Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Ambassadör Juholt åker inte tillbaka till Sverige

Han spår undergången för svensk demokrati och tänker inte besöka Sverige de kommande åren. Förre S-ledaren Håkan Juholt som höggs i ryggen och hamnade i fem års limbo startar nu ett nytt liv som ambassadör på Island. Och han kommer att utnyttja sin frihet till max.

Uppdaterad
Publicerad

När sms:et kommer har fotografen och jag precis fått in vår kattfisk på restaurangen i Reykjaviks hamn.

”1–0 till Island. Vi är otroligt nära Islands första biljett till ett VM. Om så händer kommer Åsa och jag ned mot centrum för att se om islänningarna kan fira!”.

Till kaffet kommer ett till:

”Får nog satsa på en GT till. Ser ju väldigt bra ut.”

Vi möter upp Håkan Juholt och hans hustru Åsa på en fullpackad bar på Bankastraeti. Islänningarna är berusade, firar segern. Håkan Juholt har på sig sin Yolo-tröja (You only live once). Samma tröja som han hade på sig när han lämnade riksdagen för ett år sedan.

1/3

Mitt i folkfesten. Håkan och Åsa älskar själva att ordna fester. Tropisk fest med sand och kokosnötter inne i lägenheten, temamiddag från 1962 med Mahognygroggar och hattfester. Juholts hattsamling har följt med till Reykjavik.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
2/3

Yolo-tröjan blev känd när när Håkan Juholt hade på sig den när han lämnade politiken för ett år sedan.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
3/3

Lilla Island blev det minsta land som tagit sig till VM. Samtidigt pågår en regeringskris och det är nyval i slutet av oktober.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

På Ingolfstorget kokar det trots regnet. Tusentals islänningar gör ”vulkanen”. Sveriges nye ambassadör Håkan Juholt också. Det går att ta på optimismen som en VM-biljett skapar för ett litet land. Men när borgmästaren kommer ut blir hon utbuad. Det är regeringskris på Island.

Håkan Juholt tvingas halvskrika i sorlet när han talar om sin oro – för Sveriges framtid.

– Hur gammal är din son? Fyra? När han är gammal kommer han inte att leva i en demokrati utan i en teknokrati, eller en diktatur. Det är så in i helvete sorgligt. Jag är ledsen att säga det, men jag är 100 procent säker. Vi håller på att avveckla demokratin, säger den före detta ledaren för Sveriges största parti.

Vi ska återkomma till Juholts profetia.

Håkan Juholt tvingades bort som partiledare för Socialdemokraterna 2012 efter tio månader på posten och efter ett växande internt missnöje. Han lovades ett nytt uppdrag av efterträdaren Stefan Löfven, men inget hände.

Han befann sig i limbo i riksdagen. En stor del av livet på paus. Få motioner, ingen talartid i stolen. Juholt var uttråkad och reste runt till bygdegårdar och fikarum och höll 470 tal i stället, i ett utdraget farväl. Han och politiken gjorde slut med varandra efter 40 år.

Annons

– Jag tycker att det är besvärande att inte jobba hårt, säger han om den tiden.

”Min roll är att förmedla känslor.”
”Min roll är att förmedla känslor.” Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Det tog fyra år innan den förre S-ledaren fick en post: Som ambassadör på en vulkanö i Nordatlanten med lika många invånare som Malmö.

Det är rimligt att anta att det inte är det hetaste ambassadörsjobbet inom diplomatkåren. Men Håkan Juholt sa ja direkt och säger sig vara oerhört peppad. Han och Åsa är klara med Sverige på ett bra tag.

Faktum är att planen är att inte åka tillbaka överhuvudtaget under de tre, fyra åren på Island. Utan i stället möta vänner och släkt på ställen som Paris eller spanska solkusten.

– Jag är 55 år och får börja ett nytt liv i ett nytt land med min hustru. Jag har i hela mitt liv levt med devisen att man inte ska stå kvar på perrongen när tåget åkt bara för att man inte är säker på vart tåget ska gå, säger Håkan Juholt.

Annons

”Då var det dags för kaffi.”

Varje morgon vid 9.30 ropar alltiallon Lars försynt ut i högtalarsystemet till de fyra anställda på ambassadens kansli att det är fika.

Vi går i samlad tropp till köket, får våra koppar. På väggen påminner en karta över Arktis om var vi är. Men solen bländar denna morgon och ambassadör Juholt drar ner persiennerna. Staben talar om matchen och Juholt berättar att han vill satsa på fotboll nästa år, på Lars Lagerbäck-kopplingen, på seminarier om den nordiska fotbollsmodellen. Och så diskuterar de inbjudningar.

– Vad är koden för ”slips av”? Business casual eller bara casual?

Det stod snabbt klart för den lilla personalstyrkan att det är nya tider på ambassaden. I receptionen har Håkan Juholt bytt ut den bleknade Sverigekartan mot en affisch för nya filmen Borg. Staben har redan fått en rad nya arbetsuppgifter.

– Ambassaden är liten, resurserna små, det gäller att trolla med knäna, säger Juholt.

1/3

Juholts arbetsrum på ambassadens kansli. ”Oj, har jag havsutsikt, det har jag missat”, säger han.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
2/3

Paret Juholt har juholtifierat residenset.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
3/3

Håkan Juholt plockar bort en kudde med finländskt motiv på ett seminarium i Nordens hus. Han vill se mer svenskt och mindre nordiskt arbete – även om han värnar Norden.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Inne på sitt kontor längst bort i korridoren har han utsikt över Atlanten. I bokhyllan står en snidad Juholtfigur med saltgurka i handen och på väggarna hänger en trasig Simpsonsklocka och ett diplom som visar att han flugit JAS Gripen. Nyhetsbyrån TT ringer gång på gång, men telefonen krånglar. Flera i personalen kommer in i omgångar och försöker åtgärda problemet.

Annons

– Vad skönt, jag kommer inte att få ett samtal på tre år, skämtar Juholt.

Till slut fungerar det. TT vill ha en kommentar om Islands fotbollsseger. Ett stort antal medier kontaktar Juholt under dagarna vi är där. Ovanligt många för att röra sig om en ambassadör på Island. Den mediala attraktionskraften verkar sitta i och han kommer att utnyttja det maximalt.

Det är sex grader ute. Blåsten letar sig in i märgen. Bergstopparna är täckta av snö. Håkan Juholt står böjd vid en liten bäck i ett dramatiskt landskap. Några hästar tittar på när han – med ilsket röda händer – böjer sig ner, letar försiktigt i bäckfåran invid bruna vulkaniska stenar och tar upp några blad och luktar.

– Jag ska krydda min egen snaps, berättar han. Ambassadörens snaps. Med isländska örter.

Vi har tagit en paus på väg till Geysir, den sprutande varma källa som alla turister måste se. Vi tränger in oss i den vita fyrhjulsdrivna Range Rovern, jag, fotografen, Håkan och Åsa. Jag frågar om det där han sa natten innan. Om hotet mot demokratin. Han tar sats.

Annons

– Jag tror inte att hotet är en diktatur med rullande stridsvagnar på Sergels torg, utan ett expertstyre där vi inte låter landet styras av medborgarnas värderingar. Demokratin glider oss ur händerna. Färre vill bli folkvalda, partierna tonar ned ideologin. Visst, jag ser en risk att det kan bli diktatur på sikt, säger han med stort allvar.

Juholt i det isländska landskapet.
Juholt i det isländska landskapet. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Åsa Juholt har tagit med sig kaffe och kakor i bilen. Paret Juholt smågnabbas, skämtar. De träffades 2005. Hon blev känd som Håkan Juholts ”kulbo” – han tyckte att det var roligare att kalla henne det än sambo – och fick sin tid i mediernas blickfång.

Klassförakt. Så har Juholt benämnt beskrivningarna av honom och Åsa. ”Vi beskrevs som feta och korkade. Klart att det tärde på självkänslan”, har han sagt. Och att han ”förstört hennes liv”. Men de har hållit ihop, svetsats samman.

Annons

I januari 2012 tvingade Håkan Juholt ner Sveriges journalistkår till Oskarshamn för sitt avsked efter ett sent pressmeddelande kvällen innan. Han är fortfarande så nöjd med tilltaget att han inte kan låta bli att skratta så att mustaschen studsar. Dagen efter friade han till Åsa.

– Jag tänkte att jag inte ville dra in Åsa i det livet, men nu var det bakom oss och då tog vi nästa steg.

1/2

Strax före selfien överraskas Håkan Juholt av Stokkurs heta vatten under turen till källorna. ”Det var inte så farligt. Jag har fått värre saker i ryggen”, skämtar den förre S-ledaren.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
2/2

Det isländska landskapet lämnar ingen oberörd.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Något håller på att hända i residenset på Fjolugata 9. Själva kansliet där den lilla personalstyrkan arbetar ligger i ett köpcentrum, men det är i den enorma, vita 20-talsvillan några kilometer därifrån som Håkan och Åsa bygger ett hem, ett nytt liv.

De har fraktat hit det mesta från hyresrätten i Västertorp – kanske landets mest omskrivna förortslägenhet efter affären med dubbel ersättning från riksdagen. På väggarna hänger Håkans konst samt masker och träfigurer från Afrika och Sydostasien från Åsas tid som reseledare.

– Det var overkligt att vakna upp här första morgonen, säger Åsa Juholt som visar runt.

Själv har hon inte så mycket att göra än.

Annons

– Jag simmar med finländska ambassadörsfrun varje dag. Men jag funderar på att säsongsjobba inom turistnäringen.

1/4

Åsa Juholt berättar att hon föreslagit att Håkan skulle chocka oss genom att raka av sig mustaschen. ”Men det kommer aldrig att hända. Jag tror att han föddes med mustasch”.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
2/4

Här i källaren ska den kulturintresserade Juholt dra igång ett galleri. Svenska konstnärer ska ställa ut och få bo i källaren.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
3/4

Att vara ambassadör på Island är väldigt handson. Ambassadör Juholt får hälla upp chips, ställa fram stolar och själv filma intervjuer. Paret Juholt kör runt i en begagnad Subaru för 50 000 kronor.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
4/4

Den mäktiga trappan i residenset. På ovanvåningen bor paret Juholt, på undervåningen finns en representationsvåning. De har monterat möbler på kvällarna sedan de kom för några veckor sedan.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

UD:s intresse för en flodvåg av rapporter från Island är ärligt talat rätt litet och påtryckningarna från svenskt näringsliv små (landet står för 0,3 procent av Sveriges export).

Det innebär å ena sidan att ingen bryr sig så mycket om vad ambassadör Juholt gör. Å andra sidan: Juholt, vars handlingsfrihet kringskars under tiden som S-ledare, har äntligen fria händer.

Planerna är stora, residenset ska bli en mötesplats. Håkan Juholt har bara haft jobbet i några veckor, men har redan ordnat så att Elvis Presleys basist Jerry Scheff ska spela i vardagsrummet – och sova över. Elvis är fortfarande husguden.

Juholt har även låtit måla om ett par oanvända rum för att starta ett konstgalleri. På den enorma terrassen ska det bli konserter och barbeque. Det mesta får ambassadör Juholt fixa själv: Ställa ut stolar, hälla upp chips, filma och lägga ut på hemsidan.

Den förre ambassadören Bosse Hedberg sa i en intervju att islänningar ”är mycket djärva när det gäller att snabbt dra igång projekt och att sånt kan svenska byråkrater bli förskrämda av”.

Annons

Kanske är Håkan Juholt på rätt plats.

Håkan Juholt har konsekvent sagt nej till tv-program: ”Jag ville inte vara en c-kändis som ställde sig till förfogande för något slags lyteskomik.”
Håkan Juholt har konsekvent sagt nej till tv-program: ”Jag ville inte vara en c-kändis som ställde sig till förfogande för något slags lyteskomik.” Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Det är bäddat med vita linnen för den svenska försvarsministern i dubbelsängen nere i källaren. Samma dag som vi åker hem ska Peter Hultqvist komma på besök för ett möte om säkerhetspolitik i Arktis.

De är vänner sedan sent 70-tal. Juholt har haft på sig en Borlängeslips hela veckan (Hultqvist var kommunalråd där i 17 år). Han blir förbannad när han får höra att försvarsministerns adjutant inte tycker att det är nödvändigt med svenska flaggor på bilen som ska köra Hultqvist från flygplatsen.

– I helvete heller. Om svenska försvarsministern kommer till Island så ska fanorna smattra i vinden, ryter Juholt.

Hultqvist var en av dem som stod upp för Juholt i verkställande utskottet när det blåste. Fem år har gått sedan Håkan Juholt under stor turbulens tvingades bort från partiledarposten.

Annons

Har han ändrat sin bild av vad som hände?

– Nej, inte mer än att jag förstod för sent att det fanns de i min närhet som ville komma åt mig. Och att de var väldigt nära mig. Jag hade illusionen om att det var en stark uppbackning, säger han.

– Jag är inte naiv. Jag var en erfaren politiker. Jag hade en ideologisk kurs. Valet av mig var inte ologiskt. Men jag blev trött på att vara i kvicksand, jag fick aldrig sätta ner foten någonstans, det tog på krafterna att bara kippa efter luft hela tiden.

1/3

Håkan Juholt på seminarium om hållbarhet i Nordens hus med representanter från Ikea, H&M och Swedish fashion counsil. I publiken sitter ett 50-tal personer.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
2/3

Med ambassadören är de fem stycken på den lilla ambassaden i Reykjavik. De har överdimensionerade lokaler och ska flytta.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
3/3

Håkan Juholt skämtar och minglar. Delar ut visitkort. ”Jag har tryckt upp så in i helvete med visitkort.”

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Efter några intensiva dygn med Håkan Juholt är det lätt att se varför han blev partiledare – men kanske också varför han inte är det längre.

Redan innan han valdes sa han i en P1-dokumentär att han var för yvig och att han varken hade kapaciteten socialt eller politiskt. Och visst skämtar han lite grovt för en ex-statsministerkandidat – även om det ofta är roligt (”Om du skriver det så åker jag hem till dig och bränner ner ditt hus”). Är lite för direkt och social, för oförställd. Både ödmjuk och lite skrytsam. Kanske inte tillräckligt statsmannamässig?

Annons

Eller handlade det, som så ofta inom politiken, även om tajming?

Sedan Juholt tvingades bort har frispråkiga och osannolika politiker som motarbetas av partieliten, men burits fram av gräsrötter, haft framgångar. En Bernie Sanders i USA, en Jeremy Corbyn i Storbritannien. En Donald Trump i Vita huset.

Då – när Juholt valdes 2011 – dominerade duon Reinfeldt/Borg svensk politik med regeringsduglighet och kamp om mittenväljarna. Möjligen är skriken efter politiker som upplevs som ”äkta” och ideologiskt drivna högre i dag.

– Naturligtvis ser jag parallellerna. Jag fick stöd för att jag var en reaktion på samhällsförändringar som människor inte tyckte om. Men det var kanske för tidigt för den ideologiska dimensionen, säger Håkan Juholt i dag.

– Jag bars fram av gräsrötterna. Corbyn hade det värre än jag och genomförde ett historiskt bra val. Det är självklart att jag reflekterat över om jag bara skulle ha stannat kvar och låtit partikongressen avgöra och uppmanat de andra att kandidera mot mig och säga ”tack för kaffet nu går vi skilda vägar”.

Håkan Juholt har haft mycket tid att tänka under åren som gått sedan han tvingades bort som partiledare 2012.
Håkan Juholt har haft mycket tid att tänka under åren som gått sedan han tvingades bort som partiledare 2012. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Så vad blir nästa steg? Håkan Juholt har ett vilande bolag med sin gamle finansministerkandidat Tommy Waidelich och äger en fastighet norr om Alicante i södra Spanien. Han berättar om drömmen när vi far genom det isländska landskapet.

– Om fyra år är jag 59 år, då kanske jag ska påbörja pensionärstiden, stå med stråhatt, vit linnekostym och ha ett litet pensionat, ett Riojavin står upphällt i ett glas. Det är väl inte en dålig dröm?

– Min läggning är att jag är nyfiken. På livet. På nya smaker. Jag vill inte sluta leva. Jag vill inte dö utan att ha stillat nyfikenheten.

Efter reklamen visas:
Se Juholt göra vulkanen

Mitt i folkfesten. Håkan och Åsa älskar själva att ordna fester. Tropisk fest med sand och kokosnötter inne i lägenheten, temamiddag från 1962 med Mahognygroggar och hattfester. Juholts hattsamling har följt med till Reykjavik.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 19

Yolo-tröjan blev känd när när Håkan Juholt hade på sig den när han lämnade politiken för ett år sedan.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 2 av 19

Lilla Island blev det minsta land som tagit sig till VM. Samtidigt pågår en regeringskris och det är nyval i slutet av oktober.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 3 av 19

”Min roll är att förmedla känslor.”

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 4 av 19

Juholts arbetsrum på ambassadens kansli. ”Oj, har jag havsutsikt, det har jag missat”, säger han.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 5 av 19

Paret Juholt har juholtifierat residenset.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 6 av 19

Håkan Juholt plockar bort en kudde med finländskt motiv på ett seminarium i Nordens hus. Han vill se mer svenskt och mindre nordiskt arbete – även om han värnar Norden.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 7 av 19

Juholt i det isländska landskapet.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 8 av 19

Strax före selfien överraskas Håkan Juholt av Stokkurs heta vatten under turen till källorna. ”Det var inte så farligt. Jag har fått värre saker i ryggen”, skämtar den förre S-ledaren.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 9 av 19

Det isländska landskapet lämnar ingen oberörd.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 10 av 19

Åsa Juholt berättar att hon föreslagit att Håkan skulle chocka oss genom att raka av sig mustaschen. ”Men det kommer aldrig att hända. Jag tror att han föddes med mustasch”.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 11 av 19

Här i källaren ska den kulturintresserade Juholt dra igång ett galleri. Svenska konstnärer ska ställa ut och få bo i källaren.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 12 av 19

Att vara ambassadör på Island är väldigt handson. Ambassadör Juholt får hälla upp chips, ställa fram stolar och själv filma intervjuer. Paret Juholt kör runt i en begagnad Subaru för 50 000 kronor.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 13 av 19

Den mäktiga trappan i residenset. På ovanvåningen bor paret Juholt, på undervåningen finns en representationsvåning. De har monterat möbler på kvällarna sedan de kom för några veckor sedan.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 14 av 19

Håkan Juholt har konsekvent sagt nej till tv-program: ”Jag ville inte vara en c-kändis som ställde sig till förfogande för något slags lyteskomik.”

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 15 av 19

Håkan Juholt på seminarium om hållbarhet i Nordens hus med representanter från Ikea, H&M och Swedish fashion counsil. I publiken sitter ett 50-tal personer.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 16 av 19

Med ambassadören är de fem stycken på den lilla ambassaden i Reykjavik. De har överdimensionerade lokaler och ska flytta.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 17 av 19

Håkan Juholt skämtar och minglar. Delar ut visitkort. ”Jag har tryckt upp så in i helvete med visitkort.”

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 18 av 19

Håkan Juholt har haft mycket tid att tänka under åren som gått sedan han tvingades bort som partiledare 2012.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 19 av 19