Annons

Barn-Alvedon stoppas – häftklammer i piller

Foto: Fredrik Sandberg/TT

En förälder upptäckte en häftklammer i ett stolpiller och nu har Läkemedelsverket beslutat att dra in tre tillverkningssatser av Alvedon och Panodil.

Under strecket
Publicerad

Alvedon 50 mg supp.

Foto: Läkemedelsverket Bild 1 av 1

Alvedon 50 mg supp.

Foto: Läkemedelsverket Bild 1 av 1

Samtliga apotek, sjukvården och alla dagligvaruhandlare har fått meddelande om att tre tillverkningssatser av suppositorier av Alvedon och Panodil ska återkallas. Det är stolpiller som sätts in mot feber och smärta till barn mellan tre månader och ett år.

Föräldrar uppmanas också att titta på förpackningarna och lämna in dem till apoteket om de ser numren V007, V008, V009 eller V010.

Det var också en förälder som just skulle ge sitt barn en Alvedon i ändtarmen som tyckte att pillret såg konstigt ut. Hon smulade sönder det och upptäckte då en häftklammer i själva pillret.

Händelsen inträffade den 30 augusti och föräldern kontaktade apoteket där hon köpt pillrena.

– Det är en osannolik händelse och vi har naturligtvis omedelbart varit i kontakt med tillverkaren som nu sett till att själva tillverkningslinjen ändrats så att det aldrig kan hända igen, säger Ann-Kristin Arvidsson, utredare på Läkemedelsverket.

Hon tror inte att det finns några ytterligare häftklamrar i de aktuella satserna.

– Det är säkert en enskild händelse, men som en försiktighetsåtgärd vill vi återkalla dem ändå, säger Ann-Kristin Arvidsson.

Hon har aldrig hört talas om någon liknande händelse tidigare.

– Men det är människor som hanterar tillverkningen och allt kan naturligtvis hända.

Alvedon 50 mg supp.
Alvedon 50 mg supp. Foto: Läkemedelsverket
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons