Almedalens mastiga program visar upp en helt annan bild. De tusentals seminarierna under veckan tar upp ämnen som hållbarhet, vård/omsorg, byggande, digitalisering och klimat/miljö.

De flesta är arrangerade av företag, ideella organisationer och offentlig sektor. På seminarierna delar engagerade och kunniga personer med sig av sina erfarenheter och kunskaper till en stor kunskapstörstande och intresserad publik. Helt gratis! Jag vill kalla Almedalen för den största folkbildningsinsatsen som görs i Sverige för en politiskt och samhälleligt intresserad publik. Antalet unika besökare förra året var 45 000.

Dessvärre har både statsministern och Jonas Sjöstedt hoppat på det populistiska ”uschandet”. Stefan Löfven åkte hellre till Munkfors i Värmland (”det här är på riktigt”) än till Almedalen. Vänsterns Jonas Sjöstedt kallar det för ett kommersiellt jippo. Om denna inställning slår rot kan det vara helt förödande för Almedalens framtid – med risk för att kommuner och övrig offentlig sektor kan komma att strypa deltagandet under denna vecka.

Det vore synd om detta unika fenomen skulle försvinna. Då skulle vi förlora en viktig del av kontaktskapandet och kunskapsförmedlingen mellan folk, näringsliv och politik. I tider av hat, hot och politikerförakt behöver vi mer av Almedalen – inte mindre!

MART MAANDI är medienörd och medietränare.
mart@maandi.se

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons