Annons

Jesper Sundén:Amerikan leder offensiv för att ta över Libyen

En amerikan håller på att försöka ta över hela Libyen med militär makt. Det hjälpte inte att FN-chefen vädjade om att han skulle låta bli. Inbördeskriget har nått huvudstaden Tripoli och i bakgrunden bidar en salafistisk grupp sin tid för att styra landet in på en annan väg.

Under strecket
Publicerad

Libysk-amerikanske Khalifa Haftar under ett Parisbesök hos president Emmanuel Macron, i Élyséepalatset, i maj förra året.

Foto: Francois Mori/APBild 1 av 3

FN:s generalsekreterare António Guterres.

Foto: Bebeto Matthews/APBild 2 av 3

Libyens nationella armé (LNA).

Foto: Esam Omran Al-Fetori/TTBild 3 av 3

Libysk-amerikanske Khalifa Haftar under ett Parisbesök hos president Emmanuel Macron, i Élyséepalatset, i maj förra året.

Foto: Francois Mori/APBild 1 av 1
Libysk-amerikanske Khalifa Haftar under ett Parisbesök hos president Emmanuel Macron, i Élyséepalatset, i maj förra året.
Libysk-amerikanske Khalifa Haftar under ett Parisbesök hos president Emmanuel Macron, i Élyséepalatset, i maj förra året. Foto: Francois Mori/AP

Vadå amerikan, undrar du kanske? Jo, den 75-årige generalen Khalifa Haftar, som försöker erövra hela Libyen från sin bas i östra delen av landet, har faktiskt amerikanskt medborgarskap, vid sidan av sitt libyska. I 20 år bodde han i Virginia. Tre av hans sex barn bor fortfarande där.

Innan och efter det var Haftar med om att både föra Muammar Gaddafi till makten i Libyen genom en kupp 1969 och att driva honom från makten i revolutionen mot diktatorn 2011.

Sedan 2014 har Haftar kontinuerligt fortsatt att stärka sin ställning militärt genom att ta över Benghazi, delar av norra och södra Libyen. Han har byggt upp en armé som han kallar Libyens nationella armé och 4 april inledde han en offensiv för att ta över huvudstaden Tripoli.

Annons
Annons

FN:s generalsekreterare António Guterres.

Foto: Bebeto Matthews/APBild 1 av 1

Detta trots att FN-chefen António Guterres var i Tripoli för att förbereda en nationell försoningskonferens som skulle hållas 14–16 april. Guterres försökte till och med personligen att övertala Haftar att ställa in offensiven under ett möte dem emellan den 5 april, men förgäves.

FN:s generalsekreterare António Guterres.
FN:s generalsekreterare António Guterres. Foto: Bebeto Matthews/AP

Nu blir det knappast någon konferens. Den var tänkt som ett försök att få stopp på kaoset i landet som rått sedan 2011, då en internationell koalition ingrep för att skydda civila libyer från regimens våld. Ingripandet slutade dock med att Gaddafis konvoj bombades och han dödades. Konferensen skulle också bana väg för ett demokratiskt val som skulle skapa enhet och samförstånd i det splittrade landet.

Sedan Gaddafis fall har olika miliser och grupper styrt olika delar av landet. Ett tag hade Libyen tre olika regeringar som alla gjorde anspråk på att vara det legitima styret över landet. Inte har det blivit bättre av att olika länder gett stöd åt olika grupper.

I dag är FN och världssamfundet officiellt överens om att regeringen i Tripoli är den legitima. Trots det kunde FN:s säkerhetsråd i söndags inte enas om att uppmana Haftar att stoppa sin offensiv mot huvudstaden. Ryssland lade in sitt veto.

Inte heller EU kunde komma överens om ett likadant uttalande i onsdags. Då stoppades det av Frankrike, som har oljekällor i den östra delen av landet – som Haftar kontrollerar.

Annons
Annons

Libyens nationella armé (LNA).

Foto: Esam Omran Al-Fetori/TTBild 1 av 1

Vad vill då general Haftar? Han har framställt sig som att han vill skydda landet från terrorister och bekämpa radikala islamister. Samtidigt är han allierad med Libyens salafister, som är starka motståndare till demokrati. De har också tilldelats ledarroller inom Haftars armé, enligt den franska tidningen Libération.

Libyens nationella armé (LNA).
Libyens nationella armé (LNA). Foto: Esam Omran Al-Fetori/TT

Salafisternas ledare Rabee al-Madkhali har stöd av det saudiska kungahuset och enligt vissa uppgifter vill även Saudiarabien förhindra att Libyen blir en demokrati. Strax före offensiven mot Tripoli besökte general Haftar Saudiarabien där han mötte kung Salman. Inget är känt om vad som avhandlades under mötet.

Sannolikt vill Haftar också ta över kontrollen över Libyens naturtillgångar – gas- och oljekällorna. De östra delarna av landet uppges befinna sig i ekonomisk kris, och får soldaterna i Haftars armé inte betalt är frågan hur lojalt de står vid hans sida.

Miliser från kuststäderna Misrata och Zawia har ryckt ut för att försvara huvudstaden mot Haftars styrkor, vilket för närvarande tycks ha hejdat offensiven. Men Tripolis enda fungerade flygplats har bombats och FN:s barnfond Unicef varnar för att över en halv miljon barn befinner sig i stor fara till följd av kriget.

Haftars styrkor har fördel av att ha fått både attackhelikoptrar, flygplan och pansarbilar från Förenade arabemiraten – i strid mot FN:s vapenembargo mot Libyen.

En sak är säker – skulle Haftar ta kontrollen över Libyen i samråd med de salafistiska Madkhali-anhängarna blir det inga demokratiska val i landet på mycket länge.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons