Annons

Analytiker: Rädslan runt storbankerna överdriven

Värderingen av de fyra svenska storbankerna är låga, menar Andreas Håkansson, bankanalytiker på Danske Bank.
Värderingen av de fyra svenska storbankerna är låga, menar Andreas Håkansson, bankanalytiker på Danske Bank. Foto: TT

Pessimismen har gått för långt. Flera svenska storbanker levererar stabila resultat ändå faller aktiekursen. Det är omotiverat, anser Andreas Håkansson, bankanalytiker på Danske Bank.

Under strecket
Publicerad

Han har gjort sig känd som en tuff granskare av bankaktier. Flertalet gånger har Andreas Håkansson riktat udden mot Nordeas bristande lönsamhet och Handelsbankens höga kostnader.

Nu är temat ett annat.

– Det har gått för långt, pessimismen kring de svenska storbankerna är överdriven, säger Andreas Håkansson.

Han fortsätter:

– Värderingen av bankaktierna är exceptionellt låga. Vi har tidigare tyckt att P/E-tal på 10 är lågt. Nu ligger vissa banker på ett justerat P/E 5–6 räknat på 2020 års uppskattade vinster, säger han.

Begreppet P/E tal (price /earnings) är vanligt återkommande för alla börsintresserade men kan upplevas som snårigt för andra. Price står för aktiens pris och earnings för bolagets vinst. Nyckeltalet visar alltså priset på en aktie i relation till bolagets vinst per aktie (se tabell nedan för bankernas P/E-tal).

– En förklaring till den låga värderingen skulle kunna vara att aktiemarknaden inte litar på de prognoser som analytikerna har tagit fram med tanke på konjunkturoron. Man tror att bankernas resultat kommer bli sämre. Det skulle kunna motivera en lägre värdering. Men jag håller faktiskt inte med, säger Andreas Håkansson.

Annons
Annons

Han pekar på att flera storbanker, som Swedbank och SEB, har levererat stabila resultat och bra lönsamhet. Ändå har kursen fallit. Både i sommar och under de senaste två-tre åren. Detsamma gäller alla fyra storebanker.

SvD kunde i går berätta att Nordeas aktiekurs fallit hela 17 procent sedan i mitten av maj. Därefter kommer Swedbank med en nedgång på 12 procent.

Handelsbanken och SEB har klarat sig något bättre men visar också på rött – minus 9 respektive 6 procent under tremånadersperioden.

Det som också ligger som en våt filt över bankaktierna är oron för penningtvättssmällar.

Sammantaget innebär det att drygt 100 miljarder kronor har gått upp i rök på tre månader, mätt på marknadsvärdet de fyra storbankerna hade i maj.

Dra man ut linjen och mäter de två senaste åren är bilden snarlik. Nordeas aktiekurs har rasat över 40 procent sedan dess. Samma sak för Swedbank, kring 40 procent. Handelsbanken aktieägare har fått se kursen falla över 20 procent sedan augusti 2017 och SEB 14 procent.

– Det som också ligger som en våt filt över bankaktierna är oron för penningtvättssmällar. Men då får man komma ihåg eventuella böter är engångsbelopp, säger Andreas Håkansson.

Även om Swedbank skulle få betala 10 miljarder i böter från amerikanska myndigheter kommer de fortsätta tjäna lika mycket pengar från verksamheten dagen efter, påpekar Andreas Håkansson.

– Böter påverkar inte vinstintjäningen, säger han.

Ytterligare ett orosmoment, som kan ha betydelse, är det oklara läget om ledarskap. Både Swedbank och Nordea söker nu ny vd efter Birgitte Bonnesen och Casper von Koskull. Handelsbanken har just fått en ny vd, Carina Åkerström.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons