Annons

Almedalsveckan igång – men intresset svalnar

Snart fylls Almedalen i Visby av politiker, organisationer, företag och andra besökare. Arkivbild.
Snart fylls Almedalen i Visby av politiker, organisationer, företag och andra besökare. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Intresset för Almedalsveckan svalnar. Antalet seminarier minskar. Men fortfarande läggs många skattemiljoner på närvaro i Almedalen.

Under strecket
Publicerad

Almedalsveckan har vuxit och vuxit. Men kanske har den redan toppat.

När årets Almedalsvecka drar igång är intresset betydligt svalare än tidigare år. De senaste dagarna har både Dagens Samhälle, Skattebetalarnas förening och kommunikationsföretaget Springtime-Intellecta presenterat siffror som visar att antalet seminarier minskar rejält.

– Det är en relativt stor minskning och vi hamnar på samma nivåer som 2016, säger Hampus Brynolf, vice vd på Springtime-Intellecta till Gotlands Allehanda.

En annan trend är att Almedalsveckan, som äger rum i Visby på Gotland, blir allt mer koncentrerad till dagarna måndag, tisdag och onsdag.

Almedalsveckan beskrivs som ”världens största demokratiska mötesplats för samhällsfrågor”. Men den kritiseras också för att vara ett elitistisk jippo och ett eldorado för lobbyister. Priserna har skjutit i höjden. Det är dyrt att hitta boende i Visby denna vecka och det är dyrt att hyra mark på evenemangsplatsen, efter att Region Gotland infört ett nytt system för att beräkna markhyra.

De senaste åren har Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, också gjort sitt intåg i Almedalen. Detta har lett till att RFSL beslutat att inte åka till Almedalen i år. Samtidigt har Almedalen fått konkurrens av Järvaveckan i nordvästra Stockholm; statsminister Stefan Löfven (S) valde både i fjol och i år att tala på Järvaveckan istället för i Almedalen.

Annons
Annons

Många arrangörer bantar nu sin medverkan i Almedalen. Enligt Skattebetalarnas förening blir det i år 3 578 evenemang, en minskning med 17 procent jämfört med i fjol.

Enligt föreningen blir det i år 527 evenemang som arrangeras av kommuner, landsting och statliga myndigheter. Men det finns ingen samlad statistik som visar vad evenemang och närvaro i Almedalen kostar skattebetalarna. Skattebetalarnas förening uppskattar i en rapport att kostnaden för skattebetalarna blir runt 100 miljoner för 2019, men beräkningarna omfattar bara de offentliga aktörer som ordnar evenemang under veckan, inte de som är på plats för att nätverka eller delta i andras evenemang.

Skattebetalarnas förening lyfter bland annat fram Göteborgs stad som avskräckande exempel. Förra året hade kommunen totalt elva seminarier med i genomsnitt 60 besökare var. Men i år drar Göteborgs stad ner på sin medverkan.

Förra året hade Göteborg en stor delegation med 70 kommunala tjänstemän på plats i Almedalen. I år reser 53 tjänstemän till Visby.

– Det beror i huvudsak på minskat intresse från förvaltningar och bolag, och en hårdare prioritering utifrån den kommunala ekonomin, säger Henrik Dahlberg projektledare för Göteborgs deltagande i den Västsvenska arenan till P4 Göteborg.

Efter reklamen visas:
Nu drar Almedalsveckan igång
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons