Annons

Amerikansk rabbin ska öppet fördöma Karolinska

Foto: Jessica Gow/TT

Nu kommer nya larm om trakasserier mot en judisk läkare på Karolinska sjukhuset. Människorättsorganisationen Simon Wiesenthal Center planerar därför ett fördömande av Karolinska sjuhuset och institutet i samband med att medicinpristagaren offentliggörs i början av oktober.

Under strecket
Publicerad

I juni avslöjade SvD att den läkare som anklagas för antisemitism på Karolinska universitetssjukhuset omplacerats till en administrativ tjänst med lägre lön. Många trodde då att den internationellt uppmärksammade historien kunde avslutas.

Men enligt den judiske läkaren har situationen förvärrats och i en ny anmälan till Diskrimineringsombudsmannen (DO) påstås att sjukhusledningen trappat upp trakasserierna, ryktesspridningen och lögnerna. Dessutom visar det sig nu att den utpekade läkaren fått behålla sin överläkartjänst, sitt arbetsrum och i stället fått en löneförhöjning så att han nu är högst betald på den aktuella kliniken.

Skulden har snarare lagts på offret medan utövaren skyddats.

Samtidigt har rabbin Abraham Cooper på Simon Wiesenthal Center i USA agerat mot såväl sjukhusdirektören på Karolinska som ledningen för Karolinska Institutet och finansregionrådet Irene Svenonius (M). Han är mycket besviken på både Institutet och sjukhuset och vill nu att Karolinska ska få känna av kritiken även internationellt.

Annons
Annons

I ett brev till Irene Svenonius skriver han att han ingetts falska förhoppningar om att situationen skulle lösas.

– Men i stället har det blivit värre där skulden snarare lagts på offret medan utövaren skyddats, skriver han.

I Stockholm firas i slutet av september 25-årsjubileet av samarbetet mellan Karolinska och den världsledande amerikanska Mayo-kliniken. Rabbin Abraham Cooper skriver att han tagit kontakt med ledningen för Mayokliniken och informerat om den ”pågående skandalen på Karolinska”. Han har också underrättat den amerikanska ambassaden i Stockholm som beslutat att inte delta i jubileet.

Första måndagen i oktober offentliggörs Nobelpriset i medicin och inför årets pris skriver rabbin Abraham Cooper att han ska kalla till en presskonferens där han öppet kommer att fördöma Karolinska.

– De har agerat omoraliskt mot en briljant läkare som tagit sig friheten att larma om den antisemitism som riktats mot honom och andra judiska kollegor, skriver Abraham Cooper.

I ett mejl till SvD understryker Abraham Cooper att han ska fortsätta använda sig av alla forum för att stoppa härvan på Karolinska.

Irene Svenonius (M) påpekar i en kommentar till SvD att varken antisemitism eller någon annan form av trakasserier eller diskriminering kan eller får accepteras i Region Stockholm.

– Jag har varit öppen med min kritik mot sjukhusledningens hantering av detta och de behöver nu dra lärdomar från detta för framtiden. I grunden är detta en arbetsgivarfråga och oavsett hur vidrigt jag tycker att antisemitism är måste vi följa svensk lag.

– Jag kommer alltid att markera mot antisemitism men varken jag, Karolinska eller någon annan i Region Stockholm kan stå över svensk arbetsmarknadslagstiftning, tillägger hon.

Kim Sjölund, presschef på Karolinska, håller inte med om påståendet att sjukhuset inte agerat.

– Det har vi gjort konsekvent och tydligt. Det handlar om olika insatser på olika nivåer. Dels fullföljer vi åtgärdsplanen som aviserats tidigare. Dels handlar det om insatser för att förebygga och upptäcka alla former av trakasserier och antisemitism, som står helt i strid med sjukhusets värderingar. Vi är fast beslutna om att fortsätta detta arbete, säger hon till SvD.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons