SvD Perfect Guide
Annons

Amanda Seyfried: ”Jag älskar maktskiftet som sker nu”

Amanda Seyfried slog igenom stort med Mamma Mia-filmen. SPG träffar skådespelaren som bor på landet och har både udda intressen och spännande karriärplaner.

Text: Gabriella Kvarnlöf - 23 april 2020

Regnet öser ner i ljusets stad. På Place Charles de Gaulle 

sträcker sig Triumfbågen mot den gråa, tunga himlen. Framför valvet sprider ett hav av färgglada paraplyer ut sig. Strunt samma om vädret är dåligt – det finns kamerafilter och är man turist så är man. På en blöt boulevard som strålar ut från landmärket ligger lyxhotellet Le Royal Monceau. Där befinner jag mig just nu, i en svit med den amerikanska skådespelaren Amanda Seyfried. Hennes långa, blonda hår och vita kavaj gör att hon nästan smälter in i soffans ljusa tyg. Hon drar in benen under sig, ser sig om i rummet och dröjer med blicken på en kvinna som somnat i en fåtölj.

– Vi flög hit från Los Angeles i går och alla lider av jetlag, ursäktar hon den sovande kvinnan. På kvällen var jag dessutom tvungen att göra en ’table reading’, när man läser manus tillsammans med sina medskådespelare, över videolänk. Mikrofonen fångar upp alla ljud, så förutom replikerna fick hela teamet lyssna på bakgrundsbruset från polissirener i New York, där en av mina kollegor satt, och min assistent Abbys snarkningar härifrån Paris.

Annons
Annons

Amanda Seyfried har precis avslutat inspelningarna av A mouthful of air, en film där hon både spelar huvudrollen och för första gången även agerar producent. Rollen som Julie, en kvinna som lider av en djup förlossningsdepression, var krävande:

– Filmen är mörk, tung – och viktig. Jag försöker alltid välja roller som kan göra skillnad för någon annan, handlingen måste vara grundad i något verkligt. Känner en enda kvinna igen sig i min rollfigur, vars depression går över i psykos, och därigenom känner sig mindre ensam är jag nöjd. 

Den 34-åriga skådespelaren började sin karriär i mitten av 90-talet, som barnmodell hemma i Pennsylvania. Efter flera års arbete för tidningar som Vogue Niños och Vogue Bambini började hon gå på auditions för film och tv. Sin första roll fick hon i serien As the world turns, en legendarisk såpopera som rullade i över 50 år på amerikansk tv. Men det stora, internationella genombrottet kom 2007 med filmen Mamma Mia!.

– Den förändrade mitt liv. Eftersom filmen blev en så enorm succé och kassako för filmbolaget öppnades många jobbmöjligheter för mig. Och jag fick verkligen känna på hur det är att vara en offentlig person med allt vad det innebär. Fördelarna överväger, men det kan vara rätt ensamt och utmanande också. Ibland känns det som om folk tror att man är allmän egendom, jag har tyvärr inte tid att ta hundra selfies när jag är i matbutiken och handlar med min dotter… Det förstår inte alla. Men sen jag lämnade Los Angeles för New York har allt blivit enklare. Jag bor på en ranch i Catskillsbergen norr om New York, dit orkar inga paparazzi åka.

Annons
Annons

När Amanda Seyfried pratar om sitt hem lyser ögonen upp och röstläget höjs några snäpp. Hon vevar med armarna och fortsätter:

– Jag börjar varje morgon med att mata våra djur ihop med min tvååriga dotter Nina. När jag blev mamma förändrades min inställning till jobbet. Jag är mer noggrann nu med vilka roller jag tar på mig, jag vill inte vara ifrån familjen för länge. Men min mamma är hennes barnflicka, så jag vet att hon har det bra hela tiden även om jag och min man inte är där. Barn gör också att man omvärderar begreppet kvalitetstid. Förut kunde jag hänga med mina vänner eller sitta och sticka i timmar, det går min dotter definitivt inte med på när man kan leka med lera och läsa sagor istället.

Hon pausar, tänker en stund och fortsätter:

– Jag håller faktiskt på med ett stort stickprojekt just nu. Varje gång jag borstar min hund Finn sparar jag pälsen som lossnar. Det här låter kanske jättekonstigt, men jag vill göra garn av pälsen på min spinnrock och sticka en liten halsduk. Jag är så rädd för den dagen han kommer att dö, på det här sättet blir en del av honom kvar hos mig för alltid.

Hennes ögon blir plötsligt blanka. Det blir tyst en stund, en bil tutar. Smatter mot de stora panoramafönstren.

Anledningen till att Amanda Seyfried befinner sig i Paris är att hon nyligen blivit ambassadör för det franska skönhetsmärket Lancôme.

Annons
Annons

– I takt med att jag blir äldre inser jag mer och mer att skönhet kommer inifrån. Jag är 34 år och har precis upptäckt vem jag är och vad jag vill ha ut av livet. Därför känns det bra att jobba ihop med ett skönhetsmärke som stöttar kvinnor i alla åldrar. För mig är Lancôme klassiskt och lyxigt – men framförallt inkluderande. Jag har använt deras produkter sen jag var liten och gick på modellcastings.

Efter intervjun ska Amanda Seyfried flyga vidare till London för att fotograferas för Lancôme och sedan bär det av hem till Catskills igen – och nästa roll. Hon ska porträttera skådespelerskan Marion Davis, en av 20- och 30-talets största Hollywoodikoner, i filmen Mank. Det är David Fincher som står för regin och handlingen kretsar kring manusförfattaren Herman J Mankiewiczs liv, vid den tid då han tillsammans med Orson Welles skrev manuset till den kultklassade filmen Citizen Kane.

– Fincher är en jättebra regissör, det här är det första han gör sedan Gone girl. Gary Oldman och Lily Collins är med i filmen också, det var dem jag läste manus ihop med i går kväll. Jag kommer att behöva lära mig prata på ett helt annat sätt, du vet, gammeldags engelska. Sen ska det bli kul att grotta ner sig i en era jag inte kan så mycket om.

Hur ser filmbranschen ut i dag – två år efter metoo?
– Den har förändrats mycket. Män har blivit rädda för att gå nära kvinnor. Vi har gått från en extrem till en annan. Det tycker jag är bra, männen ska vara
rädda. Det finns allt för många män som utnyttjat sin makt genom åren. Jag älskar det maktskifte som sker nu! Jag har inget alls emot att folk är för politiskt korrekta när det kommer till kvinnors rättigheter. Tyvärr har de allra flesta stött på den här typen av ruttna män. Och ni alla vet ju, mitt land är styrt av… här stannar hon upp för en liten konstpaus:

– En idiot.

Publicisten i rummet avbryter Amanda Seyfried. Trump är inte ett önskvärt samtalsämne. Hon rynkar argt på ögonbrynen åt tillsägelsen, för att sedan rycka på axlarna.

– Jaja. Okej, vad händer annars i mitt liv framöver? Jo! Jag gick nyligen en intensivkurs för att bli doula. Min syster är gravid och jag är så taggad på att hon ska föda och att jag ska få vara med. Vem hade trott att man skulle vara mer exalterad över sitt syskons förlossning än sin egen? Jobbet som doula passar mig perfekt, tröttnar jag på skådespeleriet har jag alltid det att falla tillbaka på.

Annons