Annons

Analytiker: Stycka Ericsson

Byta ut stora delar av ledning och styrelse och stycka upp bolaget. Så ser lösningen på Ericssons kräftgång ut enligt telekomanalytikern Anders Elgemyr. Med mer fokus på teknik och utveckling och mindre ekonomi tror han att Ericsson kan räddas.

Under strecket
Publicerad

Ericsson i Borås.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Ericssons ledning måste ha mer fokus på teknik och utveckling menar Anders Elgemyr som är telekomanalytiker och vd Jarl Securities.

Foto: Arne Hyckenberg

Ericsson i Borås.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Ericssons ledning måste ha mer fokus på teknik och utveckling menar Anders Elgemyr som är telekomanalytiker och vd Jarl Securities.

Foto: Arne Hyckenberg
Ericsson i Borås.
Ericsson i Borås. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Ericsson varnade under onsdagen för att vinsten för tredje kvartalet blir betydligt lägre än förväntat. Aktiekursen störtdök efter beskedet och ägarna fick beskåda stora summor gå upp i rök.

Anders Elgemyr är telekomanalytiker och vd för aktieanalysföretaget Jarl Securities. Han menar att det krävs radikala förändringar i såväl ledning som styrelse för att vända Ericssons negativa trend.

Det finns massor av idéer i bolaget, det är inte där felet ligger. Det är i ledningen.

– Man måste få in fler ingenjörer högt upp i företaget och få in bättre kunskap. Det är ekonomer som styr bolaget i dag, säger han.

– Man behöver ett helt nytt management-team, och byta ut väsentliga delar av ledningen.

Ericssons ledning måste ha mer fokus på teknik och utveckling menar Anders Elgemyr som är telekomanalytiker och vd Jarl Securities.
Ericssons ledning måste ha mer fokus på teknik och utveckling menar Anders Elgemyr som är telekomanalytiker och vd Jarl Securities. Foto: Arne Hyckenberg
Annons
Annons

Anders Elgemyr menar att potentialen finns i bolaget men att kompetensen inte avspeglas i Ericssons nuvarande ledning.

– Det finns massor av idéer i bolaget, det är inte där felet ligger. Det är i ledningen. En ny vd måste till som kan industrin.

– Man behöver göra en inventering av vad kan man göra på olika nya produktområden. Och göra det helt förutsättningslöst, man kan inte fråga nuvarande affärschefer. Man borde tillsätta någon slags krisledning med ett helt nytt sätt att agera.

De stora förändringarna kan låta svåra att få på plats, men det har hänt förr i Ericsson, menar Anders Elgemyr. Han drar paralleller till krisen i början av 2000-talet när Carl-Henric Svanberg tillträdde som vd efter en tid av stora nedskärningar.

– Svanberg kom in och lyckades på bara ett par veckor byta stämningen i hela bolaget. Man kan säga mycket om honom, men han är en karismatisk ledare.

Vad säger du om styrelsen och den nuvarande ordföranden?

– Han har gjort sitt. Styrelsen ser kompetent ut när man tittar på den, men mycket av styrelsearbetet är bara formalia. Man borde ha andra utskott som tar upp teknik och utveckling, det fokuset verkar inte finnas i styrelsearbetet i dag.

Även om vinstraset kommer oväntat så är problemen kända sedan länge, menar Anders Elgemyr.

– Bolaget har varit eftersatt i fem-sex års tid. De problem man har nu har industrin vetat om länge, det är inget nytt. Men det finns saker att göra, det är bara att titta på it-explosionen de senaste 15 åren.

Operatörerna, som är Ericssons kunder, har problem med sina affärsmodeller vilket är en bidragande orsak till vinsttappet menar Anders Elgemyr. Han tycker att man borde se sig om efter nya kunder men också ta fram stora yxan, eftersom varje ny affärsidé i dag blir för liten i bolagets enorma resultaträkning.

– Man borde dela upp bolaget. Om man kan fokusera på halva bolaget blir det enklare att hitta nya affärer. Dela upp bolaget i mindre enheter så kan man börja ge ut nya saker.

Anders Elgemyr menar att onsdagens oväntade vinstvarning påminner mycket om Ericssons rapport för tredje kvartalet 2007.

– Den var också väldigt väldigt oväntad. Man fick lägga ner ett halvårs arbete på att försöka förstå vad som hände. Det skakade om hela bolaget och förtroendet på marknaden. Jag tror att institutionerna fortfarande inte riktigt har förlåtit Ericsson för det.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons