Annons

"Amerikanske talibanen" friges – hyllar IS

John Walker Lindh, eller Yahya Lindh som han numera heter, släpps fri efter 17 år i fängelse.
John Walker Lindh, eller Yahya Lindh som han numera heter, släpps fri efter 17 år i fängelse. Foto: TT, Scott Applewhite/AP

Den 20-årige ”amerikanske talibanen” greps i Afghanistan 2001. Föräldrarna sade att han var oskyldig, Steve Earle gjorde en låt om honom.
Nu har han släppts – och förespråkar fortfarande global jihad.

Under strecket
Publicerad

John Walker Lindh greps i Afghanistan 2001.

Foto: AP Bild 1 av 3

Svenska Dagbladet den 17 december 2001.

Bild 2 av 3

Den gripne John Walker Lindh fördes till USA från Afghanistan i december 2001.

Foto: TT Bild 3 av 3

John Walker Lindh greps i Afghanistan 2001.

Foto: AP Bild 1 av 1

Amerikanen John Walker Lindh blev den förste person som ställdes inför rätta i anslutning till terrordåden den 11 september 2001. Vid rättegången fördömde han terrorism och sade att attackerna mot New York gick emot islam.

I dag blev han en fri man, efter att ha avtjänat 17 av de 20 år i fängelse som han dömdes till. Han har uppvisat gott uppförande och släpps därför i förtid. De första tre åren kommer 38-åringen, som numera kallar sig Yahya Lindh, att stå under övervakning. Han får inte använda internet fritt och får inte resa utomlands.

Många är kritiska till frigivandet – bland annat president Donald Trump, som dock inte kan förhindra det. Mycket tyder också på att John Walker Lindh har kvar de extrema åsikter som ledde till att han hamnade i fängelset.

2015 fick han frågan vad han tyckte om mordet på journalisten James Foley och om han menade att terrorgruppen IS verkligen var representativt för islam.

– Ja, och de gör ett fantastiskt jobb, blev svaret.

John Walker Lindh greps i Afghanistan 2001.
John Walker Lindh greps i Afghanistan 2001. Foto: AP
Annons
Annons

Svenska Dagbladet den 17 december 2001.

Bild 1 av 2

Den gripne John Walker Lindh fördes till USA från Afghanistan i december 2001.

Foto: TT Bild 2 av 2

Året efter, 2016, granskades han av amerikanska Nationella anti-terrorismcentret som slog fast att Lindh fortfarande propagerade för ett ”globalt jihad”.

John Walker Lindh, som fick sitt förnamn efter John Lennon, växte upp i ett katolskt hem i Maryland och Kalifornien. När han var 16 år konverterade han till islam. Under studier i Jemen och Pakistan radikaliserades han och reste till Afghanistan där han blev taliban och träffade al-Qaida-ledaren Usama bin Ladin.

Efter 11 september-dåden gick USA till attack mot talibanerna. I november greps Lindh i Kunduz tillsammans med andra utländska talibaner. De spärrades in i en militärförläggning dit CIA-agenten Johnny Spann kom och förhörde honom. Efter förhöret gjorde de inspärrade talibanerna uppror och mördade Spann.

Därefter följde ett slag där större delen av de talibanska fångarna dödades. Lindh överlevde dock och flögs till USA. Eftersom han var amerikansk medborgare sattes han inte i Guantánamo-lägret på Kuba, utan åtalades i amerikansk domstol.

Svenska Dagbladet den 17 december 2001.
Svenska Dagbladet den 17 december 2001.

Föräldrarna hävdade att han var oskyldig. Han var ung och förstod inte vad han gett sig in på. Countryartisten Steve Earl spelade till och med in en låt om honom: ”John Walker’s blues”. För SvD:s Magnus Eriksson berättade Earl att han hörde om Lindh när han var i Malmö under en pågående turné. Med på resan var hans egen son, Justin, som även han var 20 år, och han tänkte att det lika gärna kunde hänt hans son eller ”vilken vilsen tjugoåring som helst”.

I samband med frigivandet har det faktum att Lindh under åren i fängelse delat cell med den amerikanske IS-anhängaren Ahmad Musa Jibril uppmärksammats. Samt att amerikanska fängelser saknar avradikaliseringsprogram. Det var ju inte okänt att Lindh en dag skulle släppas fri, men mycket lite tycks ha gjorts för att han skulle ändra uppfattning under fängelseåren.

Den gripne John Walker Lindh fördes till USA från Afghanistan i december 2001.
Den gripne John Walker Lindh fördes till USA från Afghanistan i december 2001. Foto: TT
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons