Annons

”Alternativa Nobelpriset” delas ut på Vasamuseet

Ceremonin kring årets Right Livelihood-pris, som inte fick delas ut i riksdagen, kommer istället att äga rum den 25 november på Vasamuseet i Stockholm. Men det är inte säkert att alla pristagare kan komma.

Under strecket
Publicerad

Vasamuseet i Stockholm.

Foto: Anders Wiklund/TTBild 1 av 1

Vasamuseet i Stockholm.

Foto: Anders Wiklund/TTBild 1 av 1
Vasamuseet i Stockholm.
Vasamuseet i Stockholm. Foto: Anders Wiklund/TT

– Vi ser med stor oro hur civilsamhällets handlingsutrymme krymper runt om i världen. Tyvärr är det fortfarande osäkert om årets Right Livelihood-pristagare Mozn Hassan kan resa till Sverige och ta emot sitt pris. Egyptiska myndigheter trakasserar Hassan för hennes arbete mot sexuellt våld och har belagt henne med reseförbud, säger Ole von Uexkull, chef för Right Livelihood-stiftelsen i ett pressmeddelande.

Right Livelihood-stiftelsen kräver i ett upprop tillsammans med Civil Rights Defenders och flera andra internationella organisationer att de egyptiska myndigheterna häver reseförbudet som utfärdats mot Mozn Hassan.

Till ceremonin i Stockholm kommer också de andra pristagarna: den syriska frivilligorganisationen Syria Civil Defence (De vita hjälmarna), den turkiska tidningen Cumhuriyet samt den ryska människorättsförsvararen Svetlana Gannujskina.

SvD har tidigare beskrivit att ceremonin, som ägt rum sedan 1985, inte längre är välkommen i den svenska riksdagens lokaler. Riksdagens talman Urban Ahlin har hävdat lokalbrist som skäl.

Kritiker har hävdat att beslutet är tillkommet efter den uppståndelse som uppstod sedan den amerikanska visselblåsaren Edward Snowden tilldelades priset 2014.

FN:s särskilda rapportör för mötes- och föreningsfrihet, Maina Kiai, har liksom ledare för det svenska civilsamhället, stämt in i kritiken mot talmannens beslut. Men nu flyttar alltså prisceremonin till Vasamuseet.

– Right Livelihood-priset är inte ett pris för världens politiska, vetenskapliga eller ekonomiska elit, utan ett folkets pris för en rättvis och hållbar framtid, säger Ole von Uexkull.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons