Annons

Analytiker: ”All anledning att vara bekymrad”

Efter SvD:s avslöjande om att Finansinspektionen sågade bankens arbete mot penningtvätt kräver nu analytiker korten på bordet av SEB:s vd Johan Torgeby. Bankens aktie tillhörde också förlorarna på måndagsförmiddagen.

Under strecket
Publicerad

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partner, tycker att SEB borde ha varit mer öppna med de problem man haft. Arkivbilder.

Foto: Daniella Backlund, Janerik Henriksson/TTBild 1 av 1

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partner, tycker att SEB borde ha varit mer öppna med de problem man haft. Arkivbilder.

Foto: Daniella Backlund, Janerik Henriksson/TTBild 1 av 1
Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partner,  tycker att SEB borde ha varit mer öppna med de problem man haft. Arkivbilder.
Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partner, tycker att SEB borde ha varit mer öppna med de problem man haft. Arkivbilder. Foto: Daniella Backlund, Janerik Henriksson/TT

SEB:s aktie föll knappt två procent i den inledande handeln på måndagen men repade sig något och var ner marginellt sen eftermiddag.

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partner, är inte förvånad över att investerarna drar öronen åt sig.

– Det finns all anledning att vara bekymrad.

– Det blir allt mer tydligt att penningtvätt är ett större problem än enbart i Danske Bank. Först har Swedbank hamnat i kris, nu får vi se hur SEB hanterar de här uppgifterna, säger han.

Joakim Bornold tycker att SEB, med vd Johan Torgeby, borde ha varit mer öppna med de problem man haft.

– Det finns ingen anledning att dölja uppgifter kring detta i det här läget. I morgon, i samband med rapporten, förväntar jag mig att Johan Torgeby går igenom vad banken gör för att inte hamna i en Swedbanksituation, säger Joakom Bornold.

Annons
Annons

Sekretesstämplande dokument från Finansinspektionen, som SvD tagit del av, visar att myndigheten riktat skarp kritik mot bankens arbete mot penningtvätt och beskrivit det som ”systematiska” brister. FI rapporterade själv flera misstänkta fall till finanspolisen, i samband med sin granskning i slutet av 2016.

SEB:s regelchef Gent Jansson har medgett att det finns anledning till självkritik och att banken borde ha gjort mer för skydda sig mot penningtvätt. Men SEB är också noga med att påpeka att i den slutgiltiga skrivelsen som gick ut från Finansinspektionen från granskningen under 2016–2017 fanns inte anklagelsen om ”systematiska” brister kvar.

Investmentbanken Kepler Cheuvreux skrev i början av april en analys där man varnade för en signifikant risk för penningtvättsfall i SEB:s baltiska verksamhet eftersom banken har en stor verksamhet i regionen.

Nu handlar det om den svenska verksamheten.

– FI avslutade granskningen av SEB 2017 utan åtgärd. Det visar att det kanske inte var så allvarliga brister trots allt. Men det sagt är vi oroliga för SEB-aktien och att den här typen av uppgifter och allvarligare sådana ska komma fram, säger Robin Rane, bankanalytiker på Kepler Cheuvreux.

När det gäller själva rapporten är han försiktigt optimistisk. SEB har de tre senaste kvartalen haft starka rapporter.

– Vi tror att SEB:s kommer fortsätta visa bra siffror. Det är också förväntningarna i marknaden, säger Robert Rane.

Kepler Cheuvreux kommer också ha extra kontroll på om vinterns räntehöjning från Riksbanken ha fått någon effekt på bankens räntenettot. 

SEB, som efter Swedbank är den största banken i Baltikum, har med sin exponering mot regionen tappat i spåren av det allmänna nyhetsflödet utan att banken specifikt har pekats ut, skriver analyshuset Keefe, Bruyette & Woods (KBW) i en analys.

Enligt Infront Datas snittestimat förväntas räntenettot ha ökat till 5.4 miljarder kronor, att jämföra med 4,9 miljarder första kvartalet 2018. Även provisionsintäkterna bedöms ha varit högre än i det första kvartalet 2018. Enkäten, baserat på 15 analytikers prognoser, pekar mot ett tradingnetto, liksom i fjol, på runt 1.4 miljarder kronor.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons