Annons
Analys

Göran Eriksson:Analys: ”Busch Thor sveps in i överrockar”

Kristdemokraternas valberedning presenterade på tisdagen förslag till ny partistyrelse. SvD:s politiska kommentator Göran Eriksson svarar på fem frågor om vad de nya namnen innebär för partiet.

Under strecket
Publicerad
Foto: KD:S BLIVANDE PARTILEDARE FÅR TVÅ ”ÖVERROCKAR” FRÅN PARTIETS MITTFÅRA, EBBA HENRIKSSON OCH JAKOB FORSSMED, SÄGER SVD:S POLITISKE ANALYTIKER GÖRAN ERIKSSON.Bild 1 av 1
Foto: KD:S BLIVANDE PARTILEDARE FÅR TVÅ ”ÖVERROCKAR” FRÅN PARTIETS MITTFÅRA, EBBA HENRIKSSON OCH JAKOB FORSSMED, SÄGER SVD:S POLITISKE ANALYTIKER GÖRAN ERIKSSON.Bild 1 av 1
Foto: KD:S BLIVANDE PARTILEDARE FÅR TVÅ ”ÖVERROCKAR” FRÅN PARTIETS MITTFÅRA, EBBA HENRIKSSON OCH JAKOB FORSSMED, SÄGER SVD:S POLITISKE ANALYTIKER GÖRAN ERIKSSON.

Vilka är nyheterna i förslaget från Kristdemokraternas valberedning?

Där finns massor av personnyheter, eftersom valberedningen föreslår mycket omfattande förändringar i partistyrelsen.

Den sittande partistyrelsen hade ställt sina platser till förfogande för att, som det heter på politikersvenska, släppa fram ”ett helt nytt lag”.

Och vilka är överraskningarna?

En är att EU-parlamentarikern Lars Adaktusson – som stöttade Ebba Busch Thor – inte finns med bland de föreslagna. Enligt valberedningens ordförande har han erbjudits en plats i partistyrelsen, men avböjt.

Rykten talar om en maktkamp i valberedningen, där de som ville se Adaktusson som vice partiledare förlorade. 

Ebba Busch Thor anses ju stå till höger i partiet - gäller det också de personer som omger henne i valberedningens förslag till ny ledning?

Annons
Annons

Nej, inte i partiets presidium. Enligt valberedningens förslag omges hon av två ”överrockar” från partiets breda mittfåra. Partiets ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed, som länge utmanade Busch Thor, föreslås som förste vice ordförande. Och Emma Henriksson, i dag gruppledare i riksdagen, föreslås bli andre vice ordförande.

Vad betyder det för Ebba Busch Thors möjligheter att lägga om den politiska kursen?

Både Forssmed och Henriksson är djupt förankrade i den politiska och strategiska inriktning som hittills har varit styrande inom KD.

Så rimligen begränsas handlingsfriheten för den blivande partiledaren, och rimligen är det precis det som är avsikten med valberedningen förslag.

Kommer valberedningens förslag att gå igenom?

Det är inte självklart, det finns fortfarande möjligheter att utmana förslaget och försöka få rikstingets stöd för en annan personuppsättning.

Är det inte möjligt så har Ebba Busch Thor, som blivande partiledare, också andra möjligheter att lyfta fram personer som står henne närmare politiskt. Till exempel behöver hon någon som ersätter henne i riksdagens partiledardebatter.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons