Annons

Analytiker: Ericsson räddas av svaga kronan

Telekomjätten Ericssons huvudkontor.
Telekomjätten Ericssons huvudkontor. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Kinesiska Huawei fortsätter att utklassa Ericsson. Det svenska telekombolaget väntas på torsdagen rapportera en tillväxt på 4,4 procent. Huawei rapporterade på onsdagen en tillväxt på 24 procent.

Under strecket
Publicerad

Hittills syns inte effekterna av handelskriget och den amerikanska teknikbojkotten i de båda telekomleverantörernas siffror. Huawei och Ericsson är världens största respektive näst största tillverkare av basstationer och nätverk.

Efter misstankar om att den kinesiska regeringen kan komma att använda 5G-nät från Huawei för att spionera på mobiltrafiken, har USA med olika metoder försökt stänga ut bolaget. Bland annat har USA hotat att förbjuda amerikanska teknikföretag att exportera komponenter till Huawei - komponenter som Huawei fortfarande har svårt att klara sig utan.

I kvartalsrapporten som presenteras nu på torsdag väntas Ericsson redovisa en ökad försäljning på 4,4 procent och en rörelsemarginal som stärks med ett par procentenheter.

Huawei har - trots de amerikanska sanktionerna - samtidigt ökat sin omsättning med 24 procent under årets första nio månader. Det visar företagets rapport som släpptes på onsdagen.

Huawei konstaterar att man hittills vunnit 60 kommersiella 5G-kontrakt och har skeppat 400 000 basstationer. Som jämförelse har Ericsson hittills offentliggjort 27 vunna 5G-kontrakt.

Annons
Annons

Det amerikanska trycket på Huawei fortsätter, men det är oklart om Ericsson kan hoppas på draghjälp från det framöver. Fredrik Lithell, telekomanalytiker på Danske Bank, säger att Ericsson visserligen har ett bra år i USA bakom sig. Men den tillväxt som kan komma 2020 beror i första hand på en svag krona.

– Jag tror att Ericsson kommer att skruva upp omsättningsmålet till 230-240 miljarder kronor jämfört med tidigare guidning, och samtidigt öka marginalmålen. Men i stort sett hela den tillväxten beror på att dollarn är så stark mot kronan. Jag är rädd att den underliggande tillväxten, rensat för valutaeffekter, kommer att vara marginell de kommande åren, säger han.

Men borde inte Ericsson ändå gynnas av att en stor konkurrent försvagas om sanktionerna mot Huawei fortsätter?

– Jag tror inte att det är positivt för Ericsson. Visserligen kan de vinna en del kontrakt i Europa om Huawei stoppas från att sälja 5G-nät här. Men i den andra vågskålen finns att Kina då sannolikt kommer att stänga Ericsson och Nokia ute, och den marknaden står för 7 procent av Ericssons totala försäljning.

Fredrik Lithell tror i stället att sydkoreanska Samsung kan bli det företag som tjänar mest på ett upptrappat teknikkrig mellan USA och Kina.

– De har hittills haft svårt att komma in på 5G-marknaden. Men operatörerna vill ha fler än två leverantörer att välja mellan. Om Huawei stängs ute i väst och länder som Japan och Australien måste operatörerna leta efter ett alternativ till Ericsson och Nokia och det kan bli Samsung, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons