Annons

Ambassadören: ”Jag får höra att Sverige gör rätt”

Den svenska strategin under coronapandemin får beröm av några av länderna som har haft striktast restriktioner.
Den svenska strategin under coronapandemin får beröm av några av länderna som har haft striktast restriktioner. Foto: Janerik Henriksson/TT

Massiv kritik mot Sverige för coronastrategin – men i några av länderna med hårdast restriktioner ges beröm. ”Jag får höra att Sverige gör rätt”, säger Niclas Trouvé, svensk ambassadör i Saudiarabien.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Sveriges ambassadör i Saudiarabien Niclas Trouvé.

Foto: Patrick Sörquist/TT

När coronaviruset kom till den arabiska halvön var Saudiarabien och Förenade arabemiraten snabba att stänga ned.

Saudierna stoppade snabbt alla turistvisum och förbjöd resor till de heliga städerna Mecka och Medina. Skolor och universitet stängdes och miljonböter infördes för resenärer som inte uppgav korrekt information om sin hälsa. Arabemiraten följde i sin stora grannes spår.

– I Förenade arabemiraten testar vi så många som möjligt och ser till att alla som har viruset sätts i karantän eller får vård på sjukhus. Det framstår nästan som motsatsen till Sveriges strategi, säger Mina Al-Oraibi, chefredaktör för den emiratiska tidningen The National, till SvD.

Det har gett resultat: dödstalet låg på fredagen på 237, jämfört med Sveriges 3 925 och länderna har ungefär lika stor befolkning.

Trots det framstår Sverige ändå bättre än många andra europeiska länder och USA, säger Mina Al-Oraibi:

– I Storbritannien svängde man från den ena strategin till den andra. Nu har de väldigt höga dödstal utan att ha kunnat rädda vare sig ekonomin eller låta samhället fortsätta som vanligt. Sverige däremot slog fast en strategi och håller sig till den.

Annons
Annons

Sveriges ambassadör i Saudiarabien Niclas Trouvé.

Foto: Patrick Sörquist/TT

Det har gjort att Sverige har hamnat på många människors radar och att betydligt fler emiratier än tidigare är intresserade av vad som händer här.

– Det är inte nödvändigtvis något dåligt.

Den svenska strategin ses som ett uttryck för ett väldigt individualistiskt samhälle – mycket annorlunda än det emiratiska, säger Mina Al-Oraibi.

– Som vi uppfattat det handlar det om att alla måste ta personligt ansvar, utan att ni stänger ned hela samhället. Man förstår att det finns en större personlig frihet och att man inte bor i stora familjer, som här i Mellanöstern.

Sveriges ambassadör i Saudiarabien Niclas Trouvé.
Sveriges ambassadör i Saudiarabien Niclas Trouvé. Foto: Patrick Sörquist/TT

Den svenska ambassadören i Saudiarabien, Niclas Trouvé, har precis lyckats komma till Sverige med ett saudiskt plan som skulle hämta hem saudier. Han tycker att det är skönt att slippa den 40-gradiga värmen och ofriheten.

– Vi hr ju haft utegångsförbud i månader där, säger han till SvD.

Han berättar att han fått mycket frågor om den svenska coronastrategin och att det har förekommit kritiska artiklar i medierna.

– De undrar hur ett land som anses stå upp för mänskliga rättigheter och även påtalar dem i andra länder, inklusive Saudiarabien, kan ha så höga dödssiffror. Är inte rätten till liv också en mänsklig rättighet? frågas det i artiklarna.

Han brukar ta kontakt med journalister som skriver om Sverige och försöka nyansera bilden.

– Jag understryker att beskrivningarna av de svenska åtgärderna inte alltid stämmer. Man tror ofta att vi lever på som vanligt medan alla andra har stängt.

Samtidigt är Saudiarabien mer kritiskt mot EU i stort, säger Niclas Trouvé. Saudierna känner sig ofta kritiserade av omvärlden, vilket gör det extra intressant att jämföra Europas respektive Saudiarabiens sätt att hantera epidemin. Saudiarabien hade på fredagen bara 351 döda, trots en befolkning på 33 miljoner invånare.

– Huvudbudskapet är att Europa inte förmått hantera krisen. Samtidigt har det varit väldigt lite kritik mot Kina och USA. Det kan man ju spekulera i varför, men USA är ju en nära allierad.

Niclas Trouvé tror inte att coronakrisen förändrat synen på Sverige.

– Sverige har alltid setts som ett framstegsland med forskning och Nobelpris. Det bilden tror jag inte påverkas i grunden.

Alla saudiska reaktioner har inte heller varit kritiska, berättar han.

– Från företag och högt uppsatta industriledare har jag fått höra att de tycker att Sverige gör rätt. De är oroliga för vad nedstängningarna kommer att innebära – både för Saudiarabien och världsekonomin. Kanske har Sverige valt den rätta strategin på lång sikt, säger Niclas Trouvé.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons