Annons

Amerikansk vänstersväng – när Sverige går åt höger

Bernie Sanders, Joe Biden och Elizabeth Warren.
Bernie Sanders, Joe Biden och Elizabeth Warren. Foto: John Minchillo/AP

Om januariavtalet har vridit svensk inrikespolitik tydligt åt höger, så går Demokraterna i USA i motsatt riktning. Den trenden förstärktes ytterligare efter nattens debatt. Är USA det nya Sverige?

Under strecket
Publicerad

I natt ägde höstens stora demokratiska presidentkandidatsdebatt rum – som av en händelse mitt emellan höstens två svenska partiledardebatter, den i SVT i söndags och den i riksdagen nu på onsdagen.

Amerikansk politik brukar traditionellt ligga rejält till höger om svensk politik, men utvecklingen inom Demokraterna inför nästa års presidentval har inneburit en rejäl vänstersväng. Bernie Sanders har ibland använt Sverige som ett bra exempel på socialistisk politik.

Enligt statsvetaren Elizabeth Walentin, som själv tidigare jobbat för Demokraterna, tätnade racet ytterligare efter nattens debatt, med vänsterkandidaten Elizabeth Warren som ny favorit:

– Elizabeth Warren har kommit i kapp. Nu blev hon för första gången hårt ansatt i debatten. Men hon klarade attackerna utmärkt, säger Elizabeth Walentin, som är född och uppvuxen i USA och i dag verksam i Sverige.

Migration och kriminalitet dominerar svenska partiledardebatter, hur stort var intresset i den amerikanska debatten för de frågorna, jämfört med till exempel ekonomisk fördelning?

Annons
Annons

– Man väljer huvudämnen beroende på var man befinner sig. För att få puls i debatten. Nu ägde debatten rum i Ohio och fokus hamnade på mycket på jobb inom fabriksindustrin. Det var inga klimat- eller hbtq-frågor, det har man klarat av tidigare, säger Elizabeth Walentin.

Vad skulle svenska politiker kunna lära sig av demokraternas debatt?

– Att vara uthållig och behålla fokus under tre timmar. Det finns inte utrymme för några misstag, säger Elizabeth Walentin.

Och tvärtom?

– Att inte vara så finslipad in i varje detalj. Styrkan av att vara minutiöst förberedd kan kanske upplevas som lite begränsande där minsta lilla gest kan tolkas negativt, säger Elizabeth Walentin.

Efter reklamen visas:
Vem blir Trumps utmanare 2020?

Sjukvårdsreformen ”Medicare for all” är en typisk vänsterfråga i USA. Här blev det stundtals munhuggning och ironiserande mellan Joe Biden och Elizabeth Warren om vem inom Demokraterna, sedan Barack Obama lämnat, som ska ta åt sig äran av att reformer om allmän sjukvård har blivit en viktare fråga i USA.

Den 78-årige kongressledamoten Bernie Sanders från Vermont, som länge var partilös och inte gick med i Demokraterna förrän 2015, visade nu att han återhämtat sig från den hjärtattack han fick för bara två veckor sedan.

– Bernie har sett till att debatten drar mycket längre vänsterut än vad som var fallet för sådär 12–13 år sedan, säger Elizabeth Walentin.

Elizabeth Warren brukar beskrivas som nästan lika mycket vänster som Bernie Sanders. 70-åringen, som växte upp under fattiga förhållanden i Oklahoma och blev professor på ansedda universitetet Harvard, kritiserade bland annat Barack Obama för frihandelsavtalet som hon menade skulle få negativa effekter på amerikanska arbetare.

Hon har under sin tid som politiker intresserad sig för konsumenträtt och låg bakom inrättandet av den federala konsumenträttsmyndigheten Consumer Financial Protection Bureau.

Nu visade hon kyla i en ofta het debatt:

– Hon landade på fötterna, säger Elizabeth Walentin.

Fanns det någon uppstickare?

– Amy Klobuchar från Minnesota visade att hon vill vara med även i fortsättningen. Men visst handlar det nu i huvudsak om tre kandidater: Elisabeth Warren, Bernie Sanders och Joe Biden. Biden visade att utrikespolitiken är hans hemmaplan, speciellt under andra halvan av debatten. Han klarade angreppen mot sin son (Hunter) och vad som hänt i Ukraina på ett bra sätt, säger Elizabeth Walentin.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons