Annons

Alternativ för ett kul sportlov

Under strecket
Publicerad

Sportlovstider och bilköerna ringlar mot Idre, Sälen och Åre. Men det finns alternativ till de tre turistindustriella giganterna. Skidskribenten Gunnar Andersson tipsar om skidåkning för barnfamiljer, tonåringar, de traditionella samt de riktigt budgetsinnade. Här är fyra resmål som tål att fundera på.

Än är det inte för sent att planera för ett snöäventyr i vinter. Bydalen, Kittelfjäll, Funäsdalen och Romme är några alternativ till de stora skidmetropolerna. Det gäller förstås att ringa runt om man vill åka under stockholmarnas sportlov men det finns alltid några restplatser och avbokningar.

Bydalen för de allra minsta knattarna
Bydalen är ett sportlovsalternativ i Jämtland som oförskyllt hamnat lite i skuggan av den stora draken Åre. Detta är ett genuint fjällområde endast en timmas bilfärd från flygplats och järnvägsstation i Östersund. Väl på plats behöver du ingen bil. Vägen tar slut i Bydalen och miljön är i princip trafikfri.
Bydalen består av två skidområden med 14 liftar. Tolv av dessa nås utan bil. De övriga två ligger i Gräftåvallen, 13 kilometer bort. Dit åker du med fjälltaxi.

Annons
Annons

Samtliga liftar är tyvärr släpliftar, men de tar dig ordentligt upp på kalfjället och de svepande pisterna ned genom barrskogen. Fallhöjden är hela 420 meter, vilket är det bästa söder om Åre. Backarna blir aldrig skrämmande branta, men heller inte tröttsamt enahanda. Här handlar det om pur skidglädje.
Liftköer är dessutom sällsynta och man har tagit fram ett särskilt liftkort för småbarnföräldrar. Kortet gäller två till fyra dagar under en vecka och du kan själv välja vilka dagar som det ska gälla. Smart om barnen kräver passning och ena föräldern vill kunna åka lite på egen hand.

Knattarna känner sig hemma i Bydalen, som oförskyllt hamnat i skuggan av skidmetropolen Åre. Här finns också bra turåkning.

Bydalen har även bra turåkning så lasta knatten i en pulka och glid iväg till någon av raststugorna uppe på kalfjället. Utrustning finns att hyra.
I Bydalen bor du i stuga, men här finns också ett pensionat. Fjällortens stora problem för närvarande är det trivsamma faktumet att boendet inte på långt när står i paritet med efterfrågan. Det blir lätt knökfullt så här års.
Bydalen: 0643-200 00 eller www.bydalsfjallen.se

Kittelfjäll för vild ungdom
Lilla Kittelfjäll i södra Lappland har fått en ny lift. Nu finns det två och trots att fallhöjden bara är 395 meter ger dessa två ynka släpliftar dig hela 42 nedfarter, varav merparten offpist. Skidåkningen sker i öppna raviner och en serie smala korridorer i björkskog. Eftersom skidområdet står på geologiskt aktiv moränmark finner du naturens alla ojämnheter intakta. Sådant som utförsåkare gillar, särskilt de med pigga knän och twintipskidor (brätten i båda ändar). Hela fjället är en enda stor funpark och ovanför liftarna reser sig en imponerande fjällvägg. Det tar en kvart att hajka dit upp och fördubbla fallhöjden men beakta lavinrisken, som under den gångna veckan varit stor.
Hotellet håller lagom låg standard och kommunikationerna dit är usla. Vare sig man från Arlanda flyger till granndalens Hemavan, till Storuman eller den närmaste centralorten som är Vilhelmina blir det 12-13 mil slingrande skogsväg, åtminstone om man ska åka bil.
Kittelfjäll har helikopterskidåkning och vinterns nyhet heter catskiing, vilket är amerikanska för snövessla med skillnaden att du inte tolkar utan sitter spartanskt i en passagerarhytt. Vesslan ger åkning på orörda fjäll och i terränger som varierar från böljande sluttningar till radikala branter.
Om inte Kittelfjäll tillfredsställer adrenalintörsten hos dina vilda tonåringar är det läge att söka professionell rådgivning, för här är skidåkning lika med äventyr och när man väl är här serveras allt direkt utanför hotellknuten.
Kittelfjäll: 0940-810 20 eller www.kittelfjall.com

Annons
Annons

Funäsdalen för familjen på tur
Världens äldsta skida är svensk och 5 200 år gammal. Vår nationalstats grundare Gustav Vasa var skidåkare och för väldigt många svenskar betyder skidåkning avsevärt mer än bara ett tillfälligt tidsfördriv. Skidåkning är en kulturyttring, oavsett om den går utför, uppför eller på längden.
För familjer med god skidkultur blir Funäsdalen det självklara valet. Ingen annan skidort kan erbjuda ett så rikligt smörgåsbord i en sådan genuin fjällbygd.
Här finns två större liftanläggningar i Ramundberget och Tänndalen. Båda med föredömligt professionella skidskolor. Dessutom hittar du två mindre skidområden på bergen i Funäsdalen och Tännäs. Sammanlagt finns det 31 liftar med 310 meter maximal fallhöjd.
Här finns även världens största spårsystem för längdåkning med 300 kilometer preparerade spår mellan milsvida fjällutsikter, idylliska bondgårdar och stillheten i storskogen. Enbart transferspåret mellan byarna i området är nio mil.
Du kan givetvis också gå på tur längs rösade leder till några populära våffelstugor och till skillnad från Dalarna handlar det inte om några kala kullar, utan om riktiga högfjäll. Och kalfjällen kräver inga milslånga marscher för att nås.

Här finns gott om traditionella fjällpensionat, men bilberoendet är närmast totalt. Visst kan du åka buss mellan liftanläggningarna, men det tar tid.
Och vad vore väl mer passande after ski för familjen Skidkultur än ett besök på Härjedalens Fjällmuseum, vilket invigdes ganska nyligen och genast utsågs till årets museum i Europa. Mycket barnvänligt och nära till längdspår.
Funäsdalen: 0684-164 10 eller www.funasdalsfjall.se
Romme - för budgetsinnade
Som alla vet är det allt annat än gratis med fjällresor och alla kan heller inte ta ledigt under skolloven. Då heter lösningen Romme Alpin med skidåkning över dagen i den kuperade skogen utanför Borlänge. Lördagar och söndagar, hela vintern, går charterbuss från Cityterminalen i Stockholm. Vecka nio går bussen även alla vardagar (från Cityterminalen kl 07.00, från Södertälje kl 06.20). Bussen återvänder till stan direkt efter att liftarna stänger klockan 16.
I priset 320 kronor ingår även liftkort och resan tar tre timmar enkel väg (22 mil). Du kan givetvis hyra utrustning på plats och med 18 utlämningsställen står du snabbt på lagg. En skidutrustning med moderna carvingskidor kostar 155 kronor för ungdomar mellan 8 och 15 år.
Romme Alpin är en framgångssaga i Skidsverige. En lokal skidanläggning som ligger långt bortom fjällbrynet har blivit en av landets största liftkortssäljare. Anläggningen är den åttonde mest besökta i Sverige - hela 150 000 skidåkare drog till Romme Alpin i fjol. Det är i princip bara fjälljättarna Idre, Sälen och Åre som lockar fler.

Faktum är också att backarna i Romme Alpin ofta håller lika god klass som merparten av åkningen i Idre eller Sälen. I år har man dessutom öppnat hela bergets baksida. Sammanlagt tio liftar med 18 nedfarter och 250 fallhöjdsmeter och 320 snökanoner garanterar skidföret.
Romme Alpin utanför Borlänge har skickat den tidigare trista kommunbacken rätt in i 2000-talet.
Romme alpin: 0243-23 53 00 eller www.rommealpin.se

Gunnar Andersson

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons