Annons

Alternativ bokmässa stoppas

Lars Vilks var en av de tilltänkta deltagarna. Arkivbild.
Lars Vilks var en av de tilltänkta deltagarna. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Göteborgs stad har efter samråd med polisen beslutat att stoppa den alternativa bokmässa som förlaget Alternamedia vill hålla i helgen, parallellt med att Bokmässan arrangeras på Svenska mässan.

Under strecket
TT
Publicerad

Den alternativa mässan var planerad att hålla hus på Heden, ett stort öppet område med bland annat fotbollsplaner, i centrala Göteborg inte långt från Svenska mässan.

Bland de tänkta deltagarna märks den högerextrema tidningen Nya Tider, som i år nekats att delta på Bokmässan. Nya Tider var med på Bokmässan både 2016 och 2017, vilket i fjol ledde till att en rad författare bojkottade mässan.

Även konstnären Lars Vilks, debattören Katarina Janouch och den tidigare SD-politikern Kent Ekeroth väntades delta i den alternativa mässan på Heden.

Enligt Göteborgs stad har polisen bedömt att mässan skulle kräva omfattande säkerhetsarrangemang, på ett större område än det Alternamedia bokat. Det skulle i så fall ha medfört att matcher och träningar, som varit bokade sedan länge, hade behövt flyttas.

"Vi prioriterar föreningsliv framför privata aktörer och evenemang", säger Carola Helltén, enhetschef på idrotts- och föreningsförvaltningen, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons