Annons

Amerikanska Pen kritiserar Akademiens val

Amerikanska Pen protesterar mot Svenska Akademiens val att ge 2019 års Nobelpris i litteratur till Peter Handke. Arkivbild.
Amerikanska Pen protesterar mot Svenska Akademiens val att ge 2019 års Nobelpris i litteratur till Peter Handke. Arkivbild. Foto: Daniel Maurer

Amerikanska Pen "beklagar djupt" Svenska Akademiens val att ge Peter Handke årets Nobelpris i litteratur.

Under strecket
TT
Publicerad

I ett uttalande på sin hemsida påpekar organisationen att man vanligtvis inte brukar kommentera institutioners litterära priser, men att man måste göra ett undantag för årets Nobelpristagare i litteratur.

"Vi är förstummade av valet av en författare som har använt sin röst i offentligheten till att underminera den historiska sanningen och erbjuda offentligt bistånd till utövare av folkmord" skriver Amerikanska Pen, som framhåller att Handke stöttat både den tidigare serbiske presidenten Slobodan Milosevic och den före detta bosnienserbiske ledaren Radovan Karadzic.

Tyska Der Spiegel listar fler kritiska röster, däribland organisationen Srebrenicas mödrar samt den tidigare utrikesministern i Kosovo, Petrit Selimi, som på Twitter beskriver Handke som en "folkmordslögnare".

Den serbiske kulturministern Vladan Vukosavljevic tycker däremot att Handke hade förtjänat att få priset mycket tidigare, och ser årets Nobelpristagaren som "serbernas vän". I statlig serbisk tv berättade Peter Handke själv, på serbiska, att han skulle fira Nobelpriset med att dricka snaps och vitt vin, uppger Der Spiegel.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons