Annons

Löfvens skräll: Amanda Lind ny kulturminister

Amanda Lind (MP), tidigare partisekreterare för Miljöpartiet, tar över efter partikamraten Alice Bah Kuhnke.

Under strecket
Publicerad

Amanda Lind.

Foto: Lotte Fernvall/TTBild 1 av 1

Amanda Lind.

Foto: Lotte Fernvall/TTBild 1 av 1
Amanda Lind.
Amanda Lind. Foto: Lotte Fernvall/TT

På pressträffen stod hon intill Stefan Löfven, med det långa rastahåret uppsatt i en knut på huvudet. Sveriges nya kultur- och demokratiminister, med ansvar även för idrottsfrågor, är vid det här laget van vid att blickarna dras till hennes frisyr.

Född 1980, utbildad psykolog och har tidigare varit kommunalråd i Härnösand. Så lyder en kortfattad beskrivning av Amanda Lind. Statsminister Stefan Löfven utvecklade den på pressträffen.

– Hon är en erfaren och respekterad kommun- och rikspolitiker som också har varit Miljöpartiets partisekreterare, sade han. I den här tiden när det är viktigt att värna kulturen, det fria ordet och att främja vår demokrati är jag glad att välkomna Amanda till regeringen.

På sajten YippieHärnösand har Sveriges nya kulturminister berättat att hon är gammal rollspelare och lajvare och att hon läser mycket serietidningar. Hon är dessutom intresserad av medeltiden, har spelat blockflöjt och sysslat med den textila tekniken nålbindning.

Annons
Annons

– Jag ser väldigt mycket fram emot att få jobba med de här frågorna som jag brinner för och också har jobbat med länge i min roll som bland annat kommunalråd i Härnösands kommun, sade hon på pressträffen och fortsatte:

– I min roll som kultur- och demokratiminister ser jag verkligen fram emot att få fortsätta arbetet med att stärka allas rätt till kultur och tillgång till kultur för alla i hela landet.

Spekulationerna kring vem som skulle bli ny kulturminister har varit spretiga. Bland de namn som nämndes i förväg fanns bland andra Aida Hadzialic (S), Ardalan Shekarabi (S), Maria Wetterstrand (MP) – och även, något mer osannolikt, Svenska Akademiens förra ständiga sekreterare Sara Danius.

I en artikel i Expressen härom dagen sammanfattade Alice Bah Kuhnke sin tid som kulturminister med orden "För fyra år sedan berättade en av mina företrädare för mig att tiden som kulturminister var den värsta i hennes liv. Jag vill säga till den som efterträder mig: Du har de bästa av dagar framför dig."

I kulturvärlden är Amanda Lind inte ett särskilt känt namn. Katarina Jönsson Norling, konstnär och ordförande för Konstnärernas Riksorganisation, känner inte till henne så väl, framhåller hon.

– Men det finns ju ett arbete att ta vid eftersom Socialdemokraterna och Miljöpartiet har börjat satsa på konstnärers ekonomiska förutsättningar. Det nämndes också i regeringsförklaringen, säger hon.

– Vi hoppas på att de ska få i gång ersättningen vid utställningar för konstnärer, för det är katastrofalt. Vi hoppas också att de ska ta tag i konstnärsutredningen som kom förra året, för där fanns ett antal förslag. Vi vill också gärna se ett försvar av upphovsrätten.

I regeringsförklaringen slog Stefan Löfven bland annat fast att den omstridda gratisentrén på museer kommer att finnas kvar. Satsningar på kulturskolan och skolbiblioteken var också hjärtefrågor som nämndes av statsministern. Sverige får även ett helt nytt museum om Förintelsen. Dessutom lovade Löfven att "konstnärers och kulturskapares ekonomiska trygghet ska förbättras".

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons