Annons

Presidenten är död – nu tar hon över Vita huset

Höstens bästa tv-serier: ”Girls”-skaparen Lena Dunham gör comeback med ”Camping” och Ben Stiller regisserar en stjärnensemble i ”Escape at Dannemora”. SvD:s film- och tv-redaktör Elias Björkman tipsar om säsongens bästa filmer och serier att streama.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Robin Wright som USA:s president Claire Underwood.

Foto: David Giesbrecht/Netflix Bild 1 av 2

Emma Stone och Jonah Hill i ”Maniac”.

Foto: Michele K Short/Netflix Bild 2 av 2

1 / 11

Robin Wright som USA:s president Claire Underwood.
Robin Wright som USA:s president Claire Underwood. Foto: David Giesbrecht/Netflix

Maniac

Seriestart, Netflix

Höstens mest emotsedda tv-serie? Emma Stone och Jonah Hill gör huvudrollerna i denna Netflix-produktion skapad och regisserad av ”True detective”-bekante Cary Joji Fukunaga.

Annie Landsberg (Stone) och Owen Milgrim (Hill) ingår i ett läkemedelsförsök som spårar ur. Båda har anledningar till varför de sökt sig till experimentet: Annie brottas med en riktningslös tillvaro, fixerad vid sin dåliga relationen med sin mor och syster, Owen är arvtagare till en förmögen familj och har kämpat med en schizofrenidiagnos hela sitt liv.

Emma Stone och Jonah Hill i ”Maniac”.
Emma Stone och Jonah Hill i ”Maniac”. Foto: Michele K Short/Netflix

Men läkaren James K Mantleray (underbara Justin Theroux) hävdar att han uppfunnit ett nytt, revolutionerande läkemedel som han lovar kan reparera allt från ett brustet hjärta till allvarlig psykisk sjukdom. Dessutom är det fritt från biverkningar.

Givetvis urartar försöket och vad vi bjuds på ser ut som en blandning av ”Legion”, senaste årens mest underskattade tv-serie, och något hämtat ur Michel Gondrys och Charlie Kaufmans idévärld. Det vill säga: ”Maniac” lär bli alldeles underbar.

Premiär på Netflix den 21 september.

Annons
Annons

Sanaa Lathan i ”Nappily ever after”.

Foto: Tina Rowden/Netflix Bild 1 av 1

2 / 11

Nappily ever after

Regi: Haifaa al-Mansour

Drama, Netflix

 Sanaa Lathan i ”Nappily ever after”.
Sanaa Lathan i ”Nappily ever after”. Foto: Tina Rowden/Netflix

Efter den hyllade ”Den gröna cykeln” och just nu vod-aktuella ”Mary Shelley” kommer Haifaa al-Mansours nya film ”Nappily ever after” direkt till Netflix.

Upplägget är bekant: Violet Jones lever ett till synes perfekt liv med välbetalt arbete, en svärmorsdröm till pojkvän och, kanske viktigast, upprätthåller hon ett minutiöst perfekt yttre, med håret som viktigaste beståndsdel.

Men plötsligt följer en rad besvikelser på varandra, och Violet inser att hon trots allt kanske inte alls är tillfreds med tillvaron.

”Nappily ever after” verkar vara ett uppbyggligt, hyggligt konventionellt drama men Haifaa al-Mansour kan förhoppningsvis sätta sin prägel på det.

”Nappily ever after” har premiär på Netflix den 21 september.

Annons
Annons

Jeffrey Wright i ”Hold the dark”.

Foto: IBL/Netflix Bild 1 av 1

3 / 11

Hold the dark

Regi: Jeremy Saulnier

Thriller, Netflix

Jeffrey Wright i ”Hold the dark”.
Jeffrey Wright i ”Hold the dark”. Foto: IBL/Netflix

”Green room”-regissören Jeremy Saulnier kommer med en färsk thriller på Neflix i höst.

Grym vinter råder i vindpinade byn Keelut i Alaska. Men det är inte kylan som skrämmer invånarna mest: tre barn har tagits av vargar, däribland Medora Slones (Riley Keough) sexårige son. Medora lejer vargexperten Russel Core (Jeffrey Wright) för att hitta vargarna som dödat sonen. Mellan den förtvivlade Medora och luttrade Cole växer en speciell vänskap.

Men när Medoras make Vernon (Alexander Skarsgård) återvänder från Irakkriget blir det början på ett våldsamt skeende.

”Hold the dark” har premiär på Netflix den 28 september.

Annons
Annons

John Slattery i ”The Romanoffs”.

Foto: Amazon Prime Video Bild 1 av 1

4 / 11

The Romanoffs

Seriestart, Amazon Prime Video

John Slattery i ”The Romanoffs”.
John Slattery i ”The Romanoffs”. Foto: Amazon Prime Video

”Mad men”-skaparen Matthew Weiner var en av de maktmän som anklagades för övergrepp och övertramp i spåren av metoo. Bland annat vittnade manusförfattare Kate Gordon om hur Weiner en sen jobbkväll ska ha sagt till henne att hon var skyldig att låta honom se henne naken. Weiner förnekade händelsen.

Producenten och manusförfattaren Marti Noxon ställde sig på Gordons sida och sade att Weiner är en ”känslomässig terrorist” som inte dra sig för något för att få sin vilja fram.

Weiner verkar nu ha skakat av sig anklagelserna och i oktober väntar premiären för hans nya, ambitiösa antologiserie ”The Romanoffs”. I åtta avsnitt berättas historier om personer som samtliga tror sig vara arvtagare till den ryska tsarfamiljen Romanov.

Förväntningarna är höga på detta kvalitetsdrama med en budget på över en halv miljard svenska kronor. Och rollistan är smått osannolik, med ”Mad men”-bekanta Christina Hendricks och John Slattery som får sällskap av bland andra Kathryn Hahn, Diane Lane, Isabelle Huppert, Aaron Eckhart, Amanda Peet, Corey Stoll och Noah Wyle.

”The Romanoffs” har premiär den 12 oktober på Amazon Prime.

Annons
Annons

David Tennant och Jennifer Garner i ”Camping”.

Foto: HBO Nordic Bild 1 av 1

5 / 11

Camping

Seriestar, HBO Nordic

David Tennant och Jennifer Garner i ”Camping”.
David Tennant och Jennifer Garner i ”Camping”. Foto: HBO Nordic

Efter succén med ”Girls” är Lena Dunham och Jenni Konner tillbaka med en ny HBO-serie, baserad på en brittisk serie med samma namn.

”Camping” är en komedi om ett kompisgäng som samlas vid campingplatsen Brown Bear Lake för att fira Walts (David Tennant) 45-årsdag. Men festligheterna går inte enligt hans kontrollerande hustru Kathryns (Jennifer Garner) planer och snart urartar campingturen när gamla oförrätter seglar upp till ytan.

Dessutom tillkommer björnar.

”Camping” har premiär den 15 oktober på HBO Nordic.

Annons
Annons

Patricia Arquette i ”Escape at Dannemora”.

Foto: HBO Nordic Bild 1 av 1

6 / 11

Escape at Dannemora

Miniserie, HBO Nordic

Patricia Arquette i ”Escape at Dannemora”.
Patricia Arquette i ”Escape at Dannemora”. Foto: HBO Nordic

Ben Stiller regisserar en riktig stjärnensemble i miniserien ”Escape at Dannemora” som bygger på den verkliga händelsen med två fångar som sommaren 2015 rymde från fängelset Clinton Correctional Facility i Dannemora i delstaten New York, nära gränsen till Kanada.

Benicio del Toro och Paul Dano spelar två dömda mördare som båda inleder en kärleksaffär med fängelsearbetaren Tilly Mitchell, spelad av Patricia Arquette. Relationen leder till att hon hjälper fångarna att rymma, bland annat genom att gömma bågfilar i fängelsematen.

Men där en av männen ser Tilly som ett redskap till flykt, börjar den andra utveckla äkta känslor för henne.

”Escape at Dannemora” har premiär den 19 november på HBO Nordic.

Annons
Annons

Robin Wright, Diane Lane och Greg Kinnear.

Foto: David Giesbrecht/Netflix Bild 1 av 1

7 / 11

House of cards

Säsong 6, Netflix

Robin Wright, Diane Lane och Greg Kinnear.
Robin Wright, Diane Lane och Greg Kinnear. Foto: David Giesbrecht/Netflix

Den underhållande kampen om den amerikanska presidentposten var en av Netflix första globala succéer. Men serie tappade raskt i kvalitet och efter förra höstens metoo-rörelse sparkades huvudrollsinnehavaren Kevin Spacey, efter att allvarliga anklagelser om övergrepp riktats mot honom.

När den sjätte och sista ”House of cards”-säsongen får premiär i november är det därför Robin Wrights rollfigur Claire Underwood som kommer att stå i fokus. Den femte säsongen slutade passande med att Claire blev president efter att maken Frank avgått.

Diane Lane och Greg Kinnear är två nya tillskott i skådespelarensemblen vilket bådar gott inför den allra sista säsongen.

”House of cards” har premiär på Netflix den 2 november.

Annons
Annons

Elisa Del Genio som Elena och Ludovica Nasti som Lila tv-serieversionen av ”Min fantastiska väninna”.

Foto: Eduardo Castaldo/HBO Nordic Bild 1 av 2
Foto: Eduardo Castaldo/HBO Nordic Bild 2 av 2

8 / 11

Min fantastiska väninna

Seriestart, HBO Nordic

Elisa Del Genio som Elena och Ludovica Nasti som Lila tv-serieversionen av ”Min fantastiska väninna”.
Elisa Del Genio som Elena och Ludovica Nasti som Lila tv-serieversionen av ”Min fantastiska väninna”. Foto: Eduardo Castaldo/HBO Nordic

Elena Ferrantes hyllade romansvit blir påkostad tv-serie i fyra säsonger, en säsong per bok.

Serien är en samproduktion mellan HBO, RAI och Timvision vilket tack och lov innebär att man använder sig av italienska skådespelare och att det talade språket är italienska.

SvD:s Carl-Johan Malmberg recenserade ”Min fantastiska väninna” 2016:

”På första sidan i Elena Ferrantes roman ’Mina fantastiska väninna’ har Elenas barndomsväninna Lila försvunnit spårlöst. Hennes ängslige son ringer och berättar det för Elena. Båda kvinnorna är i 60-årsåldern och Elena blir inte särskilt förvånad över nyheten, Lila har ofta sagt att hennes största önskan är att försvinna. Fast har hon tagit sitt liv? Börjat om någon annanstans? Blivit kidnappad?

Foto: Eduardo Castaldo/HBO Nordic

I stället för den deckare det hade kunnat bli tar romanen omvägen över det förflutna: Elena – bokens berättarjag och liksom sin namne Ferrante framgångsrik författare till yrket – återkallar väninnornas gemensamma barndom och tonår i Neapels arbetarkvarter på 50-talet: två intelligenta, läshungriga och självständiga fickor. Och det blir ett slags deckare: hur har kvinnorna blivit som de blivit och vilka är de? Formandet av identiteten är den klassiska frågan i en bildningsroman och Ferrante svarar på den med sin serie om fyra Neapelromaner om Elena och Lila, berättarmässigt ett kraftprov av yppersta dignitet.”

”Min fantastiska väninna” har premiär i november på HBO Nordic.

Annons
Annons

Julia Roberts i ”Homecoming”.

Foto: Amazon Prime Video Bild 1 av 1

9 / 11

Homecoming

Seriestart, Amazon Prime Video

Julia Roberts i ”Homecoming”.
Julia Roberts i ”Homecoming”. Foto: Amazon Prime Video

Sam Esmail gjorde explosiv succé med sin tv-serie ”Mr Robot” för ett par år sedan. Nu har han fått i uppdrag att förvandla podcasten ”Homecoming” till dramaserie med premiär på Amazon Prime Video.

Julia Roberts spelar Heidi Bergman, en socialarbetare som arbetar på en institution för behandling av soldater som återvänder från krig. Här möter hon krigsveteranen Walter Cruz som gärna vill återvända och bli en fungerande del av det civila samhället.

”Homecoming” har premiär den 2 november på Amazon Prime Video.

Annons
Annons

Amazon Studios chef Jennifer Salke.

Foto: IBL Bild 1 av 2

Amazon utmanar Netflix – Julia Roberts i ”Homecoming” och Robin Wright som USA:s president Claire Underwood i ”House of cards”.

Foto: Amazon och Netflix Bild 2 av 2

10 / 11

Amazon-chefen: Jag är en mördare

Amazon Studios chef Jennifer Salke.
Amazon Studios chef Jennifer Salke. Foto: IBL

”Homecoming” (se ovan) är ännu en del i Amazons aggressiva offensiv mot Netflix. Vilket redan gett utslag i Storbritannien där Amazon växte snabbare än Netflix 2017 (även om Netflix totalt sett fortfarande är den större aktören).

Amazon Studios nya chef Jennifer Salke, som tillträdde tidigare i våras, är helt inriktad på att Amazon nu ska bli en verklig utmanare på streamingmarknanden. Bolagets tidigare tv-modell har inte varit särskilt lyckosam men med Salke vid chefsposten hoppas man på förändring. Och hon skräder inte orden:

– Jag är en mördare och jag är ambitiös, har Salke sagt till The New York Times.

De närmast åren väntar bland annat miljardsatsning på en ny ”Sagan om ringen”-serie, en serieversion efter William Gibsons roman ”Peripheral”, ”Get out”-regissören Jordan Peeles ”The hunt” om ett gäng nazistjägare i 1970-talets New York samt en serieversion av svenske Simon Stålenhags Mälaröromantiska science fiction-illustrationer i ”Ur varselklotet”.

Amazon utmanar Netflix – Julia Roberts i ”Homecoming” och Robin Wright som USA:s president Claire Underwood i ”House of cards”.
Amazon utmanar Netflix – Julia Roberts i ”Homecoming” och Robin Wright som USA:s president Claire Underwood i ”House of cards”. Foto: Amazon och Netflix
Annons
Annons
Foto: SVT Bild 1 av 1

11 / 11

De dagar som blommorna blommar

Miniserie, jul, SVT

Foto: SVT

SVT:s stora dramasatsning i jul är Jonas Gardells och Simon Kaijsers ”De dagar som blommorna blommar”. De har tidigare gjort hyllade ”De halvt dolda” och ”Torka aldrig tårar utan handskar” tillsammans.

I centrum: kompisarna Erik, Mikael och Benny som växer upp i ett radhusområdet utanför Stockholm. Serien gör nedslag i vännernas – och deras familjers – liv, från det sena 1970-talet via tidigt 1990-tal för att landa i nutid.

”De dagar som blommorna blommar” verkar kretsa kring klassiska Gardell-teman: familjerelationer, kärlek och döden.

– Serien handlar om hur vi tror att vi har kontroll över våra liv medan egentligen har vi ingenting. Om tillvarons skönhet och skörhet. Och om hur det gäller att passa på, de korta dagar vi har här under solen, de dagar som blommorna blommar, har Jonas Gardell själv sagt.

Premiär på SVT i jul.

Annons
Annons
Annons
Annons