Annons

Amerikansk myndighet inleder utredning

Den amerikanska finansmyndigheten Department of Financial Services i New York har inlett en utredning av Swedbank, enligt SVT:s Uppdrag granskning.

Under strecket
Direkt
Publicerad
Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1
Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1
Foto: Lars Pehrson

Misstankarna gäller vilseledande information i samband med att myndigheten krävde svar av Swedbank om den ökända advokatbyrån Mossack Fonseca. Enligt SVT ska utredningen har inletts i direkt anslutning till Uppdrag gransknings första avslöjande om misstänkt penningtvätt i den svenska storbanken den 20 februari.

Den utredning som den amerikanska finansmyndigheten DFS inlett gällande Swedbank omfattar sju olika ärenden ("matters").

Det framgår av ett brev som DFS skickat till Swedbank och som Financial Times har tagit del av och rapporterar om på onsdagen.

Den brittiska tidningen skriver att brevet, daterat den 20 februari, innehåller information om att DFS i New York genomför flera undersökningar ("several inquiries") som gäller Swedbank och bankens eventuella roll i flera andra penningtvättsskandaler. Här nämner Financial Times, utöver Mossack Fonseca, även Danske Bank, lettiska ABLV, cypriotiska FBME och litauiska Ukio.

DFS i New York har avböjt att kommentera uppgifterna. Inte heller Swedbank kommenterar, men säger till den brittiska tidningen att banken samarbetar fullt ut med alla relevanta myndigheter.

Financial Times konstaterar att brevet, som alltså skickades för en dryg månad sedan, är det första konkreta tecknet på intresse från en amerikansk myndighet gällande den penningtvättshärva som blev känd för den breda allmänheten under förra månaden.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons